Text de cerca: Resultats trobats: 69
Etiqueta: Parc Arqueològic Mines de Gavà Ordre

Rutes turístiques a la comarca a preus assequibles i per a tota la família

El Parc Arqueològic, un dels itineraris que promou el Consorci de Turisme del Baix Llobregat L'organisme comarcal ofereix cupons de descompte i promocions per descobrir deu rutes turístiques al costat de Barcelona

Per aquest any 2013 el Consorci de Turisme del Baix Llobregat ha reeditat de nou uns cupons de descomptes i promocions per impulsar el turisme en família a la comarca.

 

Dues entrades a preu d'una, visites guiades gratuïtes o descomptes en preus d'entre un 10 i un 60%, són alguns dels avantatges que s'ofereixen per visitar fins a deu propostes i itineraris turístics.

 

El Parc Arqueològic Mines de Gavà és una de les sortides que es presenten. Una interessant oportunitat per veure com vivien, què feien, com eren els nostres avantpassats de fa 6.000 anys. Un viatge a la preshistòria i una oportunitat de conèixer un jaciment únic a Europa. Les famíies interessades gaudiran de la promoció 2x1 i els menors de 7 anys tenen entrada i visita guiada gratis.

 

Altres visitas que es volen potenciar són: la Colònia Güell-Cripta de Gaudí, el Canal Olímpic de Catalunya, els Espais Naturals del Delta del Llobregat, Catalunya en Miniatura, Museu AGBAR de les Aigües, Les Coves del Salitre, Museus d'Esplugues, Museu de Sant Boi i com a novetat d'aquesta edició l'Itinerari modernista Jujol a Sant Joan Despí.

 

Les famílies interessades ja poden sol·licitar el cupó 2013 per visitar els principals recursos turístics del Baix Llobregat. Trobaran tota la informació a Consorci de Turisme del Baix Llobregat, tel. 93 685 24 00 ext. 552, turisme@elbaixllobregat.cat, www.turismebaixllobregat.com/cupons

Façana del Parc Arqueològic de Gavà

Visita teatralitzada al Parc Arqueològic L'activitat, que es farà aquest diumenge, comptarà amb nous guies que, a l'estil d'Indiana Jones, ens explicaran com era el Gavà de fa 6000 anys

Parc Arqueològic de les Mines presenta, el proper diumenge, 17 de frebrer, la seva nova visita teatralitzada. Es tracta d'una proposta que ens trasllada fins el Gavà de fa 4000 anys, quan era un petit poblat a prop del mar i de les muntanyes del Garraf habitat per pagesos neolítics que treballaven la terra i vigilaven els ramats. La tranquil·litat del moment només es veia destorbada pel soroll dels pics de pedra impactant contra les roques que alguns d'ells feien foradant la terra buscant, per primer cop, un tresor verd amb el qual faran joies i comerciaran amb els seus veïns: la variscita.

 

La visita s'explica amb un guia molt especial: El Indiana Pons, arqueòleg reconegut mundialment, que excava una mina neolítica i descobreix un antic pou miner que es va convertir en un sepulcre. Alguns dels esquelets encara hi són... La recerca fa que el passat prengui vida, que "els ossos ens parlin". Els morts ens expliquen com eren els vius de fa 6.000 anys.

 

L'activitat, començarà a les 11 hores i està recomanada per a infants a partir de 8 anys. Per a mes informació i reserves podeu trucar al telèfon 93 263 96 50.

Façana de l'entrada principal del Parc Arqueològic de Gavà

Conveni per promocionar el Parc Arqueològic a través dels transports metropolitans Els membres del club JoTMBé gaudiran d'un descompte del 20% en el preu de l'entrada al Parc Arqueològic Mines de Gavà

 

L'Ajuntament de Gavà i Transports Metropolitans de Barcelona han signat un acord de col·laboració a través del club JoTMBé i el Parc Arqueològic Mines de Gavà. L'objectiu de l'acord, subscrit per la tinenta d'alcalde de Serveis a la Persona, Apolonia Herrera, és promocionar l'equipament patrimonial de Gavà a través el club d'usuaris de TMB.

 

A partir d'ara, els membres registrats del club JoTMBé podran gaudir d'un 20% de descompte en l'entrada al Parc Arqueològic Mines de Gavà. El club compta amb més de 20.000 usuaris/à registrats que, a través d'internet i les xarxes socials, es beneficien d'informació i avantatges culturals i de lleure en l'àrea d'influència de Transports Metropolitans.

