Text de cerca: Resultats trobats: 44
Etiqueta: GavàMón-Mostra de Cinema i Drets Humans de Gavà Ordre

La mostra es podrà visitar fins el 27 d'octubre.

Mostra sobre les violacions a les llibertats d’expressió Fins el 27 d’octubre es pot visitar a la biblioteca Josep Soler i Vidal la mostra “Veus silenciades, veus rescatades”

La Biblioteca Josep Soler i Vidal de Gavà acull, aquests dies, dins el Festival GavàMón, l'exposició “Veus silenciades, veus rescatades”, produïda per PEN Català. A través de 15 casos d'escriptors i escriptores perseguits, l'exposició pretén donar cara i veu a les violacions de la llibertat d'expressió al món.

 

En el marc d’aquesta mostra, que es podrà veure fins el 27 d’octubre, aquest dijous, a les 18.30 hores, a la sala d'actes de la biblioteca, es farà una xerrada amb Salem Zenia, poeta, novel·lista i periodista en llengua berber, amazic.

Un dels fotogrames de Elefante Blanco.

Arriba la IX Mostra de Cinema i Drets Humans La ciutat acull, durant el cap de setmana el GavàMón amb l’estrena, per primer cop d’una producció pròpia: El documental “Las flores del muro”

Fins diumenge la ciutat acull la IX Mostra de Cinema i Drets Humans, un certamen que enguany presenta diverses novetats i que, segons paraules de la tinenta d’alcalde de l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament, Emma Blanco, “és més arriscat que mai” i “consolida el protagonisme de la ciutadania”. Blanco afirma que “la present edició del certamen marca l’inici d’una forma d’actuar, amb un major pes i implicació de la gent” i ha destacat que “per primera vegada presentem una producció pròpia”. Es tracta del documental “Las flores del muro”, produït per l’Ajuntament i dirigit per Xavi Marín i Mohamed Moulud Yeslem. El llargmetratge, fruit de l’agermanament amb el Fisahara, es localitza a Gavà i els protagonistes són persones de la nostra ciutat. La cinta parla, entre d’altres, del drets a la igualtat, a l’aigua, a l’habitatge i a la sanitat i l’educació pública.

 

Dissabte es projecta Educació emocional a partir de les 21.30 hores, una cnta d'Artur Cruz i Gerard Rodríguez i tot seguit  A puerta fría i diumenge, a les 18 hores, Elefante Blanco un film argentí que narra la història d'amistat de dos capellans i que protagonitza per ricardo Darín.

 

En el marc de la mostra es presentaran diferents treballs d’artistes joves de la ciutat, com un spot sobre els drets humans, dues exposicions de fotografia social d’Albert Bonay titulades “Revisions” on reflecteix estampes de gent de Barcelona relacionades amb el respecte o vulneració dels drets humans i “Aleph” on fa una nova lectura sobre el prisma dels valors humanitaris de grans obres d’art.

 

Blanco s’ha mostrat “molt satisfeta amb aquesta implicació dels joves amb propostes artístiques prou interessants, on apel·len a la responsabilitat individual per a la creació d’una societat respectuosa amb el drets humans".

 

Pel que fa a activitats paral·leles, Emma Blanco s’ha referit al documental “Aquel día”, de Mohamed Moulud Yeslem sobre el mur i les mines i que sorgeix de la unió entre el Gavàmón i el Fisahara.

Consulta aquí la programació

Prop de 500 infants de 8 a 11 anys han assistit a la primera de les projeccions.

Prop de 500 infants en la primera sessió del GavàMón Escolars d’entre 8 i 11 anys han vist la pel·lícula “Zarafa”, projecció que obre la IX Mostra de Cinema i Drets Humans. Aquest divendres serà el torn de l’alumnat de secundària

Nens i nenes d’entre 8 i 11 anys de 6 escoles de la ciutat han acudit aquest dijous a l’Espai Maragall per gaudir de la primera de les projeccions de la present edició del GavàMón. Com és costum, aquestes sessions serveixen per obrir la mostra i resulten, segons ha explicat la tinenta d’alcalde de l’Àrea d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Gavà, Emma Blanco, “imprescindibles per treballar per l’educació en valors que esdevé clau de fer des de ben petits per tal de poder construir una ciutat futura on hi hagi plena igualtat”. Blanco també destaca el fet de “poder crear una espai de trobada entre els diferents centres” i en destaca “la gran acceptació que cada any hi ha”, un èxit que desitja que “any rere any creixi, i que en properes edicions vinguin encara més escoles i es pugin fer fins a dues sessions infantils”.

 

La pel·lícula que han vist els petits ha estat Zarafa, una cinta d’animació francesa que parla de veritable valor de l’amistat arran de la creació que s’estableix entre Maki, un nen de 10 anys i Zarafa, una girafa òrfena que es convertirà en el regal de paixà d’Egipte al rei de França.

 

Aquest divendres, la mostra ha programat una projecció, en aquest cas per a l’alumnat de secundària, on es passarà la cinta Món Petit, un documental sobre els viatges pel món de l’Albert Casals, un jove que es mou en cadira de rodes a causa d’una leucèmia patida amb només 5 anys.

Miquel Gaher i Emma Blanco comentant l'estatueta.

