Text de cerca: Resultats trobats: 381
Etiqueta: Medi Ambient Ordre

Cartell de la mostra.

Mostra sobre la riquesa natural del Delta La biblioteca Josep Soler i Vidal de Gavà acull, des d’aquest dilluns i fins el 28 de febrer, l’exposició: “El Delta del Llobregat: tan fascinant com desconegut”

“El Delta del Llobregat: Tan fascinant com desconegut” és el títol de la mostra fotogràfica que, aquest dilluns, des de les 19 hores, s’obre al públic, a la biblioteca Josep Soler i Vidal de Gavà. La mostra consta de tres parts: “El Delta a vista d’ocell”, “Gent del fang i del ciment” i “Alternatives de futur”.

Així l’exposició conté informació sobre els canvis que es produeixen al Delta, els aiguamolls, el bosc de ribera, el litoral, la pineda, l’agrosistema, les rutes migratòries dels ocells, el parc natural, l’aqüífer i el patrimoni arquitectònic i cultural del Delta del Llobregat. També es pot veure la seu de l’Associació Salut i Agroecologia, la transformació del delta des del punt de vista històric, les grans infraestructures, el cas Eurovegas i la lluita de “la gent del fang contra la gent del ciment”.

 

L’objectiu d’aquesta exposició és donar a conèixer els valors naturals, agrícoles i patrimonials i les amenaces i les alternatives de desenvolupament al Delta del Llobregat. També es podrà participar a la xerrada paral·lela a l’exposició, a càrrec de Raúl Bastida membre de Depana, que es realitzarà el 20 de febrer a les 19 hores a la sala d’actes de la Biblioteca Josep Soler Vidal.

Galcerán i Campeny han exposat les conclusions de l'estudi

L’Ajuntament de Gavà actua en espais naturals d’especial interès de protecció El consistori ha tingut en compte les conclusions d’un estudi que es va realitzar entre 2010 i 2011

L’Ajuntament de Gavà ha actuat els darrers anys en alguns espais naturals d’especial interès de protecció seguint les conclusions d’un estudi que es va dur a terme entre els anys 2010 i 2011. Aquest estudi establia com a zones d’especial sensibilitat la Riera dels Canyars, la Pineda de la Pava i la zona de la Murtra, Murtrassa i torrent del Matar. En alguns d’aquests espais és precisament on l’Ajuntament de Gava hi ha actuat per preservar l’ecosistema, de vegades en col·laboració amb altres ajuntaments o administracions públiques supramunicipals. El regidor de Sostenibilitat i Patrimoni Natural de l’Ajuntament de Gavà, Francisco Javier Garcia Galcerán, ha posat de manifest doncs que “l’estudi es va acabar l’any 2011 i algunes de les orientacions respecte a l’actuació municipal s’han pogut portar a terme seguint aquests criteris”. Galcerán cita precisament en aquest sentit “la regeneració que ha patit la zona de la Murtra des del 2011 fins ara”, i destaca que aquest tipus d’estudis “serveixen precisament per això, per poder prioritzar, poder veure on són els principals problemes, i poder atacar-los en la mesura del possible”. De fet, el regidor gavanenc no dubta en assegurar que “aquest és el camí, poder estudiar i conèixer per actuar després de manera conscient per canviar algunes situacions negatives que hem arrastrat al llarg dels anys, sobre tot claríssimament en el cas de la Murtra”.

L’inventari dels espais naturals i espais connectors d’interès de Gavà el va portar a terme l’empresa Minuartia, especialitzada en aquest tipus d’estudis, per encàrrec de l’Ajuntament de la nostra ciutat. La tasca es va desenvolupar entre els anys 2010 i 2011. En una primera fase es va fer una recopilació exhaustiva d’informació que va incloure, d’una banda, dades ja existents sobre els espais naturals, i d’altra banda també entrevistes amb gent que coneix molt bé la zona perquè hi treballa, com ara tècnics del Parc Agrari, de la Diputació de Barcelona, o especialistes vinculats a universitats que treballen en aquesta zona. A partir d’aquí ja es va fer una primera proposta d’inventari d’espais naturals que després es va anar a confirmar en uns treballs de camp que van permetre fer una delimitació més acurada. Les tasques les van a portar a terme cinc persones amb especialitzacions diverses com ara experts en medi natural o tècnics en sistemes d’informació geogràfica.

 

Sobre les conclusions de l’estudi que destaquen aquestes tres zones d’especial interès de protecció, la cap de projectes de Minuartia, Roser Campeny, aclareix que els tres espais “són unes àrees que estan en un estat molt alterat i que reben molts impactes”. Campeny explica respecte a la Riera dels Canyars que “allà tenim problemes d’abast hidrològic, d’invasió d’espècies al·lòctones, i tenim desaparició de formacions de ribera, per tant requereix una intervenció important”. Respecte a la zona de la Murtra, Murtrassa i torrent del Matar, Campeny adverteix que “aquí hi ha problemes importants derivats de tota la dinàmica hidrològica necessària pel bon funcionament de tot el sistema, hi ha també problemes de contaminació i sovint problemes de desguàs cap el mar”. Sobre la pineda de la Pava, Campeny explica que “és un espai que té alteració important per freqüentació humana, té problemes de regeneració de la massa forestal i d’abocament de deixalles, té també una pressió urbana important i per tot això també requereix una intervenció rellevant a diferents nivells”.

 

Contenidor instal·lat a la Riera de les Parets (davant del CAP).