 

En incorporar-se a aquesta comunitat, el Parc Arqueològic Mines de Gavà amplia els canals de comunicació per arribar a nous públics de l'entorn metropolità de Barcelona i oferir-los visites i activitats en el jaciment de mines en galeria més antigues d'Europa.

La visita nocturna a les Mines es farà aquest dimecres.

Visita nocturna al Parc Arqueològic de les Mines La cita serà aquest dimecres a les 21 hores i cal fer la reserva prèvia trucant al 93 263 96 50

El Parc Arqueològic Mines de Gavà organitza aquest dimecres una visita nocturna a les instal·lacions. Es tracta d'una proposta adreçada a persones, a partir de 10 anys, per tal que puguin conèixer l'equipament en un horari que se surt de l'habitual. El recorregut serà guiat, i al final es podrà assaborir una copa de cava. Per a participar d'aquesta activitat, que costa 3,65 € per persona, cal formalitzar la inscripció prèvia trucant al 93 263 96 50, ja que les places són limitades.

Un moment de la visita escolar

El Parc Arqueològic rep més de 26.000 visites l’any, el 60 % són escolars  Els serveis que ofereix l’equipament a les escoles ha estat valorat amb un 9,65 sobre un total de 10

Una exposició atractiva i entenedora, una visita completament accessible, una reproducció a escala real d’una mina, la integració del jaciment i les estructures conservades en el recorregut museogràfic i un rigorós programa pedagògic i d’activitats pensat per a tots els públics han garantit l’atractiu del Parc per a tothom i molt especialment per als escolars catalans.

 

Durant el curs escolar 2012-2013 el Parc ha registrat un total de 15.646 visites escolars, cosa que representa aproximadament el 60 % de les visites anuals. Escoles d’arreu de la província de Barcelona tenen programades dins del calendari escolar visites a l’equipament. El grup més nombrós procedeix de centres educatius de la província de Barcelona, el 56 %; seguit de Barcelona (ciutat) amb prop del 35 %, mentre que Gavà representa el 6%. Per etapes educatives, l’alumnat d’educació primària, especialment de cinquè, és el més habitual (el 36 %), seguit de 1r d’educació secundària (27 %) i de 4t de primària (14 %). Un gran ventall de tipus de visita, tallers experimentals i la incorporació cada any de nous productes educatius són alguns dels atractius.

 

Avaluació

El Parc Arqueològic avalua periòdicament els serveis que ofereix a partir d’enquestes personals fetes als docents. S’avaluen tant les instal·lacions, com les activitats o l’atenció al públic. De la darrera enquesta es desprèn una valoració general de 9,65 sobre 10. Així, l’accessibilitat i l’entorn obté un 9,6; la informació i servei d’atenció al visitant un 9,8; les instal·lacions un 9,6; la metodologia i dinàmica de l’activitat pedagògica un 9,5; la informació i recursos per als docents un 9,8 i la mateixa nota la visita guiada amb un monitor a l’exposició.

 

Una dada que ratifica l’alta valoració de la visita al Parc Arqueològic és el grau de fidelitat dels grups. El 46 % dels docents entrevistats ha estat tres o més vegades al Parc en visita escolar, mentre que el 19 % ja l’havia visitat abans en una o dues ocasions. Tot i això, hi ha una incorporació constant de grups escolars, com indica que el 35 % han fet la visita per primera vegada.

 

Enguany s’han ofert 11 activitats amb continguts de patrimoni en què han participar un total de 3.150 alumnes de Gavà. D’entre les més acceptades hi ha la visita al Parc i l’itinerari urbà “La meva ciutat”, adreçat a l’alumnat de 6è d’educació primària, que organitza el Centre d’Història de la Ciutat.

Entrada al Parc Arqueològic.

Cap de setmana de portes obertes al Parc Arqueològic Coincidint amb la celebració de les Festes d’hivern l’accés per visitar l’equipament és gratuït

El Parc Arqueològic Mines de Gavà celebra, aquest cap de setmana, coincidint amb Sant Nicasi, jornada de portes obertes perquè tothom qui ho vulgui pugui conèixer l’equipament de manera gratuïta.

 

Per participar de les visites guiades cal fer la inscripció gratuïta prèvia  trucant al 93 263 96 50 ja que les places són limitades. L’horari de les visites són a les, 10.30, 11, 11.45, 12.15 i 12.45.

