Text de cerca: Resultats trobats: 130
Etiqueta: Joaquim Balsera Ordre

Més d'una cinquantena d'infants participen als Superlectors El certamen, que ha sumat enguany la seva dissetena edició ha culminat amb el lliurament d'obsequis i diplomes en un acte celebrat aquest dilluns a la biblioteca Marian Colomé

El concurs dels Superlectors de Gavà ha conclòs una nova edició, i ja en van 17, amb el tradicional acte de lliurament d'obsequis als infants i joves participants. La biblioteca Marian Colomé ha estat, novament, l'escenari d'aquest esdeveniment on pares, mares, avis i àvies han pogut aplaudir la constància dels petits lectors que, des d'octubre fins ara, han llegit fins a 1229 llibres. Enguany, han participat en el certamen 53 infants distribuïts en tres categories, segons l'edat. Així hi ha el grup dels més petits, amb infants fins a 5 anys, on hi prenen part els encara prelectors, de manera que són els seus familiars els qui els expliquen el conte. La segona categoria encabia nens i nenes de 7 anys a 10 anys i la tercera d'11 a 13 anys.

La directora de la biblioteca Marian Colomé, Isabel Martín, admet que "enguany ha pujat el nombre de participats en una desena, i s'han llegit més llibres que l'any passat, per tant estem contents". Martín també destaca el fet que "els infants hagin pogut llegir qualsevol llibre" i "s'ha mantingut del ritme de lectura dels petits, per evitar que llegissin amb un afany competitiu, perquè pensem que la lectura ha de ser una activitat divertida i espontània."

En l'acte de reconeixement dels Superlectors, l'Alcalde Joaquim Balsera va voler "felicitar als petits perla feina feta" i a les seves famílies per "l'afany de voler inculcar-los el gust per la lectura des de la infantesa". Per a Balsera resulten "especialment valuoses aquestes accions en moments de dificultat com l'actual i una bona manera de conrear i recuperar el valor de l'esforç". La tinenta d'alcalde de l'àmbit de Serveis a la Persona, Apolonia Herrera, també va voler "felicitar als infants i a les seves famílies per aquesta iniciativa pedagògica i a la vegada divertida que cada any compta amb una gran participació."

 

Exposició de pintura de la Gent Gran Es tracta d'una mostra col·lectiva que es pot visitar fins a finals de gener al Casal Municipal de Can Tintorer de Gavà

Coincidint amb la celebració de Sant Nicasi a la nostra ciutat, el Casal Municipal de la gent gran de Can Tintorer acull una exposició de pintura col·lectiva en la que hi han participat 24 usuaris i usuàries dels tallers de pintura del Programa municipal d'activitats adreçades a les persones grans de Gavà.

Aquesta exposició recull una trentena d'obres de l'últim curs de pintura que es va iniciar al mes d'octubre i que ha conclòs aquest mes de desembre. Aquí hi han pres part persones que ja fa anys que pinten, així  com d'altres que han entrat al món de la pintura més recentment.

Tots ells però, fan aquesta activitat per passar-ho bé i per mantenir-se actius. Per a la majoria, les classes de pintura són un dels moments més esperats de la setmana i una eina per fer realitat les seves il·lusions.

La inauguració va anar a càrrec de l'Alcalde, Joaquim Balsera. La tinenta d'alcalde de l'àmbit de Serveis a la Persona de l'Ajuntament de Gavà,  Apolonia Herrera, va lloar "l'art i entrega dels participants" i va mostrar-se molt "satisfeta de la la vitalitat i empenta de la gen gran de Gavà que participa en moltes activitats".

Aquesta és la segona mostra que ha fet enguany  la gent gran de Gavà  i es podrà visitar alCasal fins el proper 31 de gener.

Moment de la inauguració de l'exposició que es podrà veure fins el 31 de gener

Una exposició reuneix a Gavà més de 50 pintors i escultors de renom Obres de Miró, Guinovart, Lola Anglada i Subirachs de la col·lecció privada del critic d'art Josep Maria Cadena es podran admirar a la Biblioteca Josep Soler Vidal fins el 31 de gener de 2013

L'amor per l'art és el títol de l'exposició en la que es poden contemplar més d'una cinquantena d'obres de la col·lecció privada del crític d'art, Josep Maria Cadena que avarca més de 100 anys d'art a Catalunya. La mostra que es podrà visitar fins al 31 de gener de 2013 a la Biblioteca Josep Soler Vidal està promoguda per la Fundació Hervás Amezcua, entitat que des de fa 10 anys organitza coincidint amb les Festes d'Hivern una exposició col·lectiva.

El president de l'entitat, Antonio Hervas Amezcua va agrair durant la inauguració de l'exposició la col·laboració desinteressada que sempre ha tingut amb l'entitat Josep Maria Cadena "un home amant de l'art i que sempre ha destacat per la seva generositat no només amb nosaltres sinó amb tot els artistes amb qui va coincidir. A Gavà ha vingut sempre que l'hi hem demanat".

L'alcalde va destacar la contribució de la Fundació i també de Cadena a la divulgació de l'art a Gavà i Catalunya. "Vull agrair a la Fundació la seva implicació en la cultura de la ciutat, en la feina que fan dia a dia, també felicitar-los pel trasllat al nou local al centre de Gavà i per aquesta exposició que cada any poden tenir per Sant Nicasi", va dir l'alcalde qui es va sumar a l'homenatge que és va retre a "un dels crítics més importants que ha portat generosament part de la seva col·lecció particular a la nostra ciutat per gaudi de tota la ciutadania".

Cadena, que ja està jubilat, ha estat un dels pilars de la critica d'art a Catalunya. No va poder assistir a la inauguració, però sí el seu fill Jordi qui va convidat tothom a visitar l'exposició. Una exposició que demostra, segons Jordi Cadena que "es pot ser col·leccionista d'art sense tenir molt mitjans econòmics com és el cas del meu pare, un senyor que era un assalariat qualsevol, si té la inquietud, l'interès pot fer una col·lecció per si mateix".

Més de 50 artistes estan representats en aquesta exposició, des del pintor Joaquim Mir, nascut l'any 1873 fins a Mamen Zaera, la més jove. Està estructurada en quatre grans apartats: pintura, dibuix, escultura i gravat. Josep Maria Cadena ha triat personalment entre la seva col·lecció particular les prop de 60 obres d'artistes com Miró, Guinovart, Lola Anglada i Subirachs. D'Antonio Hervás Amezcua ha triat la pintura Una barca en primavera que va fer fa 25 anys. A la mostra també hi ha exposats diferents retrats de Josep Maria Cadena fet per artistes que li van regalar l'obra.

L'Ajuntament i la família Tarrida-Cardona formalitzen la cessió del fons documental d'Antoni Tarrida La firma del conveni ha tingut lloc aquesta tarda i suposa la cessió dels fons de Tarrida a l'Arxiu Municipal

 

L'Ajuntament de Gavà i la família Tarrida-Cardona han formalitzat, amb la signatura d'un conveni, la cessió a l'Arxiu Municipal de la Ciutat del fons documental d'Antoni Tarrida. El fons està integrat per documentació produïda i recollida per Tarrida com a cronista, activista cultural i polític. També conserva documentació de caràcter particular. L'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha agraït a la família aquest gest que considera "fonamental per poder recuperar una part important de la nostra història". El batlle ha lloat la figura de Tarrida amb qui reconeix "havia mantingut un contacte estret, amb llargues converses i enriquidores reflexions" i del qual n'ha destacat "la seva ferma voluntat i la seva capacitat de treball per narrar la crònica i la realitat de l'època que va viure". Balsera ha afegit que "és molt important poder compartir aquesta documentació amb tots els gavanencs i gavanenques, i poder preservar-la degudament al Centre d'Història perquè pugui ser analitzada i estudiada."