Gavà renova els contenidors de roba usada L’empresa adjudicatària, Servicios Ecológicos Recuperalia, abonarà a l’Ajuntament un cànon anual de 17.660 euros que es destinaran a despesa social

L’Ajuntament de Gavà ha adjudicat la instal·lació dels contenidors de roba usada al municipi a l’empresa Servicios Ecológicos Recuperalia, que s’encarregarà del seu manteniment i explotació. La concessió és el resultat d’un concurs públic convocat per l’Ajuntament per a l’ús de l’espai públic on s’ubiquen els 10 contenidors on la ciutadania pot dipositar roba usada, calçat i tèxtil de la llar.

 

Recuperalia gestionarà el servei durant un període de tres anys, establint-se la possibilitat de prórroga de dos anys més. El contracte recull el compromís de l’empresa a pagar a l’Ajuntament un cànon de 17.660 euros anuals, que es destinaran a despesa social.

 

Els contenidors de roba usada s’han instal·lat aquest estiu en aquests punts:

 

-Plaça Catalunya

-Av. l’Eramprunyà cantonada amb el carrer Fivaller

-Carrer de Sant Lluís / c. del Mestre Falla

-Av. de les Bobiles / Av Joan Carles I .

-Plaça de Jaume Balmes

-Carrer de Viladecans

-Riera de les Parets (davant del CAP)

-Carrer dels Tellinaire s/ Av. del Mar

-Rambla de Salvador Lluch (al costat de l’estació)

-Passeig de Joan Maragall / Riera de les Parets

La Rambla acollirà aquesta activitat.

Mercat de Segona mà a Gavà La iniciativa, se celebrarà el diumenge 15 de març, i està organitzada per la Regidoria de Sostenibilitat, Patrimoni Natural i Medi Ambient de l’Ajuntament

Gavà celebra el diumenge,15 de març, una nova edició del Mercat de Segona Mà. L’activitat està organitzada per la Regidoria de Sostenibilitat, Patrimoni Natural i Medi Ambient i comptarà amb la instal·lació d’unes 80 parades, amb l’objectiu de fomentar entre la població la reutilització de residus i el reciclatge.

 

Aquest mercat s’engloba dins de les activitats de prevenció de residus, és a dir, que té l’objectiu de generar menys residus dels que actualment generem, que és també una manera de millorar la gestió de residus. Amb aquesta acció, l’Ajuntament té la intenció de “trobar una via per tal que els ciutadans puguin aprofitar tota una sèrie d’elements que acaben arribant als nostres contenidors però que podrien tenir una segona vida i es podrien tornar a utilitzar”.

 

En aquest mercat no només es pot vendre qualsevol objecte sinó que també està permès l’intercanvi.

 

Entre els productes majoritaris que es poden trobar en aquest mercat hi ha roba, llibres, CD’s, bicicletes, o productes de decoració com ara làmpades, quadres o miralls.

Etiquetes: Economia Medi Ambient

S’obren inscripcions per participar al Mercat de II Mà L’activitat es farà el proper 12 de juny a la Rambla Maria Casas de 10.30 a 14.00 hores

Amb l'objectiu de reduir la quantitat de residus que es generen a Gavà, es vol promoure nous hàbits entre la ciutadania a l'hora de fer les seves compres, fent èmfasis en la importància de reutilitzar i evitar que aparells i productes que encara tenen una vida útil es converteixin un residu.

Per aquest motiu, es vol convidar a participar muntant una parada al Mercat de 2a mà de Gavà, o passejant al matí i comprant allò que ens fa falta d'una forma responsable amb el medi ambient.

Per poder muntar la parada és necessari fer una preinscripció, del fins el 20 de maig, a través de www.gavaciutat.cat . L'assignació de parades es farà per ordre de preinscripció i es donarà prioritat als ciutadans de Gavà. Les entitats i associacions que vulguin participar muntant una parada poden emplenar el següent formulari preinscripció d'entitats i associacions.

Etiquetes: Economia Medi Ambient

Raquel Sánchez ha explicat el projecte de Gavà sobre economia circular

Gavà explica la seva aposta per l’Economia Circular a la Red Española de Ciudades por el Clima L’alcaldessa participa a la jornada celebrada ahir a Riba Roja del Túria i ratifica el compromís amb un model social i econòmic més sostenible

L’Ajuntament de Gavà fa un pas més en el seu compromís per un desenvolupament sostenible i la protecció del clima. L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha participat avui a les jornades “Economia Circular. París 2030. Clau en la Sostenibilitat Local” organitzades per l’Ajuntament de Riba Roja del Túria; la Red Española de Ciudades por el Clima, organisme del qual Sánchez n’és la vicepresidenta segona; i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.L’acte ha comptat entre d’altres amb la presència de l’alcalde de Riba-Roja, Robert Raga, l’alcalde de Sevilla i president de la Red Española de Ciudades por el Clima, l’alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués i l’alcalde de Vedra, Carlos Martínez, entre altres.La jornada ha servit per posar en comú i donar difusió a totes aquelles iniciatives i projectes que les administracions i entitats públiques porten a terme en el seu àmbit d’actuació per reduir l’impacte sobre el medi ambient i com reutilitzar els recursos naturals que es fan servir en el teixit empresarial i econòmic.