 

A més d’11 a 14 hores es fa una taller de demostració de talla de sílex.

El 16 de febrer comencen les visites teatralitzades al Parc Arqueològic Aquesta nova iniciativa està recomanada per a infants a partir de 8 anys i es farà el tercer diumenge de mes

 

El 16 de febrer, a les 11 hores, es posen en marxa al Parc Arqueològic Mines de Gavà visites teatralitzades per conèixer la vida dels miners de fa 6000 anys. Les explicacions, amb tot el rigor científic i també amb tot el sentit de l’humor, aniran a càrrec d’un arqueòleg ben particular: el doctor Indiana Pons. Es tracta d’una iniciativa per descobrir en primera persona quins misteris amaguen les mines en galeria més antigues d’Europa... i també els misteris i sorpreses que amaga aquesta visita.

 

Unes pinzellades de com anirà la història:

 

Gavà, fa 6.000 anys. Un petit poblat a prop del mar i de les muntanyes del Garraf. Un grup de pagesos neolítics treballa la terra i vigila els ramats. La tranquil·litat del moment només es veu destorbada pel soroll dels pics de pedra impactant contra les roques. Alguns d’ells foraden la terra buscant, per primer cop, un tresor verd amb el qual faran joies i comerciaran amb els seus veïns: la variscita. Què passa quan les mines s’esgoten?

 

Gavà, any 2012. El Dr. Pons, Indiana Pons, arqueòleg reconegut mundialment, excava una mina neolítica i descobreix un antic pou miner que es va convertir en un sepulcre. Alguns dels esquelets encara hi són... La recerca fa que el passat prengui vida, que “els ossos ens parlin”. Els morts ens expliquen com eren els vius de fa 6.000 anys. Això és l’arqueologia!

 

Gavà, 16 de febrer de 2014 comencen les visites teatralitzades al Parc: Les mines, els morts i les troballes arqueològiques us esperen.

 

L’activitat recomanada per a infants a partir de 8 anys, es durà a terme cada tercer diumenge de mes. Cal reservar amb antelació al telèfon 93 263 96 50 ja que les places són limitades.

Entrada al Parc Arqueològic.

Jornada de portes obertes al Parc Arqueològic Gavà se suma així, aquest diumenge, 18 de maig, al  Dia Internacional del Museus permetent l’entrada gratuïta des de les 10 del matí

Gavà se suma aquest diumenge 18 de maig, a la  celebració Internacional del Museus i posa a l’abast de tothom la visita a les instal·lacions del Parc Arqueològic Mines de Gavà, i el Museu de Gavà de forma gratuïta. Tothom que ho desitgi podrà conèixer les mines en galeria més antigues d’Europa a través de la magnífica instal·lació museogràfica, audiovisuals i la visita a la mina reproduïda. Un recorregut accessible i una visita pensada per a tots els públics.

 

De la seva banda s’ofereix la visita guiada “Mineres i Deeses” on s’explicaran el avenços en la recerca arqueològica per conèixer cada vegada millor el paper de les dones de la prehistòria a Gavà, dones que són pageses, artesanes... però també deesses i mineres.

 

Aquesta activitat està inclosa en el programa “Delta amb D de dona”, realitzada amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 

Per a més informació, truqueu al 932 639 650.

Entrada principal del Parc.

El Parc Arqueològic acollirà al juny la quarta campanya d’excavacions Alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona seran els encarregats de fer les tasques de recerca

Els treballs a les mines 107 i 108 situades al Parc Arqueològic Mines de Gavà es van iniciar l’any 2011 fruit del conveni de col.laboració entre l’Ajuntament de Gavà i el Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

La recerca respon a la voluntat d’avançar en el coneixement del jaciment de les Mines Prehistòriques de Gavà i, concretament, del sector miner situat en el recinte del Parc, el qual ha donat interessants resultats científics, tant d’estructures mineres com d’objectes, com la troballa de la Venus. D’altra banda, l’excavació facilitarà la realització de pràctiques de treball de camp als alumnes del Grau d’Arqueologia que organitza la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Enguany, la campanya es durà a terme en dos torns. El primer es realitzarà la setmana del 2 al 6 de juny i el segon del 16 al 20 de juny. És previst que hi participin una vintena d’alumnes sota la direcció del Dr. Josep Bosch, conservador del Museu, i del Dr. Xavier Clop, professor de la UAB. A banda de l’excavació pròpiament dita, els alumnes duran a terme altres tasques com documentació, planimetria, dibuix i fotografia arqueològica, entre d’altres.