 

De la seva banda, la filla d'Antoni Tarrida, Joaquima Tarrida, ha explicat que "el fons cedit és molt ampli i valuós" i que "esdevé una manera de complir amb el desig expressat en moltes ocasions pel meu pare. Sabem que d'aquesta manera se'l recordarà sempre i la seva memòria es mantindrà viva".

 

Les dates del nodrit material cedit oscil·len entre 1908 i 1999, tot i que també hi ha algunes còpies de dates anteriors, com un document de l'any 1577. El fons conté a més, documents sobre històries, com ara notes i reculls d'informació, principalment de Gavà, així com d'activitats culturals relatives al funcionament del periòdic Brugués (on va col·laborar com a articulista i va ser director del 1966 fins el 1974) i l'Agrupació Fotogràfica de Gavà. També hi podem trobar retalls de premsa i programes d'actes. El fons també inclou documentació relativa a l'activitat política d'Antoni Tarrida, qui recordem-ho va ser regidor de l'Ajuntament, en concret programes polítics i convocatòries. Finalment hi ha una col·lecció de fotografies, dibuixos, llibres – especialment escolars- i revistes antigues.

 

Antoni Tarrida va estar molt vinculat a Gavà i al Centre d'Història de la Ciutat. La seva experiència i els seus coneixements el van convertir en un dels col·laboradors més fidels. Bona part dels seus coneixements es van plasmar en els tres llibres que va publicar. És per això, que Tarrida sempre havia manifestat la voluntat de cedir el seu fons documental a l'Arxiu Municipal de Gavà. Quan va morir, el juny de 2010, la seva filla Joaquima es va posar en contacte amb el Centre d'Història per gestionar la cessió que ara ha quedat formalitzada amb la signatura del conveni.

 

Vídeo: J.A. Moreno

Òmnium Cultural exposa el seu full de ruta a Gavà La presidenta de l'entitat, Muriel Casals, va guiar aquest divendres una conferència. Prèviament però, va mantenir una trobada amb l'alcalde Joaquim Balsera a l'Ajuntament

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha estat aquest divendres a Gavà per presentar, en una conferència al casal de cultura American Lake, una conferència on es van exposar els objectius que es marca l'entitat al Baix Llobregat aquest 2013 i en l'àmbit nacional de cara al futur més proper. Muriel Casals també va analitzar la situació que viu el país tot precisant que "som una organització amb 32.000 socis, dels quals 1400 es troben en aquesta comarca i Gavà hi té un pes important". Per a Casals "en aquests moments en què el país es belluga és important discutir amb els companys que toca fer" i afirma que "si fa 50 anys l'objectiu principal era salvar la llengua ara ens toca treballar per accedir al ple domini de la nostra terra".

 

Abans de la conferència, Casals va mantenir una reunió amb l'Alcalde de Gavà Joaquim Balsera per reflexionar sobre aquestes inquietuds. Casals va manifestar  "un gran respecte pels ajuntaments perquè són els representants legítims de la població i nosaltres som una entitat cultural i volem col·laborar amb ells i de vegades, també empènyer perquè les coses es facin de la millor manera possible".

 

El regidor de cultura de l'Ajuntament de Gavà, Miquel Àngel Díaz, ha fet "una valoració molt positiva de la reunió" perquè "ens permet seguir amb la línia dibuixada des de l'alcaldia de treballar conjuntament  amb el voluntariat d'aquesta entitat en favor de la llengua, la cultura i l'educació en català. Per nosaltres aquest és un tema de ciutat i creiem que Òmnium va en la mateixa direcció".

Vídeo: Juanjo Carrasco

Jornades marroquines a Gavà Divendres, es va celebrar l’acte més institucional a la Sala de Plens amb la recepció, per part de l’alcalde Joaquim Balsera, de diverses autoritats marroquines

Gavà ha demostrat ser una citat acollidora amb la celebració, durant tot aquest cap de setmana, de les II Jornades Marroquines organitzades per l’entitat local Unió Germans del Món. Divendres, l’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera va rebre, a l’Ajuntament, una delegació del Marroc amb la presència de l’alcalde de Salé, entre altres autoritats. Ambdós batlles van coincidir en destacar la importància d’aquest acte per donar visibilitat a la comunitat marroquina a Catalunya, trencar tòpics i enfortir les relacions entre Gavà i el Marroc. Balsera considera que “poder acollir una representació cultural del Marroc amb la presència del cònsol i de l’alcalde de ciutats importants del Marroc és important i mostra que Gavà és acollidora i que s’ha forjat amb l’aportació d’altres cultures a la catalana. És bo que, des de la pau, el respecte i la democràcia, es portin a terme iniciatives així”.

 

Noureddine Lazrek, alcalde de Salé considera que “la relació entre Gavà i el Marroc té fonaments i pot funcionar. Som pobles veïns que compartim el Mediterrani i també hi han moltes coses que culturalment ens uneixen”.

 

Les jornades es van inaugurar dissabte a la plaça de Batista i Roca on es van muntar diferents carpes amb exposicions d’art i artesania marroquina, des de rajoles, fins a dolços unides a actuacions musicals i espectacles acrobàtics. Segons precisa el cònsol general del Marroc a Barcelona, Ghoulan Maichane, “aquests activitats ens permeten donar-nos a conèixer i millorar la convivència. També volen explicar que el Marroc és molt més del que es llegeix en premsa. Hi ha un Marroc diferent, ric culturalment i hospitalari”.Per a Noureddine Tazoui, que és president d’Unió Germans del Món ,“l’objectiu és intentar reforçar les relacions bilaterals entre Marroc i Catalunya enriquint el món associatiu a casa nostra i promoure la nostra cultura perquè sigui coneguda aquí". La tinenta d’alcalde de l’àmbit de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Gavà, Apolonia Herrera, explica que “nosaltres apostem amb fermesa per la bona convivència amb altres cultures” i afegeix que “la comunitat marroquina a Gavà és avui d’unes 1400 persones”.

 

Durant el cap de setmana, les jornades van comptar amb conferències, concerts i teatre.

Vídeo: Juanjo Carrasco

La transformació de Gavà vista a través d'una exposició fotogràfica Una iniciativa de les regidories de barri i del Centre d'Història de la Ciutat amb la col·laboració de l'Agrupació Fotogràfica de Gavà

Érem i som és el títol de l'exposició fotogràfica que es pot visitar al Centre d'Història de la Ciutat i que dóna una visió de com ha canviat Gavà. "La transformació és evident i l'hem fet entre tots, no és sol merit dels qui heu decidit que governin aquesta ciutat, dels qui ens dediquem amb aquesta passió a governar-la", va dir l'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, durant la inauguració de la mostra promoguda per les regidories de barri i el Centre d'Història de la Ciutat amb la col·laboració de l'Agrupació Fotogràfica de Gavà.

 

A les imatges queda palesa aquesta transformació de Gavà que ha passat de ser un poble agrícola a una ciutat "de 40.000 habitants que amb els projectes de desenvolupament per als propers anys arribarà als 50.000. Hem fet i continuarem fent aquest creixement amb respecte per l'entorn i sense perdre la identitat", va afegir l'alcalde. Balsera va animar als presents a l'acte i per extensió a tota la ciutadania "a continuar treballant junts" i a "fer el que tots volem i sabem fer: estimar Gavà perquè la ciutat sigui cada dia millor".