 

En aquest sentit, l’alcalde de Sevilla i president de Red Española de Ciudades por el Clima, Juan Espadas, ha convidat als municipis presents a liderar el canvi de model social i econòmic de la mà de l’economia circular. Es preveu que aquest nou model generi 400.000 llocs de treball a Europa, 52.000 d’ells a Espanya. Els participants a les jornades han mostrat el seu rebuig a la decisió del president dels EEUU, Donald Trump de deixar de banda els acords de Paris. Una decisió, segons els presents, interessada i equivocada que, a més, no té en compte les potencialitats del creixement de la pròpia economia verda americana.

 

Un altre punt a destacar d’aquesta trobada ha estat la importància de sumar esforços entre les diferents administracions i el treball dels municipis implicats en la definició i desenvolupament de diferents plans per reduir el consum energètic i les emissions de CO2 mitjançant una mobilitat sostenible, d’innovació i pràctiques relacionades amb l’economia circular. Mesures totes elles que suposen una millora de la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes.Actualment són més de 70 els municipis adherits a la Declaració de Sevilla per l’Economia Circular aprovada al març passat, entre els quals es troba Gavà. Les accions a desenvolupar tenen per objectiu desenvolupar un nou paradigma de model econòmic que tanqui el cercle del disseny, la producció, el consum i la gestió de residus. La finalitat última seria crear una Europa ecològica, circular i competitiva.

 

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha explicat que “aquest nou model afavoreix el valor dels productes i materials i que es mantinguin durant un major temps. Aquest fet afavorirà que els residus i l’ús dels recursos es redueixi al mínim, i que es conservin dins l’economia quan el producte ha arribat al final de la seva vida útil. La finalitat és tornar-los a utilitzar repetidament i seguir creant valor”.

Compromís de les ciutats participants a la Jornada d’Economia Circular

 Les ciutats que han estat presentats a la jornada es comprometen a tot un seguit d’accions a desenvolupar. En aquest sentit, Gavà ja està treballant en moltes de les iniciatives a dur a terme.

1. Promoure un model de desenvolupament urbà sostenible, inclusiu i resilient. Apartat on Gavà ja treballa des de diferents vessants:

- Amb la signatura, dijous, d’un conveni amb la Fundació Cetaqua i amb Aigües de Barcelona per posar en marxa el Pla d’Acció d’Economia Circular. Estudi per al desenvolupament i aplicació de la metodologia d’Economia Circular a Gavà.

- Elaboració del Pla d’Adaptació al canvi climàtic que és previst que finalitzi el proper mes de novembre.

- Projecte de Dunes híbrides

- Actuació local per a la millora de la resiliència de les platges de Gavà enfront de la regressió litoral.

 

2- Impulsar i recolzar la crida “Ciutats per una Economia Circular” que va realitzar París el 2015.

 

3- Remarcar el paper dels governs locals en les accions de foment i desenvolupament d’una economia circular.

 

4- Incrementar els esforços per reduir els impactes ambientals, climàtics i sobre la salut de les persones. En aquest sentit Gavà ha avançat en la seva execució a través de:

- Pacte d’alcaldes i elaboració i execució del PAES. Actualment s’ha assolit una reducció dels Gasos d’Efecte Hivernacle en un 31% .

- Signatura del nou Pacte d’alcaldes i alcaldesses per l’energia i el clima on l’objectiu és reduir les emissions de CO2 en un 40% fins a l’any 2030

- Implantació d’electrolineres a Gavà - Pla de renovació de la flota per disminuir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i contaminants

- Nova cobertura fotovoltaica a l’Ajuntament que produirà el 5% de l’energia consumida i un estalvi de 16,4 tones CO2.

 

5- Desenvolupar estratègies locals a favor de l’economia circular que afavoreixin l’abocament zero, el reciclatge, foment de la compra pública de productes verds... Gavà està treballant ja en aquests àmbits mitjançant:

- Nou model de recollida de residus

- Execució del Pla Director de l’Autocompostatge Municipal de Matèria Orgànica

- Recollida Selectiva de l’oli domèstic a les escoles

- Prevenció de residus amb la celebració dels Mercats de Segona Mà.

 

6- Millora de la conscienciació, sensibilització i participació dels veïns i veïnes en les accions locals d’impuls d’una economia circular a través de:

- Xarxa d’Escoles Verdes a Gavà per coordinar accions d’educació ambiental, intercanvi d’experiències i recursos entre els centres escolars. Actualment 7 centres formen part de la Xarxa d’Escoles Sostenibles de Gavà adherits enguany a la Xarxa d’Escoles Sostenibles de Catalunya.

Aquest mercat s’engloba dins de les activitats de prevenció de residus

Bon ambient al Mercat de Segona Mà La Rambla es va tornar a omplir de parades de venda i intercanvi de diferents articles en una nova edició del Mercat de Segona Mà

Gavà ha celebrat, amb prou èxit, aquest diumenge al matí, una nova edició del Mercat de Segona Mà. L’activitat que estava organitzada novament per la Regidoria de Sostenibilitat, Patrimoni Natural i Medi Ambient de l’Ajuntament va comptar amb desenes de parades d’articles diversos. Tot plegat amb l’objectiu de fomentar entre la població la reutilització de de productes i el reciclatge.

 

Aquest mercat s’engloba dins de les activitats de prevenció de residus, és a dir, que pretén fomentar l’aprofitament de materials i reduir la quantitat de deixalles. Es tracta, segons expliquen des del consistori de “trobar una via per tal que els ciutadans puguin donar una segona vida a tota una sèrie d’elements que acaben arribant als nostres contenidors però que encara es poden fer servir”.