Bona participació en el I Concurs de Curtmetratges del Gavàmón 127 cintes participen en aquest certamen que s’estrena en la desena edició del festival de cine i drets humans que se celebra aquest cap de setmana a Gavà

Una escultura en ferro forjat creada per l’artista local Miquel Gaher és la imatge dels premis del I Concurs Internacional de Curtmetratges del Gavàmón. El certamen s’estrena, enguany, en el si de la desena edició del Festival de Cinema i Drets Humansque se celebrarà aquest cap de setmana a la nostra ciutat. En total participen 127 cintes de 32 de països, una xifra que satisfà l’organització ja que entre els reptes d’aquest 2014 s’ha pretès fomentar la participació democràtica i la construcció col·lectiva. El tècnic responsable del Festival, Oriol Companyon, ha posat com a exemple “el fet que serà el públic qui triarà una de les cintes vencedores d’entre les 4 seleccionades pel jurat” i ha recordat que “la temàtica de les obres presentades s’han centrat en la Carta-Agenda Mundial dels Drets Humans de la Ciutat que recull el dret a la igualtat entre homes i dones, el dret dels infants, el dret a l’habitatge i al domicili, el dret als serveis públics bàsics de proximitat i el dret a l’aigua potable i a l’alimentació”.

 

La participació de la gent també s’ha materialitzat en el disseny de la imatge del cartell, amb l’obra pictòrica “Un bien común”, del pintor local Andrés Conde, guanyador del I Concurs de Pintura “GavàMón, Art i Drets Humans”.

 

Un any més, amb la col·laboració del Cine Club Gavà, la ciutadania ha tornat a participar en la programació, escollint projectar el documental “Las maestras de la República”, de Pilar Pérez Solano.

 

Companyon també destaca la participació de l’Agrupació Fotogràfica Gavà instal·lant una exposició i la implicació de l’Escola Alba Massana del taller de músics

 

Els premis del concurs de curts es lliuraran diumenge, durant l’acte de colenda a l’Espai Maragall. Els guardons, segons explica el seu creador Miquel Gaher, “són fets en ferro forjat i oxidats per donar un aspecte antic” i segons ha explicat “simbolitzen la Venus, com a element històric de Gavà que abraça el continent africà, indret on tots sabem, hi ha molts països on no es respecten els drets fonamentals”

Arriba el GavàMón El festival, que se celebrarà aquest cap de setmana, suma el seu desè aniversari i ho fa, entre altres novetats, estrenant un concurs internacional de curtmetratges

La ciutat celebra aquest cap de setmana a l’Espai Maragall, la desena edició del Festival de Cinema i Drets Humans, el GavàMón. El certamen, que com ja és habitual va tenir les seves sessions prèvies aquest dijous i divendres amb projeccions matinals específiques per a l’alumnat de la ciutat, viu, aquest vespre, la seva inauguració oficial,  amb un homenatge a Nelson Mandela amb la projecció de “Mandela. Del mito al hombre”, a partir de les 21 hores, i l’actuació de la coral de l’Escola Alba Massana.

 

Dissabte, 18 d’octubre, a les 11 hores es presentaran les projeccions dels treballs dels centres educatius i entitats de la ciutat amb el tema “Amb els drets fem ciutat”, i a les 20 hores, es passarà el documental “Yo decido. El Tren de la libertad”, protagonitzada per un grup de feministes opositores a la proposta de Llei d’avortament del d’aleshores ministre Gallardón. Tot seguit, a les 21 hores, es podrà veure el llargmetratge “Las maestras de la República” de Pilar Pérez, film que va ser triat per programar per votació popular.

 

Diumenge, darrer dia del Festival, es  farà el lliurament de premis del I Concurs Internacional de Curtmetratges sobre drets humans que, aquest 2014, s’estrena. Durant la vetllada, que començarà a les 19, hores, es lliurarà el guardó al millor curt, i es passaran les 4 cintes seleccionades del jurat perquè la gent voti la seva favorita pel premi del públic. En l’acte de cloenda podrem gaudir també de l’actuació del Taller de músics.

Consulta aquí la programació del GavàMón

Els guanyadors amb el jurat i membres de la organització del Festival.

“Cuerdas” i “En directo” guanyen el Festival de Curtmetratges del GavàMón En aquesta primera edició del certamen s’han presentat 136 cintes de 23 països diferents i el públic ha pogut escollir un dels premiats

El film d’animació “Cuerdas” de Pedro Solís ha estat el guanyador, amb el premi del jurat, del I Concurs Internacional de Curtmetratges que, enguany, ha estrenat el GavàMón, coincidint amb la celebració dels seus10 anys de vida. La cinta, que va ser guardonada amb una dotació econòmica de 600 euros i una escultura de l’artista local Miquel Gaher, està triomfant arreu i,segons va explicar Michael Alcover, que va acudir en representació de l’equip que ha fet possible el projecte, “aquest és el premi número 77 que recollim. La veritat és que ens està meravellant i sorprenent la gran acollida que estem tenint, no nomes pels guardons sinó per part dels espectadors” i afegeix que “possiblement, una de les claus de l’èxit és pel moment de pessimisme general que viu la societat que fa que la tendresa, l’alegria i l’autenticitat dels infants ens recordi a tots l’energia positiva que manca”.