 

L'exposició, la primera promoguda "per les regidories de barri, les més recents institucions que hem incorporat per garantir la proximitat de l'administració local amb la ciutadania" va remarcar l'alcalde, és important perquè "és bo que la memòria no es perdi  mai i que les coses s'han transformat amb esforç i que aquest esforç val la pena continuar-ho en el futur".

 

El regidor del barri del Centre, Germán Agustí va agrair "la col·laboració de tota la gent que ha aportat fotografies per l’exposició ", una mostra que el fa sentir d’una banda "enyorança" i de l’altra "demostra el gran canvi de Gavà, un poble del que tots ens sentim orgullosos".

 

Un sentiment semblant va expressar Maria Rosa Estapé, veïna del barri que ha aportat les seves vivències i imatges:"Gavà ara fa goig, trobo que el poble ha guanyat moltíssim, sempre hi ha alguna cosa que no agrada però no és res comparat amb tot lo bo".

 

En els propers mesos es faran exposicions semblants en altres barris de la ciutat.

Joaquim Balsera, en un moment de la visita al camp de treball

24 joves catalans participen al primer camp de treball al Castell d’Eramprunyà La iniciativa els permet iniciar-se en la recerca arqueològica i aprofundir en la seva autonomia personal

5 nois i 19 noies d’edats compreses entre els 15 i els 17 anys participen en un camp de treball d’arqueologia al Castell d’Eramprunyà. La iniciativa es desenvolupa durant la primera quinzena d’aquest mes de juliol amb l’objectiu de proporcionar un entorn de lleure i convivència als joves mentre participen en les tasques de recerca arqueològica del castell, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. L’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha encapçalat aquest matí una visita al camp de treball que ha comptat amb l’assistència de representants de les institucions organitzadores. L’alcalde ha valorat molt positivament una experiència “on nois i noies de tot Catalunya fan una tasca magnífica: recuperar el Castell d’Eramprunyà”. Balsera ha agraït la implicació de totes les administracions i institucions que participen en el projecte “un camp d’arqueologia que ens permet avançar en fer d’aquest monument allò que volem que sigui, un símbol de la nostra història i un equipament que recupera cada cop més la seva fesomia original i contribueix a conèixer i divulgar el nostre passat”.

 

Aquesta iniciativa s’emmarca en la campanya que promou anualment la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. El camp de treball està dirigit per l’equip de monitors de la Fundació Pere Tarrés,  entitat que organitza el projecte juntament amb la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà, i s’allargarà fins al diumenge 14 de juliol. Els joves, sota la supervisió de l’equip tècnic del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona, col·laboren en el rebaix del sector de la sala sud del recinte sobirà i intervenen també al sector nord-est del mateix recinte i a la torre adossada al mur de tancament perimetral del castell. A banda d’aquestes tasques, Balsera destaca que el camp ha permès també als seus joves participants conèixer Gavà i la seva història ja que “han visitat el Parc Arqueològic Mines de Gavà, el Refugi antiaeri de la Rambla, el Museu i també han conegut el nostre entorn, cosa que els permet aprofundir en la seva possible vocació per estudiar història o arqueologia. Crec que és una magnífica manera de passar quinze dies de vacances, treballant, implicats en un aspecte cabdal per a nosaltres com és la recuperació del Castell”.

La resta d’entitats que organitzen aquest camp de treball també han valorat molt positivament el seu desenvolupament. Joan Closas, Cap de Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona, qualifica les tasques desenvolupades al camp com a “molt positives per dos motius, d’una banda des del punt de vista científic perquè continuem amb l’excavació i amb el coneixement del castell, i de l’altra banda a nivell social ja que la implicació de joves d’arreu de Catalunya i també de Gavà en la descoberta del patrimoni és molt important per la sensibilització i la valoració de les generacions que venen al darrere”. Des de la Generalitat també veuen amb bon ulls aquest camp de treball arqueològic. Oriol Martin, Coordinador Territorial de Joventut a Barcelona, recorda que per tot Catalunya hi ha més de 50 camps semblants al gavanenc amb més de 1.200 places disponibles, i assegura que a l’hora d’escollir el Castell d’Eramprunyà “vam veure la oportunitat ja que l’Ajuntament estava molt disposat a col·laborar i ens semblava que aquest és un gran lloc on hi ha un castell amb un valor arquitectònic i patrimonial molt important”. De la seva banda, Raimon Martínez, que és Director de Programes Educatius de la Fundació Pere Tarrés, també ha visitat aquest matí el camp i s’ha mostrat força content de l’esforç que ha vist per part dels joves que hi participen. Segons Martínez, l’objectiu que persegueix la Fundació a l’hora de muntar aquest camp de treball passa per “treballar el fet de que diversos joves que no es coneixen vinguin i comparteixin aquests treballs arqueològics en un castell tan emblemàtic per la ciutat, que treballin amb el seu esforç, que cooperin entre ells i que comencin a desenvolupar la seva autonomia personal”.

L'alcalde de Gavà ha realitzat la visita a aquest camp de treball arqueològic acompanyat, entre d'altres, de la tinenta d'alcalde de Serveis a la Persona, Apolonia Herrera, i del regidor de Cultura, Miquel Àngel Díaz.

L'Home del Mil·lenni se'n va d'excursió a Barcelona

L’Home del Mil·lenni donarà la benvinguda al nou any 2014 a la ciutat de Barcelona La popular figura serà retirada temporalment del parc el 14 de desembre amb una gran festa popular

La Fura dels Baus ha sol·licitat a Gavà la cessió temporal de la popular figura de l’Home del Mil·lenni per esdevenir el protagonista de l’espectacle “L’Ésser del Mil·lenni” amb el que la ciutat de Barcelona acomiadarà el 2013 i donarà la benvinguda al 2014 el proper 31 de desembre. Aquesta icona gavanenca marxarà del seu emplaçament habitual, al Parc del Mil·lenni, el proper 14 de desembre, i tornarà de nou el 2 de gener després d’haver format part d’aquest espectacle que ha promogut Turisme de Barcelona i que, a banda de La Fura dels Baus, també han dissenyat des de Focus i Pirotècnia Igual. La festa tindrà una durada d’uns 45 minuts i es portarà a terme a l’avinguda de la Reina Maria Cristina i a les fonts de Montjuïc.

 

L’acomiadament de l’Home del Mil·lenni esdevindrà tanmateix una gran festa a Gavà, ja que coincidint amb el desmuntatge de l’escultura s’organitzarà un matí ple d’activitats amb la participació d’entitats i grups d’animació i cultura popular de Gavà. La coordinació artística de la festa anirà a càrrec de la Fura dels Baus. Diferents actuacions amenitzaran els treballs de retirada i trasllat de l’escultura, un procés que serà en si mateix espectacular.

 

L’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha rebut amb “sorpresa” aquesta petició, que ha qualificat com “una bona noticia”. El batlle gavanenc també ha destacat que “malgrat que sempre ens pot donar una mica de pena perdre unes setmanes aquesta icona, ho hem de veure des d’una perspectiva absolutament positiva, hem de gaudir de la festa de Sant Nicasi, hem de fer que l’Home del Mil·lenni s’emporti  a Barcelona tots els desitjos dels gavanencs per l’entrada de l’any, i hem de gaudir d’aquest espectacle que es podrà veure arreu del món, com passa a les grans ciutats de tot el món, i on tindrem un gavanenc presidint l’acte”.