 

En aquest mercat no només es podia vendre qualsevol objecte sinó que també es podia intercanviar.

 

Entre els productes majoritaris que es podien trobar al mercat hi havia roba, llibres, CD’s, bicicletes, o productes de decoració com ara làmpades, quadres o miralls.

Imatge de la caminada de l'any passat.

La Unió Muntanyenca Eramprunyà organitza una caminada nocturna Es tracta de la tretzena edició d’aquesta sortida Memorial Emilio Trallero i es farà aquest dissabte

La Unió Muntanyenca Eramprunyà de Gavà celebra aquest dissabte la XIII caminada nocturna: Memorial Emilio Trallero, en record al que fou el primer president de l’entitat. La sortida es fa aprofitant l'arribada del bon temps i partirà a les 20 hores del vespre de la Plaça de Jaume Balmes. El recorregut, de prop de 5 hores de durada, es farà en grup i anirà fins La Sentiu, el Camí Medieval i el Castell d'Eramprunyà, on es farà una aturada per sopar, Tot seguit l'itinerari continuarà cap a l'Ermita de Bruguers, el Camí de les Ferreres i novament fins al casc urbà.

 

La participació, que serà d'un màxim de 100 persones, implica fer la inscripció prèvia, que costa 10€, a l'UME els dimecres o divendres de 7 a 9 del vespre. El preu inclou una samarreta de record i l'assegurança. Els participants també hauran de portar el sopar de motxilla, aigua i queviures pel camí, una lot per veure el camí sense ensopegar i roba i calçat adequat al camí i al temps.

Etiquetes: Esports Medi Ambient

Massiva participació en la sortida nocturna de l’UME Es tractava de l’ XIII caminada: Memorial Emilio Trallero, celebrada aquest dissabte, i amb destí el castell d’Eramprunyà

Un any més, la Unió Muntanyenca Eramprunyà ha celebrat la caminada nocturnaMemorial Emilio Trallero, una sortida que l’entitat fa en record al qui va ser el seu primer president i que aquest 2013 ha sumat ja la seva tretzena edició, la sortida, que va tenir lloc aquest dissabte, va fer-se a les 20 hores de la plaça de Jaume Balmes i va anar direcció La Sentiu, el Camí Medieval i el Castell d'Eramprunyà, on es va fer una aturada per sopar. Tot seguit, l'itinerari va continuar cap a l'Ermita de Bruguers, el Camí de les Ferreres i novament fins al casc urbà.

Etiquetes: Esports Medi Ambient Oci

La Marxa sortirà a les 6 del matí de la plaça Jaume Balmes.

Arriba la XIX Marxa del Garraf L’UME avança que aquesta edició serà la darrera que la prova presentarà aquest recorregut

Aquest diumenge se celebra una nova edició de la Marxa del Garraf, la prova que un any més organitza la Unió Muntanyenca Eramprunyà, ja fa dies que ha omplert totes les places disponibles i esdevé segons la organització un acte que esdevé especial en coincidir, amb la commemoració del seu 50 aniversari.

 

La Marxa d’aquest 203 suma la seva dinovena edició i, segons sembla, serà la darrera que presenta aquest recorregut  ja que l’any vinent la G45 tindrà algunes variacions parcials per millorar la qualitat del recorregut i de la ubicació dels avituallaments.

 

La Marxa tindrà sortida i arribada a la plaça Balmes i partirà ales 6 del matí. El temsp màxim per superar els 45 quilòmetres amb desnivells de +1607m (total acumulat 3214m), serà de 12 hores.És una caminada no competitiva oberta a qualsevol persona respectuosa amb la naturalesa, i té com a objectiu donar a conèixer els paratges més purs que ofereix el Massís del Garraf, toi i que és cert que puntua per a la XVI Copa Catalana de Caminades de Resistència i el Campionat de Catalunya 2013.

 

Pel que fa ala prova dels 21 quilòmetres, que compta amb desnivells de +850 m (total acumulat 1700 m), es fixa un temps màxim de 7 hores.

 

Es recomana portar aigua i una mica de menjar, especialment a la Garraf 45, donat que en aquest circuit el primer avituallament és a 10 km de l'inici. També es millor portar pantalons llargs, donat el tipus de vegetació del Garraf i el pas per corriols molt estrets.

 

Abans de la sortida de la Marxa, cada participant rebrà un obsequi d’inscripció, un got, un suport per registrar el seu pas pels controls i informació sobre el recorregut de la Marxa i la localització i hora d’obertura i tancament dels avituallaments. (A cada avituallament també hi haurà un rètol informatiu de la seva hora de tancament i de l’hora de tancament de l’avituallament següent).

 

Les persones que realitzin la totalitat del recorregut i no siguin desqualificades, rebran un record i optaran a altres premis. Els premis podran ser recollits en el local d’UME fins el dia 27 de novembre.

Etiquetes: Esports Medi Ambient

Gómez explicant les novetats de la Marxa durant l'acte de presentació de la prova.