 

Les campanyes anteriors van permetre la delimitació de les estructures mineres existents a la superfície i la detecció de nivells de reompliment, així com la localització dels primers materials arqueològics.

Més de 430.000 visites ha rebut el jacimet en aquests 20 anys

Celebració del 20è aniversari de l’obertura al públic de les mines prehistòriques Els dies 6, 7 i 8 el Parc Arqueològic acollirà un intens programa d’activitats

Les mines prehistòriques de Gavà l’explotació en galeria més antiga d’Europa amb 6.000 anys d’an­tiguitat, fa 20 anys que estan obertes al públic. Es van descobrir a principis de la dècada dels anys se­tanta del segle XX, com a conseqüència dels primers treballs per urbanitzar i edificar el barri de can Tintorer i el 2 d’octubre de 2003 es van obrir al públic.

 

Per commemorar aquesta efemèride s’ha elaborat un intens programa d’activitats. Els actes començaran aquest divendres, 6 de juny, a les 19 hores al Parc Arqueològic, amb la conferència El valor social de l’arqueologia. Vint anys de visites a les mines prehistòriques, a càrrec de Miquel Molist, catedràtic de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

 

Dissabte 7, a partir de les 11, es farà una visita guiada a les excavacions de la mina 107 i 108, a càrrec dels alumnes del grau d’arqueologia de la UAB, que aquest mes estan fent pràctiques de camp en aquestes  mines. Es podrà conèixer de la seva mà com es fa el treball de camp, com es planifica una excavació, com es registren les dades... I per la tarda de 17 a 19 hores hi haurà una marató de jocs de taula, a càrrec de Trenca’t la Closca. Per al diumenge 8 de juny, a les 11, 12 i 13 h s’han organitzat sessions de planetari gratuïtes a la sala d’actes del Parc Arqueològic sota el títol El cel d’altres temps. Els astrònoms de les mines.

 

A més el dies 7 i 8 al matí hi haurà jornades de portes obertes al Parc. L’horari de dissabte és de 10 a 19 hores i diumenge, de 10 a 14,30 hores. Ambdós dies també hi haurà una demostració de tecnologia prehistòrica, a càrrec d’Arqueolític. De la mà d’arqueòlegs especialistes, es podrà reviure la vida a les mines de fa 6.000 anys.

 

Més informació i reserves al 93 263 96 50, a parcarqueologic@gava.cat i a www.patrimonigava.cat

Sánchez durant la seva visita a les excavacions.

Raquel Sánchez: “Seguirem apostant pel nostre patrimoni” L’Alcaldessa ha refermat també el compromís de la ciutat amb la cultura en el decurs de la visita a les excavacions que un grup d’universitaris estant fent a les Mines neolítiques

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha visitat avui les Mines Prehistòriques on alumnes d’Arqueologia de la UAB estan realitzant treballs a les mines 107 i 108 situades al Parc Arqueològic Mines de Gavà. Unes tasques que es van iniciar l’any 2011 fruit del conveni de col.laboració entre l’Ajuntament de Gavà i el Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Raquel Sánchez ha manifestat que “després de 20 anys continuem treballant a les Mines. Un fet que ens permet continuar amb els treballs de camp, de prospecció i excavació però també complementa i dóna solidesa a tot el projecte de difusió”. Sánchez ha afegit que “tot i que no és fàcil en moments com els actuals, l’Ajuntament de Gavà continua apostant pel nostre patrimoni. Es tracta de buscar sinergies amb els agents implicats, en aquest cas amb la UAB, i amb la Fundació Pere Tarrés en el cas dels treballs de camp que es realitzaran novament al Castell d’Eramprunyà”. En aquest sentit l’alcaldessa gavanenca ha avançat que “hem presentat un pla de recerca per tal de garantir que els treballs es facin d’una manera més programada, organitzada i coordinada”. Es tracta d’un pla de recerca de quatre anys, “que demostren el compromís de l’Ajuntament de fomentar la investigació i fer una tasca de difusió no només per la ciutadania de Gavà sinó també per la resta de ciutadans i ciutadanes que tenen interès i s’apropen a la nostra ciutat”.