 

En els propers dies es signaran els convenis de cessió que garantiran la seguretat tant en la desinstal·lació com en la posterior instal·lació de la figura, que és de ferro i fa uns 15 metres d’alçada. Aquesta figura ja va servir per donar la benvinguda de Barcelona al nou mil·lenni el 31 de desembre de 1999 amb un gran espectacle de La Fura dels Baus que va tenir lloc a la plaça de Catalunya de la Ciutat Comtal. Posteriorment, la figura va ser cedida a la ciutat de Gavà pel grup teatral el desembre de 2001.

L'Home del Mil·lenni ja és a Gavà de nou

L’Home del Mil·lenni ja és a casa de nou El gegant de ferro ha estat col·locat de nou avui al seu emplaçament habitual després de protagonitzar l’espectacle de cap d’any de Barcelona

L’Home del Mil·lenni ja és a casa de nou des d’avui mateix després de protagonitzar l’espectacle de cap d’any organitzat per la ciutat de Barcelona. El gegant de ferro de 15 metres d’alçària ha estat col·locat al seu emplaçament habitual en unes tasques que han començat a les dotze del migdia i que han durant gairebé tot el dia. S’ha seguit exactament el procediment invers respecte el que es va fer servir el passat 14 de desembre pel seu desmuntatge: primer s’han col·locat a terra totes les parts per separat, el cos dividit en dues seccions a l’alçada de la cintura i els dos braços. S’han acoblat els dos braços i s’han unit les dues seccions del cos mitjançant soldadura i cargols, i llavors s’ha aprofitat per passar-li una mica de pintura en aquelles parts on el metall estava més desgastat o havia estat fet malbé per l’ús intensiu que ha tingut els darrers dies. Després la grua ha elevat tota la figura, i l’ha trasllat per l’aire fins el seu emplaçament habitual, on l’ha dipositat i els tècnics l’han soldat amb fermesa a la seva plataforma on s’hi estarà a partir d’ara com sempre, presidint el Parc del Mil·lenni al qual li dona el seu nom.

 

L’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha fet una valoració positiva del fet que “un dels gavanencs més il·lustres, com és l’Home del Mil·lenni, hagi protagonitzat la Festa Cap d’Any a Barcelona, que ha projectat la capital catalana arreu del món”. Balsera ha acollit amb satisfacció les paraules de la tinenta d’alcalde de Barcelona, Sònia Recasens, que donaven per feta la continuïtat de l’espectacle: “des de Gavà també desitgem que aquesta vinculació amb la Fura dels Baus i amb l’Ajuntament de Barcelona tingui continuïtat en el futur, ja que volem que la figura sigui el símbol fixe en la celebració de l’entrada d’any a la ciutat de Barcelona i què Gavà tingui protagonisme a través del nostre ambaixador”.

 

De la seva banda, el director artístic de La Fura dels Baus, Pep Gatell, que ha coordinat aquest matí les tasques de reinstal·lació de l’Home del Mil·lenni, ha assegurat que la intenció de La Fura és que aquest Home del Mil·lenni “sigui com la bola de Nova York, que al final la gent vingui a veure com obre els braços i dona la benvinguda a tothom, però això no depèn només de nosaltres, ens agradaria que fos així perquè aquesta figura representa l’esperit dels catalans d’ajuntar-nos i fer coses més grans que nosaltres mateixos”. Gatell ha aprofitat la seva estada avui a Gavà per “donar les gràcies a l’Ajuntament de Gavà per deixar-nos el gegant, ja que en definitiva el cuiden durant tot l’any, el guarden, el tracten bé, i deixar un fill sempre costa, així que moltes gràcies Gavà per deixar-nos l’Home del Mil·lenni”.

 

Vídeo: Marc Farré

Gavà impulsa nous projectes per promoure l'estalvi econòmic i energètic En el decurs de 2013, s'implementaran noves mesures que suposaran un estalvi de més de 700.000 euros al llarg del mandat

L'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha presentat les noves iniciatives impulsades pel govern municipal amb l'objectiu de promoure l'estalvi econòmic i de recursos energètics. Aquestes accions s'emmarquen en el Pla Gavà 21, una eina que planifica les estratègies que han de permetre optimitzar i dedicar els recursos de l'Ajuntament de manera més eficient per afrontar en les millors condicions la situació actual fins assolir un estalvi de 3,5 milions d'euros al llarg d'aquest mandat.

Segons ha explicat l'alcalde, Joaquim Balsera, el Pla d'Estalvi Energètic que s'implementarà en edificis i equipaments municipals "ens ajudarà a avançar cap a una ciutat més eficient i sostenible" aconseguint un estalvi de 216.000 euros durant el 2013, que al llarg del mandat arribarà fins a 510.000 euros. Les accions es concreten en la regulació dels termostats del control de climatització i la instal·lació de detectors de presència i/o de llum. També s'estendran la substitució de làmpades, la realització de plans de manteniment preventiu i plans de formació perquè els empleats públics adoptin hàbits d'estalvi a la feina. Balsera precisa que "l'objectiu és fer sostenible l'administració local. Volem mantenir els nivells de qualitat en la prestació dels serveis municipals amb menys recursos, millorant les dinàmiques de gestió. Volem que l'Ajuntament sigui més eficient, més eficaç i més econòmic" i ha afegit que "es vol vetllar pel futur, i per això se seguirà en aquesta línia, aplicant altres mesures com l'externalització de determinats serveis".

A l'edifici de l'Ajuntament i de la Biblioteca Josep Soler i Vidal s'han instal·lat detectors de presència i lluminositat i al llarg  d'aquest exercici  es substituiran els fluorescents per altres més eficients. També es preveu la instal·lació de climatització independent amb free-cooling a la sala de servidors informàtics, un sistema de refrigeració que aprofita l'aire de l'exterior per disminuir l'ús dels equips d'aire condicionat. En fase avançada d'estudi es troba l'optimització de la potència contractada. En aquesta fita serà cabdal la instal·lació d'un sistema informàtic de gestió de consums que permetrà obtenir dades en temps reals de possibles incidències i adequar les potències contractades a les necessitats reals.

A la Nova Piscina es regularan les bombes de filtratge i l'aïllament de col·lectors, filtres, vàlvules i canonades, unes actuacions que també es realitzaran a la Piscina de can Tintorer, on també s'instal·larà una bateria de condensadors. Aquesta darrera acció es farà extensiva al Parc Arqueològic. A l'escola Jacme March es procedirà a la substitució de fluorescents i a l'aïllament de les canonades, mentre que al conjunt d'equipaments es modificarà l'enllumenat exterior i s'instal·laran detectors de presència i lluminositat per a l'encesa i apagada automàtica dels llums.

Altres projectes en estudi versen sobre la viabilitat d'instal·lar una central de biomassa per convertir en combustible les restes vegetals per a l'obtenció d'aigua calenta sanitària a les instal·lacions de la Zona Esportiva Diagonal i climatitzar l'escola Jacme March.

Val a dir que, des del 2006, l'Ajuntament avança en el compromís d'estalviar en recursos energètics. En l'enllumenat públic, s'han substituït més de 2.100 làmpades de vapor de mercuri per altres de vapor de sodi o halogenurs, cosa que ha permès acumular fins a 2011 un estalvi energètic de més de 2.800.000 kw/h, que suposa reduir la despesa més de 600.000 euros.