Inscripcions a la Marxa del Garraf La Marxa del Garraf arriba a la 20ª edició incorporant un tram nou de 15 quilòmetres i reubicant els controls

Gavà celebrarà el proper 2 de novembre la Marxa del Garraf, una prova organitzada un any més per la UME i que suma la seva vintena edició, coincidint amb l’efemèride, l’entitat local ha decidit incorporar algunes novetats amb l’objectiu, segons ha precisat el seu president, Néstor Gómez, “d’oxigenar un itinerari que es manté intacte des del 2007, i incrementar la seguretat dels participants”. El més destacable de la Marxa serà que “dels 45 quilòmetres de sempre es passen a 48 i se’n renova un tram de 15”, concretament, segons explica Gómez, “evitarem la pista que va de Palau Novella fins a Begues, un tram dur amb polsim que feia desagradable el pas i insegur pel sovintejat i trànsit rodat i de ciclistes. Ara anirem per corriols, i tornarem a passar, després de molts anys pel monestir budista”.

 

Un altre canvi passa per reubicar els controls “especialment el de la botifarra, ja que fins ara havíem asseguts en un tram amb un desnivell molt pronunciat de fins a 300 metres. Ara menjarem dalt el turó i després gaudirem la baixada”, aclareix la organització.

 

Gómez explica també que “enguany, hem decidit anar per les carenes i no per les valls i així, durant gairebé la totalitat del recorregut, tindrem grans vistes des de tots els punts”. Finalment, en aquesta ocasió quan es facin les inscripcions, que ja estan obertes, “es podrà triar la talla de la samarreta, la qual cosa fins ara no era possible”.

 

Durant la presentació de la cursa, aquest divendres, a la seu de l’UME, a la Rambla, també hi assistí l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez qui va “agrair el dinamisme de l’entitat” i la seva “implicació en la organització de tantes i tantes activitats ciutadanes que contribueixen a promocionar la nostra ciutat i la nostra cultura”. Per a Sánchez, és de lloar la seva demostrada “sensibilitat i afany solidari” i ha posat com a exemple la seva adhesió a la Plataforma Gavà Solidària.

 

L’alcaldessa ha conclòs dient que “sempre treballeu a favor de la ciutat i, per part meva, només puc manifestar el compromís de l’Ajuntament de seguir treballant plegats”.

Etiquetes: Medi Ambient

La sortida es farà aquest diumenge,26 d'octubre.

Passejada pel Garraf La sortida organitzada per la Colla de Caminants Francesc Lasarte es farà aquest diumenge. Per apuntar-se cal enviar un mail a apeuamontserrat@hotmail.com

La Colla de Caminants Francesc Lasarte de Gavà organitza, per aquest diumenge una passejada de tardor pel Garraf, una ruta lineal que passarà pel Garraf blanc, pujarà a la part més alta i baixarà a nivell de mar. Es tracta, segons l’organització “d’un itinerari poc conegut, sobretot a l'inici”.

 

Així, la sortida es farà des de Gavà en direcció al Massís del Garraf, passant per la Riera Seca, el corral d'Ambrua, el Pla de Campgras i la Pleta per finalitzar a la població del Garraf, just a l'estació de tren ja que aquest serà el mitjà de tornada.

 

Segons el Caminants “encara que la ruta té dificultat mitja, i tan sol són 17quilòmetres, el fet que alguns trams siguin camp a través, pel curs de la riera i amb desnivells pronunciats, fan que el pas s’alenteixi en moltes ocasions, i és per això que la previsió d’arribar a la Pleta sigui a l'hora de dinar, per tant haurem d'anar preparats amb l'esmorzar, el dinar i l'aigua suficient per passar tot el dia”.

 

Per participar en aquesta activitat que és gratuïta  cal inscriure’s enviant un correu electrònic a l’adreça apeuamontserrat@hotmail.com

1500 persones han pres part aquest diumenge en la vintena edició d’aquesta prova.

 

Èxit de participació a la Marxa del Garraf 1500 persones han pres part aquest diumenge en la vintena edició d’aquesta prova que ha presentat algunes novetats en l’itinerari

1.500 persones han participat, aquest diumenge, en la vintena Marxa del Garraf, una caminada de resistència que anualment organitza la Unió Muntanyenca Eramprunyà. Es tracta d’una prova no competitiva oberta a qualsevol persona respectuosa amb la natura, i que pretén donar a conèixer els paratges més emblemàtics del Massís del Garraf. Amb un total de 48 quilòmetres, tres més que en les darreres edicions, passa per cinc municipis, els de Gavà, Castelldefels, Sitges, Olivella i Begues, i presenta un desnivell acumulat lleugerament superior als 3000 metres, assolint la cota més elevada a Campgràs i a la Serra de la Guàrdia, i la més baixa a Garraf, a nivell de mar.

 

Oriol Barberà, director de la Marxa explica que “es tracta d’un itinerari atractiu perquè està molt a prop de Barcelona i resulta màgic, amb aquesta pedra calcària, a tocar del mar i amb força desnivells”

 

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez també va voler felicitar a l’organització per l’èxit de la prova i animar els nombrosos participants. Segons Sánchez, “aquesta activitat atrau molta gent de fora de la ciutat i resulta clau per difondre el nostre ric patrimoni natural a través de l’esport”.

 

La Marxa del Garraf s’inclou dins de la Copa Catalana de Caminades de Resistència i compta, també amb un recorregut menor de 21 quilòmetres adreçat als participants que s’inicien. També aquesta any, i com a novetat, s’ha renovat un tram de 15 quilòmetres. El president de l’UME, Néstor Gómez, afirma que “d’aquesta manera s’ha volgut oxigenar la caminada i fer-la més segura, renovant trams, traient pista, i sobretot, sortint de les zones més baixes per passar per zones més elevades del Garraf, la qual cosa permet gaudir de les vistes dels massís a 360 graus”.