 

El jurat ha estat format perEmma Blanco, Tinenta d’Alcalde de l’Àmbit d’Igualtat i Ciutadania, Marta Domènech, Tècnica de Drets Civils, Lluís Martínez, realitzador de Gavà Televisió, José Antonio Torres, del Cineclub Gavà i Josep Blay, tècnic de vídeo. El contingut dels curtmetratges presentats havia d’estar relacionat com a mínim amb un dels cinc drets de la Carta-Agenda Mundial dels Drets Humans de la Ciutat: Dret a la igualtat entre homes i dones, Dret de nenes i nens, Dret a l’habitatge i al domicili, Dret a serveis públics bàsics de proximitat i Dret a l’aigua potable i a l’alimentació.

 

El segon premi va ser el del públic, que va poder votar entre 4 curts seleccionats, dels 136 presentats. El guanyador va ser: “En directo”, una història de 7 minuts de durada sobre el drama dels desnonaments. Segons el seu director, Wenceslao Scyzoryk“el que volem és sensibilitzar sobre terrible situació que es pateix a tota Espanya, amb xifres esfereïdores, ja que cada 15 minuts 5 famílies es queden al carrer, amb la crueltat afegida que han de seguir pagant el deute al banc”.

 

Entre les 4 cintes finalistes cal destacar també “Tierra a la vista”, protagonitzada pel gavananec Josep Cardona, un documental sobre el seu dia a dia, fent d’estàtua humana a les Rambles caracteritzat com a Cristòfol Colón. En la cinta Cardonaexpressa les seves inquietuds i l’entranyable relació que manté amb la seva mare. Segons explica ell mateix, “em va agradar molt el projecte perquè m’ha permès explicar el que hi ha darrere del que faig”.

Emma Blanco presentant les activitats en roda de premsa.

Darreres activitats de cloenda del Festival de Drets Humans Aquest divendres, a la Casa Gran, a les 19 hores, acollirà la projecció de curtmetratges dedicats a la violència masclista

En els propers dies es procedirà a fer les darreres projeccions que posar el punt i final el Festival Gavàmón d’aquest any, un certamen, que segons ha recordat, la tinenta d’alcalde de l’àmbit d’Igualtat i Ciutadania, Emma Blanco “esdevé especial ja que commemora el seu desè aniversari i durant tot aquest temps s’ha caracteritzat per la gran implicació i participació d’entitats i ciutadania”.

 

Una de les propostes més exitoses de la present edició ha estat la celebració del I Concurs Internacional de Curtmetratges sobre Drets Humans. Per tal de mostrar les cintes a la ciutadania, la Casa Gran, ja va acollir divendres passat, la projecció dels curts dedicats als drets dels infants i aquest divendres, a les 19 hores, mostrarà els relacionats amb la violència masclista.

 

Una de les projeccions destacables però, és la que tindrà lloc aquest diumenge a l’Espai Maragall on, a partir de les 18 hores, es podrà veure, d’una banda, el documental “Oasis” de Moulud Yeslem, on es reflexiona sobre el valor l’aigua i el dret al seu accés de l’accés a l’aigua i de l’altra, “El camino” de Fran Menchón.

 

Un altre moment destacable serà dimecres, 10 de desembre, amb la celebració del Dia Internacional dels Drets Humans.La plaça Major acollirà, a les 18 hores, una sessió de curtmetratges, música i dansa que faran possible diferents col·lectius ciutadans que segons ha assegurat Blanco “reflexionaran sobre tot plegat a través de l’art que més dominen”.

 

D’altra banda, divendres, 12 de desembre, les entitats de cooperació de Gavà explicaran la feina que fan dins la jornada Gavà Coopera a la plaça Major a partir de les 17.30 hores. Es tracta, segons Blanco, "d'una bona manera d’atansar a la gent l’acció que aquests grups de Gavà estan duent a terme a altres països, gràcies, en gran part, a les aportacions que fa l'Ajuntament i, a lavegada esdevé un exercici de transparència".

La darrera de les propostes tindrà lloc el divendres 19 de desembre. La Casa Gran acollirà, a partir de les 19 hores, la projecció de curtmetratges sobre l’explotació dels recursos naturals i l’aigua com a precursora dels drets humans.

Un dels fotogrames del film.

Projecció de "Pequeñas mentiras sin importancia" La sessió, encabida en la iniciativa de “GavàMón a la fresca” tindrà lloc aquest dijous, a partir de les 22 hores, a l’auditori Marc Grau del Parc el Mil·lenni

L’auditori Marc Grau del parc del Mil·lenni de Gavà acollirà, aquest dijous, la projecció a l’aire lliure de la pel·lículafrancesa "Pequeñas mentiras sin importancia". Aquest drama, estrenat al 2010, està dirigit perGuillaume Canet i interpretat per Marion Cotillard, Benoît Magimel, Gilles Lellouche, François Cluzet, Jean Dujardin, Laurent Lafitte.

 

La cinta està protagonitzada per en grup d'amics que té el costum de reunir-se durant les seves vacances d'estiu, una tradició que decideixen no trencar tot i que, en aquesta ocasió, un d’ells ha patit un traumàtic accident a París uns dies abans de sortir. Ja a la platja, les seves contradiccions es posen de manifest i la seva amistat es posa a prova. Així, unts es veuran obligats a conviure amb aquestes petites mentides sense importància que es diuen cada dia.