A això cal afegir la modificació dels horaris d'encesa i apagada dels llums que s'ha portat a terme enguany. El retard de l'encesa en 15 minuts respecte l'ocàs solar i l'avançament de l'apagada en 20 minuts respecte la sortida del sol comporta un estalvi energètic anual de 230.000 kw/h  i una reducció del cost de 32.000 euros/any.

La substitució de les calderes de calefacció a les escoles de primària ha generat un estalvi acumulat l'any 2011 de 52.600 euros i una reducció de 172 tones mètriques d'emissions de CO2.

Una altra de les línies d'actuació ha estat la racionalització de l'aigua amb l'aprofitament de les aigües no potables per al reg i la neteja amb un estalvi fins al 2011 de  300.000 €. Les reduccions del consum energètic i d'aigua han permès l'Ajuntament estalviar al voltant d'1 milió d'euros.

L'estalvi també vindrà de la mà del Pla de racionalització de la tecnologia d'informació i comunicació, que s'ha començat a implementar en els darrers dies per fer un ús més eficient de les infraestructures tecnològiques (TIC) que l'Ajuntament posa a l'abast dels treballadors/es municipals. Aquest pla, que s'aplicarà en el període 2013-2015, permetrà un estalvi global de 217.584 euros. Serà durant aquest exercici quan més s'ajustarà la despesa, amb una rebaixa de fins a 162.000 euros.

El Pla de racionalització de les TIC inclou la substitució de les actuals estacions de treball (PC) per escriptoris virtuals amb la finalitat de guanyar en rapidesa, flexibilitat i productivitat. En una primera fase (2013-2014), es canviarà el 50% de les estacions de treball actuals per aquest nou sistema, i la resta en el decurs de 2015. També es farà ús de programari lliure i es promourà  la compartició d'equips

Finalment cal destacar l'estalvi que suposa la nova organització municipal amb la integració dels patronats i instituts municipals a l'estructura de l'Ajuntament, la liquidació de les empreses municipals Gavà TV i Gavanenca d'Obres , la centralització de compres, la reducció dels nivells directius i la polivalència de llocs de treball que ha permès amortitzar vacants. Als canvis organitzatius s'afegirà l'optimització de procediments, que, al llarg del mandat, permetrà estalviar fins a 1.280.000 euros més, fruit de la licitació de nous contractes amb proveïdors externs, la mecanització de procediments a través de l'e-administració, el desplegament del programa pilot de tele-treball i l'optimització de la cartera de serveis.

Vídeo: Marc Farré/Lluís Martínez

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, demana més col·laboració al Departament d'Ocupació de la Generalitat El govern comarcal posa en marxa tres programes ocupacionals per potenciar la inserció laboral

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha demanat una entrevista amb el conseller Felip Puig, responsable del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, per tal d'exposar-li les necessitats de la comarca en l'àmbit ocupacional. Balsera demana mes col·laboració a aquest departament i recorda que a l'anterior govern "se li va oferir la utilització del Consell Comarcal per tal de coordinar les polítiques d'ocupació al Baix Llobregat i posar en comú ajuntaments, Generalitat i el propi Consell Comarcal, però això no va ser possible". Balsera també es lamenta de que "en els dos anys de govern mai es va implementar al Baix Llobregat cap pla de xoc contra l'atur en una comarca com la nostra que té una taxa de desocupació preocupant i una renda familiar disponible de les més baixes de Catalunya". El president del Consell vol del nou conseller que "vegi que la col·laboració significa sumar", i per tant seria bo ajuntar els recursos del Consell, dels ajuntaments i de la Generalitat amb l'objectiu d'"inserir a les persones aturades en sectors emergents que generen ocupació i per innovar, posar-li imaginació i canviar les coses", uns objectius que només es poden assolir, destaca Balsera, "des de la col·laboració".

Per tal d'iniciar aquest camí, el Consell Comarcal del Baix Llobregat ha iniciat ja la gestió de tres projectes relacionats amb polítiques actives d'ocupació que tenen com a finalitat principal la inserció laboral de persones que es troben en situació d'atur. Es tracta de tres projectes innovadors en la mesura en que es caracteritzen per la transversalitat a l'hora d'aconseguir els seus objectius, i contemplen aspectes relatius tant a l'ocupació (intermediació, orientació), la formació i la inserció laboral.

Pel seu abast i la seva ambició, el programa amb més incidència de tots tres és el que el Consell va iniciar el passat 28 de desembre en col·laboració amb 19 ajuntaments de la comarca. Es tracta del programa "Joves per a l'ocupació", que ofereix un servei d'assessorament laboral i ajuda a la recerca de feina mitjançant accions d'orientació, tutorització i seguiment individualitzat. L'objectiu del programa és adreçar-se a joves que han abandonat el sistema educatiu de manera prematura per fer-los veure que la formació farà incrementar les seves possibilitats d'inserció laboral. Per aquest motiu, el programa s'orienta a joves desocupats d'entre 16 i 25 anys amb baixa qualificació laboral o amb dèficits formatius. En total es compta amb la participació de 80 joves en un programa que té una durada de 15 mesos i que, per tant, s'allargarà fins el març de 2014. Les especialitats formatives en què es centrarà el programa són aquestes: operacions bàsiques de cuina, atenció sociosanitària per a persones dependents en institucions socials, activitats auxiliars de magatzem, caixer reposador, i producció d'hortalisses ecològiques i fructicultura. Cal destacar la importància d'aquest darrer curs, que es una experiència pilot engegada en el Parc Agrari amb l'objectiu de formar a 16 joves aturats d'acord a les necessitats detectades dins del Parc. És un curs pioner a la nostra comarca que formarà als joves en l'especialitat detectada que pot tenir una major demanda dins de les produccions agràries del parc.

D'altra banda, el Consell i el Consorci de Turisme del Baix Llobregat han posat en marxa també el passat desembre un projecte vinculat a la recol·locació laboral de persones aturades dins del sector turístic, que a la nostra comarca "és un sector que està funcionant, i per exemple hem incrementat el nombre de visitants d'equipaments com la Colònia Güell i també hem consolidat durant el 2012 les places hoteleres, així que és un sector emergent que volem consolidar". El projecte, a més de la dinamització del sector turístic, es planteja també com una experiència pilot per testar un projecte integral d'ocupació que serveixi per recol·locar a persones aturades que provenen de sectors en crisi, com ara la construcció i la indústria, cap a sectors que tot i la situació de conjuntura desfavorable actual mostren signes positius de creixement tant a nivell productiu com d'ocupació. La innovació d'aquest projecte rau en el fet de que "posem la formació al servei de la inserció i de l'empresa, és a dir, al servei d'aquelles activitats econòmiques que puguin generar ocupació".

Per últim, i en col·laboració amb els ajuntaments de Sant Just Desvern i Vallirana, el Consell ha iniciat un programa d'ocupació per a persones aturades de llarga durada que atendrà un total de 20 persones d'aquests dos municipis.

Vídeo: Marc Farré/ Juanjo Carrasco

Ajuntaments i món empresarial estrenyen la col·laboració per dinamitzar l'economia L'Alcalde de Gavà i President del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, ha participat d'aquesta trobada on s'ha posat de manifest la importància de les administracions locals

La seu de PIMEC al Baix Llobregat, ha acollit, aquest dimecres, la trobada anual d'alcaldes de la zona amb el món empresarial per analitzar el moment actual i cercar formes de cooperació per promoure, en la mesura del possible, la dinamització econòmica i la creació d'ocupació. En el marc de la reunió s'ha posat de manifest l'important paper que juguen els ajuntaments com administracions més properes a la ciutadania i a l'empresariat i en el retrocés que suposaria la reforma, que des del govern central, es vol portar a terme, per la notable reducció de competències i recursos que comportaria.