 

Com cada any la Marxa va esgotar totes les inscripcions disponibles i és que, segons els participants, la prova enganxa, ja que “els qui s’hi inscriuen per primera vegada, acostumen després a repetir”.

Jardiland ja té experiència organitzant aquestes curses a Sant Cugat.

Canicursa aquest diumenge a Gavà La prova, organitzada per primera vegada pelgarden Jardiland a la nostra ciutat, consisteix en superar, corrent o caminant, 3,5 quilòmetres de distància lligats al nostre gos

El centre de jardineria Jardiland Gavà organitza, aquest diumenge a la nostra ciutat la I Canicursa al costat de Llebrers 112, un prova de3,5 quilòmetres de distància que els participants hauran de superar corrent o caminant acompanyat del seu gos.

 

L’objectiu de l’activitat, segons la organització “és conscienciar sobre la responsabilitat de fer-se càrrec dels animals, mostrar els beneficis emocionals de les relacions que establim amb les nostres mascotes, evidenciar la realitat que un gos és un membre més de la família i prevenir el seu abandonament”.

 

La competició esportiva també està patrocinada per Affinity, l'única fundació corporativa del sector a Espanya dedicada a promoure aquest vincle entre les persones i els seus animals.

 

La Canicursa començarà i acabarà a Jardiland Gavà i passarà per les zones de Cruïlla del Camí dels Parets a la Murtra i Av. Del Mar , Camí del Sobirà de Baix, Camí del Poll i volta pel Camí dels Parets.

Es premiaran als 3 primers corredors que arribin a la meta de la categoria masculina i femenina. Només una persona, de qualsevol edat, per gos. També hi haurà altres premis dels col·laboradors i patrocinadors, com vals d’aliment de fins a 3 mesos pel gos de al mà d’Affinity i es rifaran revisions al veterinari i vals de compra, entre d’altres obsequis.

Les inscripcions de la Canicursa estan obertes al centre Jardiland de Gavà i consta d'una donació de 10 euros que aniran destinats íntegrament a Llebrers 112.

Etiquetes: Esports Medi Ambient Oci

vídeo: Marc Farré
ERC reclama al govern municipal que millori la recollida selectiva a Gavà Presentarà al ple de gener una proposta que inclou mesures com la instal·lació de més contenidors i canvis en la ubicació dels actuals

El portaveu del grup d'ERC-EV-IxG, Andreu Pérez i Lorite ha anunciat, en declaracions als mitjans de comunicació, la presentació, en el proper Ple, d'una proposta per millorar la recollida selectiva dels residus urbans de la ciutat. Entre les mesures que volen impulsar figuren el replantejament de les actuals ubicacions dels contenidors; l'augment de contenidors; l'increment de la freqüència de la deixalleria mòbil; i la posada en marxa de punts verds als mercats municipals.

Pérez i Lorite ha qualificat de "poc adeqüada" la gestió del govern municipal en aquesta materia i ha dit  "que per aquesta política del PSC i ICV-EUiA, Gavà  es troba a la cua dels municipis de la comarca pel que fa a la recollida selectiva". Segons el portaveu d'ERC Gavà és, d'acord amb les darreres dades que es coneixen, la penúltima població d'un total de 33 en total, pel que fa al seu índex de recollida selectiva. "Aquestes dades tan baixes han provocat que Gavà porti molts anys pagant recàrrecs a la taxa de residus aplicada al rebut de l'aigua fins a situar-se un 2,4% per sobre de la mitjana de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per al 2013".

Pérez Lorite també ha fet una crida a la ciutadania "perquè fent una correcta recollida selectiva aconseguirem millorar el medi ambient i també pagar menys en el rebut de l'aigua".

Balsera, Sánchez i Galcerán han presentat el Programa Forestal

Gavà garanteix uns espais forestals de qualitat i controlarà les actuacions als boscos L’Ajuntament ha elaborat un protocol per fer una gestió activa i responsable de la nostra biodiversitat

L’Ajuntament de Gavà ha elaborat el Programa de Gestió de l’Espai Forestal a Gavà, un document amb què persegueix garantir uns espais forestals de qualitat, més segurs i amb una major biodiversitat. Per assolir aquest objectiu s’ha planificat una gestió activa de manera que es conegui l’expansió dels boscos oberts que hi ha al terme municipal i es millori la seva qualitat. Un dels procediments que s’empraran per assolir aquests nivells de qualitat seran les aclarides selectives per tal de retirar massa combustible, millorar el desenvolupament dels pins i potenciar les espècies d’interès com ara els roures o les alzines.

L’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha defensat aquesta nova eina d’actuació municipal tot destacant que “el que fonamentalment ens interessa és preservar i posar en valor mitjançant una gestió adequada aquest patrimoni natural que la ciutat té”. Balsera ha resumit aquest pla d’acció forestal enumerant els seus principals objectius que passen per “tenir més cura de l’espai forestal, preservar i mostrar els valors que són necessaris per garantir la sostenibilitat a la ciutat, i especialment desenvolupar aquest protocol que permet, entre d’altres coses, explicar en determinades ocasions els motius de fer intervencions al bosc”.