 

La sessió, que és gratuïta i oberta a tothom començarà a les 22 hores.

El festival també s’obre a altres iniciatives artístiques, com ara el teatre, la música, la pintura i la fotografia.

Aquest dijous arrenca el GavàMón El certamen, que arriba a l’onzena edició, s’obre al públic familiar, a diferents expressions artístiques i a nous escenaris

El Festival de Cinema i Drets Humans de Gavà, GavàMón, celebra del 15 al 18 d’octubre la seva onzena edició sota l’organització de l’Ajuntament de Gavà i amb l’Espai Maragall com a principal escenari. Hi haurà projeccions audiovisuals d’entitats gavanenques junt amb pel·lícules de Sudàfrica, França, Regne Unit, Estats Units i Aràbia Saudita, entre d’altres països. Respecte al II Concurs Internacional de Curtmetratges, enguany ha comptat amb la participació de 134 films d’arreu del món.

 

Al llarg d’aquests quatre dies, projeccions locals i internacionals contribuiran, segons el regidor de Joventut i Cooperació, Èric Plaza, a “sensibilitzar sobre la situació de vulneració dels drets humans i a difondre iniciatives impulsades per institucions, col·lectives o persones a favor dels drets fonamentals de les persones”. Plaza assegura també que “aquest certamen mostra que Gavà és una ciutat defensora dels Drets Humans i de les llibertats bàsiques de tots els individus i és la culminació de la tasca que fem al llarg de l’any en la defensa d’aquests drets”. El regidor gavanenc es mostra satisfet d’un esdeveniment que enguany “incorpora força novetats, com ara la inclusió de pel·lícules per a tots els públics, com ara el familiar, que s’afegeix a les projeccions més destinades al públic infantil o juvenil”.

 

El festival també s’obre a altres iniciatives artístiques, com ara el teatre, la música, la pintura i la fotografia. Així, en col·laboració amb l’Agrupació Fotogràfica de Gavà, es convoca el I Concurs Fotogràfic GavàMón, amb la participació de 34 obres i el guanyador del qual es coneixerà en el decurs de la inauguració del festival, el divendres, 16 d’octubre, a les 20.30h. a l’Espai Maragall. L’acte inaugural serà una mostra de la voluntat del festival d’incorporar aquestes altres expressions artístiques, com ara la dansa contemporània i el teatre, a més de la música, amb una actuació conjunta del grup gavanenc Please (grup tribut a U2), l’Escola de Música Alba Massana i la soprano Justina Godino. La pel·lícula inaugural serà Selma, que gira entorn la lluita de Martin Luther King pel dret de vot de la població afroamericana.

 

El GavàMón començarà aquest dijous amb cinema infantil, concretament amb la projecció de Khumba, una cinta d’animació adreçada als centres educatius de Gavà. La jornada continuarà en un nou escenari, la Biblioteca Josep Soler Vidal, que acollirà la projecció del documental Tornar a Nadia, que narra la història d’una noia afganesa que es fa passar per noi durant anys per evitar les restriccions imposades pels talibans. La mateixa Nadia Ghulam assistirà al passi per participar en un col·loqui posterior.

 

Divendres, tornarà el cinema a l’Espai Maragall amb Camino a la escuela, adreçada al públic juvenil, una projecció que començarà a les 9.30h. El certamen es reprendrà a la tarda amb música al carrer al passeig Maragall a càrrec del grup local Iceberg que serà el pròleg de l’acte inaugural.

 

El matí de dissabte estarà protagonitzat per entitats gavanenques. L’Institut Bruguers, la Fundació Caviga i l’Escola Maria Felip presentaran les seves projeccions en el marc del programa “Amb els drets fem ciutat”. A la tarda, i per primera vegada en la història del GavàMón, es projectarà una pel·lícula adreçada al públic familiar, Home, que donarà pas al passi del documental Everyday rebellion, una mirada a protestes socials d’arreu del món, que comptarà amb la presentació del director del diari El Crític. La jornada es tancarà amb la projecció del film La bicicleta verde.

 

Diumenge estarà dedicat al II Concurs Internacional de Curtmetratges on, de les 134 pel·lícules que s’hi han presentat, vuit han passat a la fase del jurat, que a partir de les 18:00h. donarà a conèixer el seu veredicte. El film guanyador, junt amb altres quatre films, es projectarà a l’Espai Maragall perquè el públic triï el seu guanyador. El lliurament de premis als curtmetratges guanyadors estarà amenitzat per 360 Grados Danza Contemporánea, Dodo Produccions i The Soul Mamas.

Programa2015.pdf

Justina Godino amb l'escola Alba Massana i integrants de Please en la inauguració.

El veredicte del concurs de curts clou el GavàMón “Bienvenidos” de Javier Fésser i Pan-demia de Rubén Sáinz han guanyat el II Concurs Internacional de Curtmetratges del Festival de Cinema i Drets Humans de Gavà

Gavà ha celebrat amb força èxit l’onzena edició del GavàMón, el festival de Cinema i Drets Humans que, ja va fer els seus primers passes per a escolars dijous i, després d’una inauguració, divendres al vespre, on diferents expressions artístiques van esdevenir protagonistes amb el lliurament de premis del Concurs de Fotografia i una actuació conjunta del grup gavanenc Please (grup tribut a U2), l’Escola de Música Alba Massana i la soprano Justina Godino, es va passar la cinta “Selma”, sobre la lluita de Martin Luther King pel dret de vot de la població afroamericana.