 

Entre les noves accions presentades, hi ha la creació de la nova Sectorial de Joves Empresaris, que segons ha explicat el seu president, Miquel Camps, "pretén donar servei, des dels ajuntaments, als joves emprenedors que vulguin crear i consolidar els seus negocis, oferint assessorament, cobertura i acompanyament en aspectes burocràtics, i d'accés al crèdit i als mercats internacionals".

 

Un altre projecte esmentat és el programa "Avança" que s'ofereix a les PIMES per fer una diagnosi de les seves necessitats financeres i estudiar el ventall de solucions amb un acompanyament bancari.

 

Des de PIMEC del Baix Llobregat el seu president, Ramon Pons, ha lloat "el paper que han fet i fan els ajuntaments amb unes polítiques de promoció econòmica acurades i amb projectes, com els vivers d'empreses, que donen els seus fruits". Pons ha afirmat que "el pitjor de la crisi ja ha passat" i que "a partir de l'estiu començarem a crèixer". El president el Consell Comarcal i alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, també és optimista en aquest sentit, i després de lloar "les grans potencialitats del Baix Llobregat en matèria econòmica" ha precisat que "els grans reptes són el turisme i l'impuls d'empreses que treballen en el sector del coneixement" tot recordat que "el passat estiu vam obtenir molt bones xifres en ocupació hotelera".

 

Balsera ha fet una ferma defensa del món local tot, cercant "el suport i complicitat del món empresarial i també de la societat civil" afirmant que "la reforma que des del govern central serà molt nociva i suposarà un greu retrocés" i si bé considera que "potser cal fer correccions per evitar duplicitats de competències i per assolir un millor finançament, el que no es pot fer és desempoderar la societat civil i l'empresa. Reclamem el creixement de la proximitat i no el seu decreixement".

 

Balsera ha valorat molt positivament aquesta 5 trobada dels ajuntaments amb les pimes, "perquè es una antena permanent amb el món empresarial respecte a le decisions que nosaltres podem prendre" i ha recordat que "de totes elles n'han sorgit idees que s'han transformat en accions concretes que han permès millorar en matèria de promoció econòmica" i ha posat com a exemples algunes infraestructures "des del soterrament de les vies a Sant Feliu a l'arribada del tren a la nova terminal de mercaderies al port.

Vídeo: Marc Farré

Conveni pel desenvolupament econòmic del Parc Agrari L'acord, formalitzat aquest divendres, entre el Consell Comarcal i la Generalitat de Catalunya, pretén desenvolupar l'agricultura periurbana del Baix Llobregat

El president del Consell Comarcal Joaquim Balsera i el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat Josep Maria Pelegrí, han signat, aquest divendres, un conveni per tirar endavant un programa de desenvolupament de l'agricultura periurbana al Baix Llobregat.

 

Segons l'acord, que té una durada de 6 mesos, amb possibilitat de prorrogar-se 6 mesos més, la Generalitat aportarà, amb càrrec seu, un tècnic que elaborarà un anàlisi de l'agricultura a la comarca, un pla estratègic de desenvolupament i un programa d'actuacions dinamitzadores de les explotacions i del sector agrícola que tindran en compte el foment de la modernització de les explotacions, la valoració de les produccions i l'accés al mercat de proximitat. El Consell Comarcal, de la seva banda, nomenarà un tècnic perquè doni suport al treball i facilitarà les contactes i accés a les persones entitats o ajuntaments que puguin aportar informació o opinions necessàries.

 

El Pla d'Actuacions es desenvoluparà tenint en compte àmbits com les infraestructures de reg i camins, la normativa, els serveis, la producció i la comercialització i serà analitzat per una Comissió de Coordinació que estarà formada per dos representants tècnics de cadascuna de les entitats signants que es reunirà, com a mínim cop al mes i que adoptarà acords per consens. Per al president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera, l'acord "suposa poder posar desenvolupar, encara més, les 3900 hectàrees del nostre Parc Agrari perquè puguin ser font de riquesa i esdevenir el rebost de Barcelona de manera productiva i eficaç". Balsera precisa que "el conveni permet avançar també en la línia de recuperar sòl de cultiu abandonat amb polítiques de formació creant, així, ocupació".

 

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, explica que "el conveni demostrarà que som capaços de tenir col·laboracions institucionals sense cap cost extra per recuperar i les arrels agrícoles de la comarca i fer competitives les explotacions perquè tinguin garantida la seva continuïtat"

 

L'acord defineix l'agricultura del Baix Llobregat com a "diversa, amb llarga tradició, un marcat caràcter periurbà i amb explotacions bàsicament familiars", amb horta i fruiters de regadiu al delta i la vall baixa, que és la zona productiva més rellevant, cirerers a les muntanyes de la serralada litoral, vinya i fruiters de secà a la depressió prelitoral, i olivera a les muntanyes del peu de Montserrat.

 

El conveni entén que "els espais agrícoles del Baix Llobregat tenen un paper important en la qualitat ambiental de la comarca, ja que, a més de la funció productiva, tenen un paper rellevant en la conformació del paisatge, l'equilibri dels usos del territori i la preservació de la biodiversitat" i posa en valor "la seva ubicació dins de l'àrea metropolitana, com a font d'oportunitats per accedir de manera directa als consumidors finals".

Vídeo: Josep. A. Moreno/ Lluís Martínez

Es crea una plataforma de PIMES del Baix Llobregat que pretén competir amb les grans empreses La iniciativa compta amb el suport d'Innobaix i aplega a vuit empreses amb un volum de facturació anual superior als 70 milions d'euros

PSIntegrals-Plataforma de Serveis Integrals es va constituir com a societat anònima el passat mes de gener però no ha estat fins avui que s'ha presentat als mitjans de comunicació en una trobada informal. La plataforma integra a vuit empreses del Baix Llobregat que s'han unit amb la intenció de superar les seves limitacions com a PIMES per tal de poder assolir un model de producció sostenible que els permeti subsistir en el futur. Sergi López, conseller delegat de PSIntegrals, així ho destaca quan ens explica que el principal objectiu seria "agafar múscul financer i solvència tècnica per poder contrarestar a les grans empreses, i en aquest cas contrarestar vol dir anar al joc del mercat, pujar fort i tenir oportunitats per seguir navegant cap endavant". Segons López, si no es porten a terme iniciatives com aquesta el teixit empresarial de la PIME patirà greus dificultats d'aquí a dos o tres anys. La plataforma neix arran de la detecció en certs municipis de la comarca de la necessitat de serveis integrals a la comunitat. D'aquesta manera, PSIntegrals "posa a l'abast uns engranatges estructurals amb els quals estem en diferents punts del territori en diferents centres de treball i amb diferents persones que poden donar resposta tant de caire estratègic com comercial o estructural, per posar uns exemples".