 

Una de les primeres actuacions d’aquest Programa ha consistit en “fer una classificació de les diferents zones forestals i arbrades de Gavà, i després les hem diferenciat en diferents franges o zones”, segons ha explicat la tinenta d’alcalde de Medi Ambient de l’Ajuntament de Gavà, Raquel Sánchez. D’aquestes franges, la més important és la litoral “per les seves característiques urbanístiques i pel seu valor paisatgístic i ambiental”. Les altres zones són la zona forestal del Garraf, la zona forestal del Pla de Ponent, i la zona urbana. Una vegada establertes aquestes zones el Programa diferencia els tipus d’actuació “en funció de si es tracta d’una tala d’emergència, si és una actuació sobre un arbre, si és una intervenció que afecta de dos a 100 arbres, si afecta a més de 100 arbres, i finalment també en funció de les hectàrees”.

 

El Programa estableix també diferents nivells d’informació ja que un dels punts en el que es vol tenir certa incidència és en donar tota la informació necessària davant de qualsevol actuació forestal per tal de gestionar “l’impacte sobre la ciutadania que poden tenir aquest tipus d’intervencions, impacte que sabem que moltes vegades hi és quan s’intervé en el patrimoni natural de la nostra ciutat, i a més és normal que sigui així”, explica Sánchez. Aquests nivells d’informació van des de la simple senyalització, passant per una comunicació a través dels mitjans de comunicació locals, fins arribar al tercer nivell que és de la informació directa i presencial a la ciutadania a través d’organismes representatius com ara associacions de veïns o comunitats de propietaris.

 

Aquesta nova eina de gestió integral d’espais forestals i pinedes neix arran de la constatació que la superfície municipal de bosc de muntanya ha augmentat amb 88 hectàrees en els darrers 45 anys fins arribar a les 1.066 hectàrees, el que representa el 35% de Gavà. També s’ha valorat la dada que apunta a que el 50% de la zona boscosa està formada per boscos de qualitat (alzinars i pineda litoral) que requereixen d’una important gestió de millora per tal de garantir la seva bona conservació i incrementar la qualitat. El Programa inclou una gestió integral de les actuacions forestals de manera que qualsevol tala requerirà l’avaluació prèvia de la proposta, l’autorització de les tasques i el seu seguiment per part dels serveis tècnics de sostenibilitat.

 

Amb l’objectiu de mantenir un criteri homogeni sobre la gestió de l’espai forestal s’ha previst un tractament centralitzat a la Unitat de Medi Ambient (Sostenibilitat i Patrimoni Natural). Cal tenir en compte, en aquest sentit, que la majoria d’actuacions demanen un bon coneixement del municipi i del territori atès que sovint impliquen l’ús de maquinària pesant i moviment de vehicles i de persones. Per això, a l’hora de valorar la proposta d’actuació es tindran presents tant el planejament urbanístic com els plans locals i supralocals així com el valor natural del territori. Aquest protocol de gestió entrarà en funcionament en absolutament tots els casos de tala d’arbres fins i tot quan en quedi afectat només un sol arbre.

 

Xavier García Galcerán, que és regidor de Sostenibilitat i Patrimoni Natural de l’Ajuntament de Gavà, ha recolzat aquesta iniciativa municipal recordant que “la riquesa natural i la biodiversitat de Gavà és de les més importants a la comarca i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona”. Galcerán també assumeix la importància del Programa atès que “més del 50% del territori de Gavà és zona de muntanya, i més del 10% és pineda litoral, i d’aquest 60% tenim que un 35% és zona arbrada, és a dir, que tenim una zona arbrada que és més gran que molts del municipis del Baix Llobregat”.

 

L’Ajuntament de Gavà també elaborarà diferents plans i normatives que s’adaptaran a cadascuna de les tipologies de zones forestals existents en el municipi. Per exemple, per a la pineda litoral hi haurà una normativa que permeti establir-ne les diferents tipologies de terreny que inclou (públic, privat, urbà, espai lliure) i determinar uns usos i obligacions a cadascun d’ells.

 

Josep Perpinyà, nou president del Consorci del Parc Agrari Va ser nomenat en l’última sessió ordinària del Consell plenari del Parc Agrari del Baix Llobregat

L’actual president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcalde de Sant Just Desvern, Josep Perpinyà, va ser nomenat president del Parc Agrari en l’última sessió ordinària del Consell plenari del Parc Agrari del Baix Llobregat. 

 

El Consell Plenari està format per representants de la Diputació de Barcelona, la Generalitat, de 14 ajuntaments, la Unió de Pagesos i del mateix Consell Comarcal. El president es nomena fins a les properes eleccions municipals, que és quan es constitueix de nou el Consell Plenari del Consorci del Parc Agrari.

 

Actualment el Garraf està gestionat per la Diputació de Barcelona.

El Parlament discuteix declarar el Garraf com a Parc Natural La Comissió de Territori i Sostenibilitat debatrà avui, una proposta de resolució presentada per ERC arran del manifest presentat el febrer passat per diferents col·lectius

El Parlament de Catalunya inicia avui el debat d’una proposta de resolució presentada per ERC per demanar que el massís del Garraf sigui declarat parc natural. Segons ha precisat el portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana a Gavà, Albert Massana, “es tracta d’un anhel històric de molts col·lectius”. Ara fa un any i mig, diverses associacions de caire ecologista, de defensa del patrimoni cultural, entitats excursionistes i clubs d'esports de muntanya van promoure un manifest amb aquesta reivindicació. A aquest manifest s'hi han adherit, mitjançant sengles acords de ple, tots els Ajuntaments els termes municipals dels quals estan inclosos a l'espai delimitat pel PEIN com a Espai Natural del Garraf. També la Diputació de Barcelona ha expressat el seu suport a aquesta petició.