 

El dissabte va estar protagonitzat per entitats gavanenques. L’Institut Bruguers, la Fundació Caviga i l’Escola Maria Felip van presentar les seves projeccions en el marc del programa “Amb els drets fem ciutat”. A la tarda es va projectar una pel·lícula adreçada al públic familiar, “Home”, que va donar pas al passi del documental “Everyday rebellion”, una mirada a protestes socials d’arreu del món, que va comptar amb la presentació del director del diari El Crític. La jornada va cloure amb la projecció del film “La bicicleta verde”.

 

El Festival va culminar diumenge, amb el veredicte i lliurament de premis del II Concurs Internacional de Curtmetratges, consistent en una escultura obra de l’artista local Miquel Gaher i una dotació econòmica de 600 euros. D’entre les 134 cintes presentades i procedents d’una vintena de països, el jurat va premiar “Bienvenidos” de Javier Fésser. El premi del públic, que va votar in situ, després de veure els 4 curts seleccionats va ser per la cinta “Pan-demia de Rubén Sáinz.

 

El regidor de Joventut, Cooperació i Cultura de la Pau de l’Ajuntament de Gavà, Èric Plaza, destacava “la notable participació i bona qualitat dels curts presentats” i també “la bona acollida per part de la ciutadania” i l’esperit del GavàMón “amb propostes per arribar a tots els públics”. Plaza assegura que la voluntat de l’Ajuntament és la de “seguir apostant pel certamen i potenciar-lo involucrant a més entitats i ciutadania i obrir-lo a organitzacions més enllà de les locals, com ara Amnistia Internacional, que treballa en la mateixa línia que nosaltres, defensant els drets fonamentals i una societat justa i en pau”

 

La gala de cloenda va estar amenitzada amb les actuacions de 360 Grados Danza Contemporánea, Dodo Produccions i The Soul Mamas.

Lliurament del premi l'any passat.

Concurs fotogràfic del GavàMón Els participants al certamen poden aportar imatges al·lusives a la defensa dels Drets Humans fins el 20 de setembre

El Festival de Cine i Drets Humans GavàMón es prepara per viure la seva dotzena edició al mes d’octubre amb l’afany d’evolucionar i obrir-se a altres disciplines artístiques. En aquest senti, s’organitza un concurs fotogràfic juntament amb l’Agrupació Fotogràfica Gavà amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat de de defensar els drets humans i denunciar-ne la seva vulneració a través d’instantànies. És per això, que la temàtica de les obres ha d’estar relacionada com a mínim amb un dels drets de al Carta Agenda Mundial pels drets Humans a la Ciutat o bé la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat.

 

Les fotos s’hauran de presentar, abans del 20 de setembre, en format digital JPG, amb una mida màxima de 1024 píxels de llarg i amb resolució de 72 dpi, de manera que no sobrepassin 1 Mpx. Cada persona podrà presentar una imatge que haurà de lliurar, o bé presencialment mitjançant instància al Registre de l’Ajuntament adreçada a l’àmbit de Benestar i Acció Social amb un CD, o bé a través del correu electrònic gavamon@gava.cat. En qualsevol cas caldrà fer-hi constar el nom complert, les dades de contacte, el títol de la foto i el dret al què es refereix.

 

Hi haurà tres premis. Un primer de 300 euros, un segon de 200 i un tercer de 100 que atorgarà un jurat que estarà format per 2 persones de l’Ajuntament i una tercera de l’Agrupació Fotogràfica Gavà. El seu veredicte, que se farà públic durant la celebració del Festival i es prendrà tenint en compte el grau de difusió dels drets humans, la seva innovació i l’originalitat i qualitat artística de les obres.

 

El festival de cinema i drets humans, GavàMón, pretén visualitzar a través del cinema els esforços i iniciatives que persones i institucions porten a terme per millorar el compliment dels drets humans en tot el planeta i denunciar la seva vulneració.

Nadia Ghulam amb l'Alcaldessa, en la visita que va fer l'any passat, a Gavà, també amb motiu del GavàMón.

Nadia Ghulam ens visita aquest dimecres L’escriptora afganesa estarà aquest dimecres a la biblioteca Josep Soler Vidal, dins el GavàMón, per presentar el seu darrer llibre

"La primera estrella del vespre" és el títol del darrer llibre de l’afganesa Nadia Ghulam, una obra on relata la història de les dones de la seva família, una història molt dura i cruel que elles superen, o hi sobreviuen amb valentia i suport mutu.

 

Ghulam va néixer a Kabul (Afganistan) el 1985. Quan tenia vuit anys i en plena guerra civil, una bomba va esclatar a casa seva. Aquest fet va tenir com a conseqüència la mort del seu germà, l’aparició de la malaltia mental del seu pare, la pèrdua de la casa familiar i que ella patís greus cremades al seu cos. Per refer-se del succés va estar hospitalitzada durant dos anys i va haver de sotmetre’s a nombroses operacions quirúrgiques.