 

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, ha destacat que Innobaix és cabdal des del punt de vista del desenvolupament de la promoció econòmica ja que la seva funció és "crear noves empreses". Per tant, el recolzament a PSIntegrals des del Consell Comarcal és necessari tenint en compte que "el nivell d'inversió de la Generalitat de Catalunya en el Baix Llobregat per la creació de noves empreses és zero". Balsera ha posat l'accent en aquest punt i ha destacat que "el Consell Comarcal no té competències en aquesta matèria i hem fet més que qui té les competències". El president del Consell Comarcal posa com a exemple els plans d'ocupació i assegura que el Consell i l'Àrea Metropolitana son les úniques administracions que han fet aquests tipus de plans a la nostra comarca. Balsera destaca, doncs, que el Consell Comarcal, "a través d'Innobaix i d'altres accions som la única administració, en unió amb els Ajuntaments, que estem actuant en aquesta matèria en el territori".

 

De la seva banda, Luis Bahamonde, que és el president d'Innobaix, ha defensat aferrissadament la creació de treball a nivell de PIMES amb una dada força significativa: "si cada PIME catalana contractés només a una persona, s'acabaria l'atur a Catalunya". Bahamonde recorda "que també Europa diu que si ens volem sortir d'aquesta crisi hem d'impulsar que les PIMES creïn treball, a Europa no parlen de les grans empreses ja que sense PIMES les grans no vindrien a instal·lar-se". Bahamonde posa exemples gràfics d'aquesta paradoxa quan diu que "no hi hauria una Seat a Martorell si no hi hagués una xarxa de PIMES que li donés subministrament, i Nissan no hauria renovat per fer el seu vehicle si no tingués una xarxa de PIMES que li donés productes". Bahamonde no subestima la importància de les grans empreses però té molt clar que "interessa que vinguin a instal·lar-se al territori per potenciar la xarxa de PIMES, però sense PIMES tampoc vindran al nostre territori".

 

Les vuit empreses que formen part de PSIntegrals són Convi Sistemas der Seguridad, Ferrer Ojeda, Freematica Software Development, Net-Expres, Policlinic Domiciliary Care Services, Prvenció Informatitzada Aplicada, Senfo (Serveis Educació No Formal), i Advisual Global Communication.

Vídeo: Juanjo Carrasco

Conveni per a la promoció i millora de l’agricultura a Gavà L’acord ha estat formalitzat per l’alcalde, Joaquim Balsera, i pel president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Salvador Bernadó

L’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera i el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà Salvador Bernadó han formalitzat aquest divendres un conveni per promocionar i millorar les activitats agrícoles al nostre municipi.

 

L’acord, segons ha precisat Balsera, “és important perquè suposa formalitzar unes bases fermes de col·laboració entre Agropecuària i Ajuntament ara, i en el futur, per promocionar i defensar la pagesia i continuar amb la Fira d’Espàrrecs”, i estableix la concessió d’un ajut de 20.000€ per finançar la organització de la Mostra Agrària, potenciar el cultiu de l’espàrrec al nostre terme, i de 20.000€ més poder dur a terme les campanyes de prevenció sanitària i de neteja de vegetació de les lleres públiques. També contempla el conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya per a l’estudi de les causes i els factors que condicionen el decaïment de l’espàrrec a Gavà

 

La firma d’aquest conveni, la vigència del qual és anual, però prorrogable automàticament si ambdues parts no s’hi oposen, arriba quan ja es prepara tot per la celebració, el cap de setmana del 27 i 28 d’abril de la 60ª Fira d’Espàrrecs. Balsera ha insistit en “la clara voluntat de l’Ajuntament de perpetuar aquesta tradició que esdevé possible gràcies l’esforç i implicació de la pagesia i del conjunt de la ciutadania”.

 

Salvador Bernadó que és president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament, que segons ha precisat “sempre ens ha donat suport i, cada vegada, ha mostrat més interès, malgrat i que alguns no ho vulguin veure i nomes miren d’embrutar i destruir sense tenir informació". Bernadó ha expressat “la intenció de seguir fent bé les coses i de mantenir l’alt nivell que té la Fira de Gavà, almenys pel que fa a l’elevada participació i que la situa com una de les millors que hi pugui haver”.

Vídeo: Juanjo Carrasco

Gavà impulsa noves accions per dinamitzar l’activitat econòmica L’Ajuntament ha presentat, en el marc de la jornada “Gavà, Ciutat de Negocis”, l’Oficina d’Atenció a l’empresa i un portal econòmic a internet

La sala d’actes de la biblioteca Josep Soler i Vidal ha estat l’espai on, aquest divendres, l’alcalde Joaquim Balsera ha explicat, davant desenes d’empresaris i nous emprenedors, les noves accions que, des del govern local, es posen en marxa amb l’objectiu, segons ha precisat el batlle "de facilitar la dinamització de l’economia local en la mesura de les nostres possibilitats”. Es tracta d’iniciatives encabides dins el Pla de Promoció Econòmica i d’entre les quals destaquen l’obertura de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa: Una finestreta única situada a la planta baixa de l’Ajuntament on les empreses, comerços, professionals i emprenedors podran accedir en un mateix punt a informació, fer els tràmits i conèixer els serveis relacionats amb l’activitat econòmica. El servei és obert els dimecres i divendres de 9 a 14.30 hores i els dimarts i dijous de 9 a 19 hores. També es pot trucar al 93 263 9100 o contactar a l’adreça de correu electrònic oae@gava.cat.

 

Una altra nova mesura és el llançament del Portal Econòmic, un nou web (www.portaleconomic.gavaciutat.cat) que aglutina tots els continguts relacionats amb l’activitat econòmica, amb informació i serveis destinats al teixit empresarial i comercial, a banda de ser un punt de referència virtual per a totes les persones que cerquen feina o bé volen conèixer l’oferta formativa per aturats o pels qui volen ampliar els seus coneixements professionals. Dins aquest web s’hi encabeix un portal immobiliari amb l’oferta de locals i naus disponibles a la ciutat.

 

De la seva banda, la tinenta d’alcalde de l’àmbit de promoció econòmica, Raquel Sánchez ha explicat que “també es modificarà l’ordenança reguladora d’intervenció administrativa de competència municipal en l’obertura d’establiments i control d’activitats, per fer més fàcil i ràpida l’obertura o reforma d’un negoci”.

 

L’alcalde, Joaquim Balsera, precisa que “amb totes aquestes accions es vol facilitar el contacte, de qualsevol que vulgui emprendre a la ciutat de Gavà, amb l’administració, facilitant i agilitzant els tràmits i fent, que aquest procés se sentin més acompanyats”. Balsera recorda que “les noves mesures reforcen les ja existents, com el 6+6, una aposta innovadora i exitosa que tinc la voluntat de continuar”

 

L’alcalde afirma que “les accions per promoure l’economia, en la mesura de les nostres possibilitat, és una prioritat” i precisa però que “cal una màxima coordinació entre les diferents administracions, per això exigim a la Generalitat, que és qui te la responsabilitat d’aportar noves iniciatives, perquè ens ajudin a materialitzar aquesta mena d’iniciatives, com administració que som, més propera al ciutadà”.

 

Balsera ha recordat que ja ha traslladat aquest missatge de manera personal durant la seva recent trobada amb el conseller Felip Puig, reunió de la qual es va parlar entre altres qüestions de la presentació de la candidatura del nostre territori al programa europeu RIS 3. Per a Balsera, “aquesta aposta per la innovació és el camí a seguir per canviar el nostre teixit productiu, per això estem immersos en altres programes relacionats amb l’alta tecnologia”, i s’ha referit al projecte de poder acollir una incubadora aeroespacial per a més de 40 empreses.

 

Val a dir que, l’equip de govern, segons la tinenta d’alcalde de l’àmbit de promoció econòmica, Raquel Sánchez treballa “en el disseny d’un pla de city màrqueting i en la creació d’un distintiu de qualitat pels establiments comercials de Gavà”.