 

Segons ERC “els valors biològics, paisatgístics i patrimonials d'aquest espai abasten des de l'existència de diverses espècies vegetals i animals d'especial rellevància des del punt de vista de la biodiversitat, fins a elements culturals singulars que inclouen restes prehistòriques, castells medievals, construccions modernistes o arquitectura en pedra seca, passant per una confluència de paisatges d'extremada singularitat en el conjunt del país”.

 

Actualment el Garraf està gestionat per la Diputació de Barcelona, i disposa d'un Pla Especial de Protecció del Medi Físic i del Paisatge. Segons ERC “per seguir garantint l'excel·lència en la protecció  i la promoció agroeconòmica i ecoturística d’aquest espai esdevé indispensable fer aquest pas endavant”.

La tinenta d'alcalde Rosa Maria Fernández atenent la premsa local.

L’Ajuntament redueix el consum energètic un 2,3% i la despesa un 4'8% Les polítiques d'estalvi comporten una reducció per tercer any consecutiu en els equipaments i l’enllumenat municipal

L’Ajuntament de Gavà ha dut a terme el seguiment de la facturació energètica del consistori a través del Sistema d’Informació Energètica (SIE). L’objectiu ha estat conèixer en detall el comportament energètic dels edificis i de l’enllumenat i disposar d’informació per actuar en favor de l’estalvi i l’eficiència energètica.

 

Les dades de facturació mostren que el consum energètic municipal ha estat de 12.173.758 kWh en 2014, un 2,3% menor que l’any anterior. La reducció més significativa s’ha produït als equipaments que han reduït el consum elèctric en un 7,2%.

 

Del total del consum, els edificis municipals van ser responsables d’un 69% repartits en piscines (37%), instal·lacions educatives (20%), oficines (14%) i equipaments culturals (10%). El 31% restant del consum total va correspondre a l’enllumenat públic.

La tinenta d’alcalde de l’àmbit de Ciutat i Territori, Rosa Mª Fernández ha manifestat que “gràcies al Sistema d’Informació Energètica l’Ajuntament pot comprovar el tipus de pòlissa vigent, el consum que estem fent tant d’aigua, gas com electricitat i modificar amb les companyies subministradores aquelles tarifes i així adequar-les a les nostres necessitats”.

 

La factura energètica municipal va ser de 1.693.744,22€ l’any 2014. Aquesta xifra equival a 36€/habitant. Aquest cost és un 4,8% inferior al de l’any anterior, disminució que s’ha aconseguit gràcies a l’estalvi i a l’optimització de la contractació de l’energia realitzada. Per Fernández es tracta d’una bona notícia donat que “el sistema ha permès als tècnics municipals de l’Ajuntament ajustar la tarifació i aconseguir una disminució tant en el consum energètic com en els diners que els contribuents han de pagar pel consum que es realitza als equipaments municipals, principalment pavellons esportius i escoles”.

 

Aquest estalvi també ha permès reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle el 0,3% respecte a 2013.

 

El Sistema d’Informació Energètica també permet fer el seguiment de les factures de consum d’aigua municipal. Les dades de 2014 mostren que el consum de l’Ajuntament de Gavà s’ha reduït un 3,2% respecte a 2013 i s’ha situat en 184.119 m3 amb un cost total de 393.804€. El consum s’ha produït a equipaments (40%) i boques en via pública (60%).

ERC-Gavà proposarà al Ple protegir i potenciar el Delta El grup d'Esquerra defensa, en aquesta declaració política, l'agricultura com a activitat econòmica d'especial interès i un urbanisme participatiu

El grup municipal d'ERC-Gavà defensa al Ple de setembre una declaració política en suport a l'agricultura com activitat econòmica d'especial interès al Delta del Llobregat i a favor d'un urbanisme participatiu a la zona i al servei de les necessitats veïnals i mediambientals.

 

La moció coincideix amb el debat de les al·legacions presentades per Esquerra al Pla Director de Delta i reclama al Govern de la Generalitat que compleixi les directrius derivades del catàleg de paisatge de la Regió Metropolitana de Barcelona i les directrius de l’informe de sostenibilitat ambiental del Pla Territorial Metropolità de Barcelona, que recomanen que al sector dels Joncs, dins el terme municipal de Gavà, es potencií la gestió agrícola.

 

També es reclama a la Generalitat que aprofiti els instruments urbanístics actualment en tramitació per regularitzar els habitatges i construccions existents al sector Marinada, també a Gavà, que van ser edificats abans de l’aprovació del PGM. D'aquesta forma es podrà procedir a l’execució dels projectes de clavegueram, enllumenat, asfaltat de carrers i construcció de voreres que dignifiquin el barri.

 

Un altre punt destacat és el que insta al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a incorporar més terrenys al Parc Agrari del Baix Llobregat com a mesura positiva i aposta valenta que considera els espais agraris com una oportunitat econòmica estratègica i respectuosa amb el medi ambient .

 

Com a conclusió, ERC-Gavà demana que l'Ajuntament doni suport a l'obertura d’un procés de diàleg i un procés participatiu amb els principals agents socials, actors i entitats proteccionistes del territori, així com amb el conjunt de la ciutadania, per decidir quin és el model socioeconòmic que volen per al Delta del Llobregat

<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

bannerpdf

Això és gavatv.cat

10 anys de l'Espai Maragall

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Te'n recordes? - Documental "Les sorres"

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.