 

Després de la seva sortida de l’hospital el règim talibà s’havia instaurat a l’Afganistan. Una de les imposicions del nou govern va ser prohibir que les dones treballessin fora de la llar. A casa seva l’única figura masculina era la del pare però estava malalt i no podia treballar. Quan tenia onze anys va prendre la decisió de vestir-se de noi i fer-se passar pel Zelmai, el seu germà mort. Durant deu anys va ser un home i d’aquesta manera, treballant al camp, de cuinera o en un taller de bicicletes que ella mateixa va muntar, va pogué mantenir els seus pares i les seves dues germanes petites. Quan tenia vint-i-un anys, de la mà d’una ONG catalana i de la periodista Mònica Bernabé, Nadia Ghulam va arribar a Catalunya on va continuar el procés per millorar la seva salut. Des de llavors viu a Badalona amb la seva família catalana.

 

“La primera estrella del vespre” explica el retorn de Nadia Ghulam a l’Afganistan. Com a conseqüència de la mort de la seva tia Sha Ghul decideix tornar al país per honrar-la i retrobar-se, també, amb tota la seva família.

 

La presentació del llibre es farà aquest dimecres, a partir de les 19 hores, a la biblioteca Josep Soler Vidal.

Nadia Ghulam durant la seva presentació aquest dimecres a Gavà.

Nadia Ghulam presenta el seu darrer llibre a Gavà L’escriptora afganesa va estar aquest dimecres a la biblioteca Josep Soler Vidal, dins el GavàMón, per presentar parlar de "La primera estrella del vespre"

La sala d’actes de la biblioteca Josep Soler Vidal es va omplir aquest dimecres per escoltar el relat de l’afganesa Nadia Ghulam i el seu darrer llibre "La primera estrella del vespre" una obra on narra la història de les dones de la seva família, una història molt dura i cruel que elles superen, o hi sobreviuen amb valentia i suport mutu. Segons Ghulam “totes elles són molt valentes perquè tot i que patir situacions molt difícils no deixen de lluitar per superar-les i per canviar una societat profundament injusta i per un futur millor per a les noves generacions .”

 

Ghulam va néixer a Kabul (Afganistan) el 1985. Quan tenia vuit anys i en plena guerra civil, una bomba va esclatar a casa seva. Aquest fet va tenir com a conseqüència la mort del seu germà, l’aparició de la malaltia mental del seu pare, la pèrdua de la casa familiar i que ella patís greus cremades al seu cos. Per refer-se del succés va estar hospitalitzada durant dos anys i va haver de sotmetre’s a nombroses operacions quirúrgiques.

 

Després de la seva sortida de l’hospital el règim talibà s’havia instaurat a l’Afganistan. Una de les imposicions del nou govern va ser prohibir que les dones treballessin fora de la llar. A casa seva l’única figura masculina era la del pare però estava malalt i no podia treballar. Quan tenia onze anys va prendre la decisió de vestir-se de noi i fer-se passar pel Zelmai, el seu germà mort. Durant deu anys va ser un home i d’aquesta manera, treballant al camp, de cuinera o en un taller de bicicletes que ella mateixa va muntar, va pogué mantenir els seus pares i les seves dues germanes petites.

 

Quan tenia vint-i-un anys, de la mà d’una ONG catalana i de la periodista Mònica Bernabé, Nadia Ghulam va arribar a Catalunya on va continuar el procés per millorar la seva salut. Des de llavors viu a Badalona amb la seva família catalana.

 

“La primera estrella del vespre” explica el retorn de Nadia Ghulam a l’Afganistan. Com a conseqüència de la mort de la seva tia Sha Ghul decideix tornar al país per honrar-la i retrobar-se, també, amb tota la seva família. Es tracta, segons Ghulam, “d’un llibre excepcional sobre dones afganeses, perquè ho explico en primera persona i obro les portes de casa meva perquè tothom vegi com és el nostre dia a dia, com ho era durant el règim talibà i després amb tots els contrastos i com això ha afectat la vida de les dones. Vull transmetre però, que malgrat tot hi ha molta esperança. Les noves generacions tenen molta esperança i esperit de lluita per canviar les coses i gaudir de noves oportunitats”.

Un dels fotogrames de la pel·lícula

Projecció de “Mustang” aquest divendres El film francès encabit dins la present edició de la Mostra de Drets Humans GavàMón es passarà a l’Espai Maragall

Aquest divendres, a les 21 hores, L’Espai Maragall acollirà, dins el GavàMón, la projecció de la pel·lícula “Mustang”, una producció francesa que posa de relleu el dret a la igualtat de tots els éssers humans, el reconeixement de les persones com a subjectes de dret i el dret al matrimoni.La cinta, de l’any 2015 i que ha recopilat un bon grapat d’importants premis i nominacions es desenvolupa en un petit poble situat en el nord de Turquia, on Lale i les seves quatre germanes, que viuen amb la seva àvia i el seu oncle després de la mort dels seus pares. Amb l'arribada de l'estiu, aquestes cinc noies es dirigeixen a seva casa després de l'últim dia de classes però es desvien per jugar amb alguns nois en una platja propera. Aquesta convivència innocent provoca un escàndol injustificat la conseqüència del qual serà l'enduriment de les normes que aquestes jovenetes hauran de seguir a casa.