 

Amb motiu de la celebració dels 20 anys d’obertura al públic de les Mines Prehistòriques s’han programat tot un seguit d’activitats. Així, el divendres 6 de juny a partir de les 19 h. el Parc Arqueològic acollirà una conferència inaugural a càrrec del Dr. Miquel Molist, catedràtic de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona.  Dissabte 7 i diumenge 8 hi haurà jornada de portes obertes al Parc Arqueològic Mines de Gavà a més d’una demostració de tecnologia prehistòrica a càrrec d’Arqueolític. Altres propostes són una Marató de jocs de taula dissabte 7 de juny a càrrec de Trenca’t la Closca i diumenge 8 l’activitat “El cel d’altres temps. Els astrònoms de les mines” a càrrec de Fora d’Òrbita.

 

Un altre de les activitats programades és una visita a les excavacions en superfície de les mines 107 i 108 a càrrec dels alumnes del grau d’arqueologia de la UAB. Aquests treballs de recerca responen a la voluntat d’avançar en el coneixement del jaciment de les Mines Prehistòriques de Gavà i, concretament, del sector miner situat en el recinte del Parc, el qual ha donat interessants resultats científics, tant d’estructures mineres com d’objectes, com la troballa de la Venus. D’altra banda, l’excavació facilita la realització de pràctiques de treball de camp als alumnes de la universitat.

 

Enguany, la campanya es fa en dos torns. El primer es desenvolupa al llarg d’aquesta setmana i el segon entre el 16 i el 20 de juny. En total participen una vintena d’alumnes sota la direcció del Dr. Josep Bosch, conservador del Museu, i del Dr. Xavier Clop, professor de la UAB. A banda de l’excavació pròpiament dita, els alumnes duran a terme altres tasques com documentació, planimetria, dibuix i fotografia arqueològica, entre d’altres.

Conferència sobre arqueologia divendres al Parc.

Raquel Sánchez: “Seguirem apostant per les Mines” L’alcaldessa de Gavà, s’ha compromès a “seguir a treballant per conservar i difondre aquest bé patrimonial” durant l’acte de celebració del vintè aniversari de l’obertura al públic d’aquest jaciment

Gavà ha celebrat aquest cap de setmana, amb diverses activitats per a tots els públics, el vintè aniversari de l’obertura al públic de les mines neolítiques. Divendres, el Parc Arqueològic va acollir l’acte institucional de commemoració d’aquesta efemèride i durant els parlaments l’alcaldessa Raquel Sánchez va destacar “l’enorme importància del que esdevé el gran tresor del nostre patrimoni”. Sánchez ha recordat i ha agraït “el paper de totes les persones, i en especial de l’ajuntament de Gavà, que durant aquestes dues dècades es van encaparrar en redescobrir, conservar i promocionar les mines en un moment on l’aposta pels valors culturals no era habitual”. L’alcaldessa s’ha referit al projecte del Parc Arqueològic, dissenyat per Dani Freixes com “una peça fonamental d’aquest camí que ha contribuït a projectar Gavà com un destí d’oci intel·ligent a nivell internacional” i després de recordar també que “la tasca de recerca es un altre dels pilars d’aquest bé” s’ha compromès a “seguir treballant per conservar-lo i difondre’l”

Durant aquests 20 anys, les mines han rebut més de 400.000 visites. Miquel Molist, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, qui també va acudir a l’acte, va fer una xerrada sobre l’evolució de l’arqueologia i les perspectives de futur, tot recordant que “des del primer moment el projecte de Gavà va ser innovador per la voluntat, des del consistori i en col·laboració amb les entitats, de difondre un jaciment neolític” que va qualificar “d’excepcional a Europa” i va afirmar que “de cara al futur, i en moments de crisi econòmica com l’actual, caldrà seguir innovant les vies de finançament, ja que les administracions no ho podran fer soles, i segurament s’haurà de recórrer a les donacions privades per vetllar per la seva conservació i recerca”.

Per commemorar aquesta efemèride, durant el cap de setmana hi ha hagut jornada de portes obertes al Parc Arqueològic i tallers de demostració prehistòrica sobre com es treballava la variscita durant el neolític. També s’han fet visites a les mines que han  estat guiades pels alumnes de la UAB, que justament hi estan fent pràctiques. Gràcies a la col·laboració de les entitats, i concretament a Trencat la Closca, s’ha fet una marató de jocs de taula i s’ha gaudit d’un planetari on s’ha pogut observar el cel que veien els homes i les dones de fa 6000 anys.