 

L’explicació d’aquests temes ha tingut lloc en el marc d’una jornada que s’ha completat amb una sessió de networking i la presentació de projectes de 5 emprenedors i empreses recentment creades i 5 empreses consolidades a Gavà.

Vídeo: Marc Farré

Pacte per a la Indústria al Baix Llobregat per rellançar el sector i sortir de la crisi El president del Consell Comarcal i, Joaquim Balsera, ha manifestat que “reivindiquem el finançament adequat per un territori i una indústria per sortir d’aquesta crisi”.

Els trenta ajuntaments i el Consell Comarcal, junt amb els principals agents socials i econòmics de la comarca han signat el Pacte per a la indústria al Baix Llobregat, que té entre els seus reptes crear les bases d’un model econòmic basat “en una indústria forta que serveixi com a palanca del canvi per sortir de la crisi”. Un model que es basi en un creixement de qualitat, tant econòmic com social, tant per a les empreses com per a les persones treballadores.

 

El president del Consell Comarcal i alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, va manifestar després de la signatura del Pacte la importància de la signatura per recuperar la indústria de la comarca “com a motor principal de la recuperació econòmica del Baix Llobregat i de Catalunya”. En aquest sentit ha expressat una posició, del Consell Comarcal, rotundament en contra de la reducció de sòl industrial dient que mantindria una “tolerància zero amb la desaparició de sòl industrial al territori”. Va remarcar que el Pacte “té la finalitat d’establir mecanismes tant públic com privats per donar suport a la indústria”. Balsera ha emplaçat a la Generalitat de Catalunya i en concret a l'Institut Català de Finances a fer efectius els finançaments tant necessaris que les empreses precisen en el nostre territori i ha acabat dient que “reivindiquem el finançament adequat per un territori i una industria, la del Baix Llobregat, que ha de ser el motor per sortir d’aquesta crisi”.

 

Des de fa un temps els diversos anàlisis que es fan a l’entorn de les possibles vies de sortida a la crisi econòmica conflueixen en indicar que la recuperació econòmica passarà per la recuperació industrial. La comarca del Baix Llobregat té quelcom a dir en tot això, actualment representa el 14,2% de la productivitat que la indústria genera en el conjunt del país. I això, tot i l’impacte que la crisi econòmica que ha suposat per la indústria de la comarca amb el tancament de més de vuit-centes empreses i la pèrdua de més de 18.000 treballadors i treballadores del sector industrial.

 

Amb el Pacte per la indústria signat a la Sala de Plens del Consell Comarcal, els membres del Consell Econòmic i Social (CES) del Baix Llobregat s’han compromès a tornar a fer del Baix Llobregat una comarca líder del sector industrial. Un sector que al llarg dels anys ha anat variant la seves particularitats i que actualment suposen activitats d’alt valor afegit, amb major component tecnològic i que precisen d’una formació professional molt especifica i especialitzada.

 

El pacte signat està amb sintonia amb les propostes i mesures que el Pacte per a la industria a Catalunya, en aquest sentit coordinarà les seves propostes amb la plataforma que aquest pacte ha creat, anomenada Plataforma + industria, per fer possible que les propostes que es desenvolupin al Baix Llobregat tinguin la dimensió suficient per fer-se realitat en matèria de polítiques industrials a Catalunya.

 

El Pacte tindrà una comissió de seguiment i dues comissions de treballs: Ocupació de qualitat, formació, internacionalització i competitivitat del teixit industrial i  Sòl industrial, Polígons, Energia, Xarxes de Comunicació, Infraestructures i sostenibilitat.

Vídeo: Lluís Martínez/ Eva Rosa

L’Ajuntament de Gavà i la Generalitat acorden una comissió bilateral per promoure els sectors dels Joncs i Matabous L’alcalde gavanenc, Joaquim Balsera, s’ha reunit avui a Barcelona amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila

L’Ajuntament de Gavà i la Generalitat de Catalunya han acordat la creació d’una comissió bilateral per tal d'accelerar els projectes econòmics dels sectors dels Joncs i de Matabous. L’acord s’ha pactat en una reunió que l’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ha mantingut aquest matí amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, a la seu del Departament a Barcelona. En aquesta reunió, Balsera li ha exposat a Vila “tots els plans que Gavà està treballant pel seu desenvolupament econòmic, fonamentalment el desenvolupament urbanístic dels sectors dels Joncs i Matabous que actualment necessiten una modificació del pla general”. Balsera ha destacat que “és important que ens anticipem, i per nosaltres és cabdal pel nostre futur tenir compensat el creixement que tindrem des de la perspectiva de l’habitatge amb aquest creixement de l’activitat econòmica que estem treballant i podem tenir en el territori”.

 

Els terrenys a que fa referència Balsera són una barreja d’equipament metropolità i local i zones de qualificació agrícola ubicades fora del Parc Agrari del Baix Llobregat i que sumen en total unes 130 hectàrees. Per gestionar la promoció d’aquest sòl, Balsera i Vila han acordat la creació d’una comissió bilateral “per establir mesures el més aviat possible en la direcció d’analitzar aquests entorn que és estratègic, m’atreviria a dir fins i tot per Catalunya, i poder desenvolupar-lo quan abans millor”.

Vídeo: Marc Farré, Josep A. Moreno

Trobada d’alcaldes amb Artur Mas per dinamitzar l’economia A la cimera, que ha reunit als alcaldes de Gavà, Viladecans, Sant Boi i Cornellà, s’ha signat un protocol per al desenvolupament econòmic

Els alcaldes de Gavà, Viladecans, Sant Boi i Cornellà han signat amb el president de la Generalitat un protocol que ha de facilitar que empreses s'instal·lin a la zona i dinamitzar-ne l'economia. Es tracta d’una mancomunitat amb la col·laboració del Govern Català per crear condicions avantatjoses perquè això sigui possible. Segons ha precisat l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, “la ubicació dels nostres municipis a tocar de Barcelona, amb excel·lents nòduls de comunicació i les possibilitats de sòl i de desenvolupament que tenim fan que, tot i tenir una situació difícil, els nostres municipis són també els que tenen més capacitat i possibilitats de liderar la recuperació del país”.

 

En el cas concret de la nostra ciutat, el protocol de col·laboració ha de servir per impulsar el parc empresarial de Joncs i Matabous. L’alcalde, Joaquim Balsera, ha dit que “Volem sumar esforços. Portem treballant molt temps i recordeu ja vam estar dins dels municipis designats per acollir futures inversions, algunes no ens agradaven però altres sí. Per això, en aquest sentit, el que cal ara unir-nos el conjunt d’ajuntaments del Delta i anar en la mateixa direcció que la Generalitat per impulsar l’economia”.

 

Des d’un punt de vista més ampli ,el protocol preveu un total de 45 mesures en 4 àmbits: Crear ocupació, fomentar l’FP i l’anglès i mesures de caràcter social i d’agilitat administrativa entre municipis.

 

Segons ha explicat el conseller de la Presidència Francesc Homs l’acord “vol simbolitzar una manera de col·laborar, una manera de prioritzar la lluita contra l’atur i favor de la cohesió social”. Homs ha posat aquesta iniciativa com a exemple i l’ha obert a altres territoris.

 

<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 Següent > Final >>

bannerpdf

Això és gavatv.cat

10 anys de l'Espai Maragall

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Mane Ferret, "Amor del bueno"

Te'n recordes? - Documental "Les sorres"

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.