 

Així, aquestes germanes es veuen vivint en una espècie de presó, on el seu oncle a poc a poc, va coartant-los la llibertat. En part, la qual cosa fa que aquest home actuï així és la seva obsessió malaltissa per casar a aquestes cinc joves -gairebé nenes- amb homes de bé, abans que siguin “deshonrades” per qualsevol.

 

A partir d'aquí es desenvolupa una trama senzilla i molt àgil, on l'espectador es confronta amb una realitat que, per absurd que ens sembli, roman molt arrelada a diverses regions del planeta on encara es veu amb normalitat que dues persones que amb prou feines es coneixen contreguin matrimoni solament perquè això obeeix a la tradició i als interessos dels pares.

 

Si bé l'existència d'aquests costums per a ningú són un secret (fins i tot a Mèxic hi ha zones on els pares segueixen sent els qui decideixen quan i amb qui casar als seus fills), sempre serà enriquidor i fins a cert punt necessari veure aquesta problemàtica reflectida per mitjà d'alguna obra artística per fer consciència. Conforme la pel·lícula avança anem coneixent a cadascuna d'aquestes cinc germanes, veient com enfronten de diferent forma la destinació que els seus familiars decideixen forjar-los.

Concurs fotogràfic del GavàMón Els participants al certamen poden aportar imatges al·lusives a la defensa dels Drets Humans fins el 20 de setembre

La Mostra de Drets Humans GavàMón es prepara per viure la seva tretzena edició al mes d’octubre amb l’afany d’evolucionar i obrir-se a altres disciplines artístiques. En aquest senti,  s’organitza un concurs fotogràfic juntament amb l’Agrupació Fotogràfica Gavà amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat de de defensar els drets humans i denunciar-ne la seva vulneració a través d’instantànies. És per això, que la temàtica de les obres ha d’estar relacionada com a mínim amb un dels drets de al Carta Agenda Mundial pels drets Humans a la Ciutat o bé la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat.

Les fotos s’hauran de presentar, abans del 12 de setembre, en format digital JPG, amb una mida mínima de 1000 píxels de curt i que no sobrepassin els 10 MB. Cada persona podrà presentar un màxim de tres fotografies que hauran de lliurar, o bé presencialment mitjançant instància al Registre de l’Ajuntament adreçada a l’àmbit de Benestar i Acció Social o telemàticament a   l'adreça   electrònica https://eseu.gavaciutat.cat/. En qualsevol cas caldrà fer-hi constar el nom complert, les dades de contacte, el títol de la foto i el dret al què es refereix.

 

Hi haurà tres premis. Un primer de 450 euros, un segon de 350 i un tercer de 250 que atorgarà un jurat que estarà format per 2 persones de l’Ajuntament i una tercera de l’Agrupació Fotogràfica Gavà. El seu veredicte, que se farà públic durant la celebració del GavàMón tenint en compte el grau de difusió dels drets humans, la seva innovació i l’originalitat i qualitat artística de les obres.

 

La Mostra de Drets Humans, GavàMón, pretén visibilitzar els esforços i iniciatives que persones i institucions porten a terme per millorar el compliment d'aquests drets en tot el món i denunciar on estan sent vulnerats. La mostra manté la fotografia com a element de difusió dels drets humans i com a eina de transformació social. Per això convoca un concurs creatiu de fotografia que ajudi a difondre els drets humans a la ciutadania.

Consulta aquí les bases

L'obra guanyadora obtindrà un premi de 300 euros

Concurs d’imatge del GavàMón Els participants poden aportar les seves creacions artístiques per aspirar a ser la imatge gràfica de la Mostra d’enguany abans del 31 d’agost

La Mostra de Drets Humans GavàMón es prepara per viure la seva tretzena edició al mes d’octubre amb l’afany d’evolucionar i obrir-se a altres disciplines artístiques. En aquest sentit,  s’organitza un concurs per triar el projecte artístic que serà la imatge gràfica del certamen d’aquesta any. El contingut de les obres ha d’estar relacionada com a mínim amb un dels drets de al Carta Agenda Mundial pels drets Humans a la Ciutat o bé la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat i s’han de lliurar abans del 31 d’agost.

 

Cada artista podrà presentar un màxim de tres imatges, que hauran de lliurar-se en un CD o en un arxiu JPG. Les obres hauran de ser originals, inèdites i no haver estat premiades en altres concurs i s’han de lliurar abans del 31 d’agost al Registre electrònic de l'Ajuntament de Gavà, ja sigui presencialment o  telemàticament  a  l'adreça  electrònica https://eseu.gavaciutat.cat/

 

L'obra guanyadora obtindrà un premi de 300 euros, un diploma acreditatiu i serà la imatge del GavàMón, una mostra que “pretén visualitzar els esforços i iniciatives que persones i institucions porten a terme per millorar el compliment d'aquests drets en tot el planeta i denunciar on aquests estiguin sent vulnerats”.