Entrada principal del Parc Arqueològic de Gavà.

Gavà se suma a les Jornades Europees de Patrimoni Durant el cap de setmana, es farà una visita guiada a les Mines i hi haurà portes obertes al Parc Arqueològic i al Museu

Gavà és un dels 220 municipis catalans que se suma a les Jornades Europees de Patrimoni organitzant tres activitats, dins de la qual s’hi encabeix, també, l’Aplec de Sant Miquel. Les altres dues propostes són, d’una banda, la visita guiada titulada “Mineres i deesses”, aquest diumenge, a partir dels 11 hores per conèixer amb detall el jaciment de les Mines Prehistòriques a través dels ulls de les dones de fa 6.000 anys. Els avenços en la recerca arqueològica ens permet conèixer cada vegada millor el paper de les dones de la prehistòria a Gavà, dones que són pageses, artesanes... però també deesses i mineres.

 

Aquesta activitat, que tot i ser gratuïta requereix d’inscripció  prèvia trucant al telèfon 93 263 96 50, està inclosa en el programa “Delta amb D de dona”, realitzada amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 

L’altra proposta cultural és la jornada de portes obertes del Parc Arqueològic, també el diumenge, a partir de les 10 hores i la visita al Museu. Així, tothom que ho desitgi podrà conèixer les mines en galeria més antigues d’Europa a través de la instal·lació museogràfica, audiovisuals i la visita a la mina reproduïda. Un recorregut accessible i una visita pensada per a tots els públics.

 

L’any 1991, quan el Consell d’Europa va crear les Jornades Europees del Patrimoni, Catalunya s’hi va afegir, i ho va fer amb un alt grau de compromís, i creant activitats pròpies. Amb la creació enguany de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, aquest compromís continua i ho fa amb l’esperit d’augmentar el compromís amb Europa i amb una clara voluntat d’implicar-hi nous actors i crear a partir de l’any vinent noves activitats.

 

El Departament de Cultura, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, impulsa aquest esdeveniment comptant amb la col·laboració i complicitat dels municipis d’arreu del país. Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals de tots els indrets de Catalunya són convidats a organitzar activitats gratuïtes a l’entorn del seu patrimoni i en els seus espais patrimonials durant tot un cap de setmana amb l’objectiu de fomentar el coneixement i respecte pel patrimoni cultural.

 

Enguany, les Jornades se celebren els dies 26, 27 i 28 de setembre. Aquests dies els jaciments, monuments i altres recursos patrimonials obren les seves portes i proposen quasi 400 activitats diferents.

Una de les proves de la gimcana.

Bona participació a la Gimcana “L’art de la prehistòria” L’activitat de caire familiar s’encabeix en l'exposició "Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul" que espot visitar al Museu de Gavà

El Parc Arqueològic de les Mines de Gavà ha acollit, amb força èxit, aquest diumenge la gimcana familiar “L’art de la prehistòria”, en la qual els participants han pogut descobrir com era la vida a la prehistòria i com es feien les pintures rupestres.  La proposta es repetirà el proper diumenge 2 de novembre. Les places són gratuïtes però limitades i per aquest motiu cal fer la reserva prèvia trucant al 93 263 96 10.

 

L’exposició “Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul està produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’IPHES, compta amb el suport d’Arqueoxarxa, proposa un recorregut per la prehistòria del nostre país a través de les pintures i gravats que conformen aquest conjunt pictòric, un dels més emblemàtics i millor conservats de Catalunya, arran del descobriment l’any 1908 de les pintures de la Roca del Moros del Cogul (les Garrigues, Lleida).

 

Per l’excepcionalitat de la seva conservació i com espai emblemàtic, va ser inscrit en la llista de Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO l’any 1998. La Roca dels Moros forma part de la Ruta de l'Art Rupestre del MAC, i de la Xarxa Europea Primers Pobladors i Art Rupestre Prehistòric i l’Itinerari Cultural Caminos de Arte Rupestre Prehistórico.

 

L’exposició romandrà oberta a Gavà fins al 23 de novembre.

Un dels moments de la trobada.

Èxit de les VII Trobades d’Eramprunyà El Parc Arqueològic de les Mines Prehistòriques de Gavà va acollir, aquest dissabte, l’esmentada trobada on el tema central va ser l’aigua

Desenes de persones han participat, aquest cap de setmana, de les VII Trobades d’Eramprunyà. Dissabte, el Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, va acollir aquesta trobada en què es van presentar un total de 22 contribucions, que van omplir una intensa jornada, entre les 9 del matí fins a les 19.30 del vespre. El tema central sobre el qual es va treballar va ser l’aigua, i els assistents van poder conèixer interessants dadesentorn aquest eix, des de la recuperació de fonts, mines i punts d’aigua, infraestructures hidràuliques com ponts, sínies o canals, fins a temes tan curiosos com la hidronímia o la meteorologia, passant pel mar com a element històric.

 

Les contribucions properament seran editades per l’Associació d’Amics del Museu de Gavà.

 

El Parc Arqueològic, encara més accessible L’equipament local ha incorporat el dispositiu “Mirada Tàctil” per mostrar les mines a persones amb dificultats visuals i recurs tàctil per a tots els visitants, grans i petits

De mica en mica, els museus locals de la província de Barcelona són més accessibles gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, que, a través del programa “La mirada tàctil”, els dóna suport per apropar el seu patrimoni a persones amb dificultats visuals o auditives.

Bona part dels museus, entre ells el Parc Arqueològic Mines de Gavà, compten actualment amb un mòdul de la “Mirada tàctil”, carta de presentació dels equipaments per a persones amb dificultats visuals, i recurs tàctil per a tots els visitants, grans i petits.

En el cas de Gavà, aquest és el punt de partida d’una visita en què la manipulació d’objectes i el recorregut per la mina reproduïda són els protagonistes i que, afegit al recorregut accessible per a cadires de rodes, facilita la visita a moltes persones.

Recentment aquest programa s’ha ampliat. Avui s disposa a la xarxa d’un seguit de vídeos traduïts al llenguatge de signes català per conèixer els museus i el patrimoni que custodien. El Parc Arqueològic de les Mines Neolítiques és un d'ells, amb cinc de les seves peces més destacades, com la Venus.

L’equipament farà jornada de portes obertes.

El Parc Arqueològic de les Mines celebra la Setmana de la Ciència Per a l’ocasió, l’equipament farà jornada de portes obertes i una xerrada-taller sobre la ceràmica neolítica a càrrec de l’arqueòloga Sílvia Calvo

Gavà celebra la Setmana de la Ciència organitzant una jornada de portes obertes, aquest diumenge, de 10 a 14.30 hores, al Parc Arqueològic de les Mines de Gavà. A les 11 hores es farà la visita guiada “Mineres i deesses” per descobrir, amb ulls de dona, aquest jaciment de 6.000 anys d’història. Aquesta activitat forma part del projecte comú dels museus de Cornellà, Gavà, El Prat, L'Hospitalet, Sant Boi i Viladecans, de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i per participar-hi, tot i ser gratuïta cal fer la reserva prèvia trucant al 93 263 96 50, perquè les places són limitades.

 

També caldrà inscriure’s en la xerrada-taller que es farà al mateix Parc diumenge, a les 12 hores. Es tracta de la proposta titulada  “La ceràmica neolítica. Què, com, per a què? La ciència ens explica la vida quotidiana”, a càrrec de Sílvia Calvo, arqueòloga de la UAB. Amb aquesta activitat coneixerem com Calvo ha estudiat la ceràmica de la mina 16 del jaciment de les Mines Prehistòriques, on es va localitzar la Venus de Gavà. Ens explicarà de quines tècniques es disposa actualment, les anàlisis que es realitzen... i fins on poden obtenir informació per datar, conèixer processos productius, relacions culturals i, de vegades creences de l’època neolítica.

Parc Arqueològic de Gavà.

El Museu i el Parc Arqueològic es podran visitar virtualment Els nostres equipaments formen part de la trentena de museus catalans que es podran visitar per internet a través de la plataforma Google Art Project

El Museu de Gavà i el Parc Arqueològic de les Mines Neolítiques seran una dels trenta museus catalans que properament es podran visitar virtualment met a través d’internet gràcies a la plataforma Google Art Project

 

És previst que els tècnics visitin les instal·lacions durant els mesos vinents per fotografiar i recollir tot el material necessari i confeccionar el contingut que es podrà veure a través de la plataforma web. Per mitjà de la tecnologia de Google Street View, Google Art Projecte fa possible de visitar virtualment els museus, seleccionar i localitzar dins l'equipament les obres o peces més destacades i saber-ne la informació bàsica.

 

Les obres també es podran veure a partir del Gigapixel Image, amb què hom examinarà els detalls, la textura i les complexitats de les obres.

Aquest projecte forma part d'un acord de col·laboració més ampli que han signat la Generalitat i Google amb l'objectiu de promocionar internacionalment el patrimoni dels museus catalans.

Parc Arqueològic de les Mines a Gavà.

Gavà present a París per debatre el neolític mitjà de l’occident europeu Es tracta del congrés internacional "Le Chasséen, des Chasséens" on es va aprofundir en el coneixement d’aquesta cultura que defineix el neolític francès, entre 4.500 i 3.500 aC

Entre el 18 i el 21 de novembre va tenir lloc a París el congrés internacional Le Chasséen, des Chasséens. Retour sur une culture nationale et ses parallèles: Sepulcres de fossa, Cortaillod, Lagozza amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement d’aquesta cultura que defineix el neolític francès, entre 4.500 i 3.500 aC, i els vincles amb altres cultures contemporànies europees veïnes, com la de Cortillod a Suïssa, Lagozza al nord d’Itàlia i la dels sepulcres de fossa a Catalunya.

El conservador del Museu de Gavà, Josep Bosch, investigador principal del projecte de recerca “Mines Prehistòriques de Gavà (2014-2017)”, va participar en la redacció de dues de les comunicacions presentades.

Amb el títol “Le Chasséen et les «Sepulcres de fossa» de la Catalogne: des relations complexes entre cultures archéologiques voisines?”, l’equip format per Miquel Molist, Patricia Ríos, Anna Gómez, Josep Bosch i Ferran Borrell va analitzar la relació entre les dues cultures i l’arribada d’influències del nord dels Pirineus. Així mateix va servir per fer una sèrie de consideracions generals sobre la cultura dels sepulcres de fossa que, segons els autors, té uns orígens locals que es remunten al neolític antic; que va tenir una personalitat pròpia, tot i estar estretament relacionada amb el Chasséen, i en la formació i desenvolupament de la qual els intercanvis en general i l’explotació de la variscita de Gavà en particular van tenir un pes molt important.

La segona comunicació de l’equip format per Xavier Terradas, Juan F. Gibaja, Ferran Borrell, Josep Bosch, Carlo Lugliè i Antoni Palomo va ser “Des réseaux d’échanges entre les vallées du Rhône et de l’Èbre: un point de vue du nord-est de la Péninsule ibérique” i es va centrar en els intercanvis amb els quals les Mines Prehistòriques i el Museu de Gavà estan estretament lligats i als quals en els darrers anys, en col·laboració amb altres institucions, han dedicat bona part dels seus esforços (congrés Xarxes al neolític, estudi de les obsidianes catalanes...). La comunicació va constatar la forta arribada a Catalunya de primeres matèries foranes a finals del V mil·lenni aC provinents del nord dels Pirineus (sílex, obsidiana, jade...), així com la variscita de les mines de Gavà es va difondre en sentit contrari, i com en aquells moments el sector mediterrani entre l’Ebre i el Roine devia estar solcat i unit per llargues i extenses xarxes d’intercanvi. intercanvi.

 

Portes obertes al refugi i el Parc Arqueològic Dissabte es podrà visitar, durant tot el dia, el refugi antiaeri de la guerra que hi ha sota la Rambla i diumenge al matí el parc Arqueològic de les Mines

Coincidint amb la celebració de les Festes d’Hivern, l’Ajuntament de Gavà posa la cultura, més que mai, a l’abast de la ciutadania. Per aquesta raó, i com és tradició, durant el cap de setmana se celebrarà jornada de portes obertes perquè, els qui ho vulguin, puguin descobrir els secrets del nostre passat visitant el refugi de la rambla i el Parc Arqueològic. La jornada de portes obertes al Refugi Antiaeri es farà dissabte, de 10 a 14 hores, i de 17 a 19 hores. Recordem que, l’accés és pel pas soterrani de la cruïlla de la Rambla de Salvador Lluch i el carrer de Salamanca

 

Diumenge serà el torn del Parc Arqueològic. Així, de 10 a 14.30 hores hi haurà accés gratuït per conèixer les mines en galeria més antigues d’Europa.

<< Inici < Anterior 1 2 3 4 Següent > Final >>

bannerpdf

Això és gavatv.cat

10 anys de l'Espai Maragall

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Mane Ferret, "Amor del bueno"

Te'n recordes? - Documental "Les sorres"

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.