Consulta aquí les bases

La cinta es projectarà a l’Espai Maragall aquest divendres a les 22 hores

Cinema pels drets humans L’Espai Maragall acollirà aquest divendres la projecció de “Loving”, una de les propostes cinematogràfiques del GavàMón d’enguany

La mostra GavàMón encaminada a promoure al defensa del drets humans segueix el seu camí i, dins dels feix divers i ampli d’activitats programades, aquest cap de setmana es fa una aposta pel cinema. Divendres, l’Espai Maragall acollirà la projecció “Loving”,  un film britànic del 2016 dirigit per Jeff Nichols i ambientat a la dècada dels 50 a l’estat nord-americà de Virgínia, en un context en el qual els matrimonis interracials estaven prohibits, Mildred (Ruth Negga), una dona de raça negra, es queda embarassada de Richard Loving (Joel Edgerton), un home blanc. Per aquest motiu, la parella d'enamorats es trasllada a Washington. Allà es casaran, amb l'objectiu de legitimar la seva relació i donar-li una educació i un futur al seu fill.

 

El problema vindrà quan els “Loving” vulguin tornar a la seva llar. I és que, allà corren el risc de ser arrestats perquè el seu matrimoni és il·legal. Tots dos es veuran obligats a triar entre romandre a Washington, on la llei els empara, o quedar-se amb la seva família i la seva anhelada vida rural, i enfrontar-se a una pena de presó.

 

La cinta, que es projectarà a l’Espai Maragall aquest divendres a les 22 hores, està inspirada en el documental de la HBO The Loving Story (2011), una història basada en els fets reals que van succeir al 1958.

Fotograma del film “O los tres, o ninguno”

Cap de setmana de cinema i drets humans L’Espai Maragall acollirà diferents projeccions dissabte i diumenge que serviran per a culminar la present edició de la mostra GavàMón

El cinema és una de les propostes encabides dins la mostra GavàMon 2017 que aquest cap de setmana encara ja el seu tram final. Dissabte, a les 18 hores es projectarà la pel·lícula infantil “El pinzell màgic” basat en un conte xinès protagonitzat pel Ming, un nen xinès que volia ser pintor. El problema és que era massa pobre per poder comprar pintura i pinzells. De fet, no podia ni anar a l'escola. Una nit va tenir un somni que li canviaria la vida: un vellet se li va acostar i li va donar un pinzell d'or. I el somni es va fer realitat.

 

També dissabte, però a les 22 hores, es passarà “O los tres, o ninguno”, una cinta que narra la història del petit Kheiron i dels seus pares, Hibat i Fereshteh, dues persones d'un optimisme irreductible, i sobre el viatge que van emprendre anys enrere des d'una petita població al sud d'Iran fins a París. El film es basa en l'autobiografia del director.

 

Diumenge les projeccions seran totes en horari de tarda. A  les 18 hores, es passarà un documental de mitja hora de durada titulat “Maia”  de Nikté Teleguario Marín, que explica la història d'una nena de sis anys que va perdre la seva casa després dels terratrèmols de 2015 al Nepal que van destruir tota la seva població natal de Singati i que amb el temps veu com la seva escola torna a tenir un sostre després de molt esforç.

 

Finalment, a les 18.30 s’ha programa el film asiàtic “Tajrish ... an unfinished”, una cinta iraní protagonitzada per dos personatges que  es van conèixer fa 20 anys, i des de llavors ella ha enviduat i ara és mare soltera d'un nen i ell s'ha casat. No obstant això, l'amistat ha romàs durant tots aquests anys.

Emma Blanco, signant el conveni

Gavà col·laborarà amb el festival internacional de cinema del Sàhara- Fisahara Aquest dijous s'ha formalitzat el conveni perdonar suport al projecte amb GavàMón i ACAPS Gavà

L'Ajuntament de Gavà, a través del GavàMon i la secció gavanenca d'ACAPS, han signat, aquest dijous, un conveni de col·laboració amb el Festival Internacional de Cinema del Sàhara-Fisahara, un certamen creat pel poble sahrauí que pretén sensibilitzar i donar una parcial solució a les moltes necessitats detectades pel que fa a l'oci, activitats culturals i de formació de la gent que viu als campaments de refugiats de Tinduff. L'objectiu és realitzar activitats de difusió cultural emmarcades en l'àmbit cinematogràfic. A més, d'aquest component d'entreteniment, aquest projecte vol apropar a l'opinió pública internacional la difícil situació que viu el poble sahrauí, a l'exili i la seva digna supervivència en el desert, a l'espera que es pugui celebrar, algun dia, el referèndum d'autodeterminació.

 

En aquest sentit, la Mostra de Cinema i Drets Humans de Gavà, el GavàMón, que des de l'any 2005 es porta a terme per sensibilitzar, promoure i educar al voltant dels drets humans, pretén, amb aquest acord, desenvolupar iniciatives que enforteixin el coneixement, el recolzament necessari i la promoció d'activitats culturals en els campaments de Tinduf. Per a la tinenta d'alcalde de l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania del Consistori de Gavà, Emma Blanco, "aquest agermanament estre ambdós festivals ens aproparà, des del cinema, allò que ens uneix" i "ens permetrà conèixer quin és el material que des de l'art reivindicatiu s'està treballant i poder mostrar-lo aquí. Volem compartir l'art-denúncia i els valors que ens uneixen, com la creativitat i les ganes de crear futur".

 

Toni Guirao, representant de CEAS-Sáhara i en representació de FISAHARA ha dit que "és molt important que les nostres institucions es vagin involucrant en el tema de l'alliberament del poble sahrauí, i el fet que l'Ajuntament de Gavà hagi pres aquesta iniciativa ens dóna molts ànims i servirà per donar a conèixer, encara més, la nostra causa".

 

Per altra banda, ACAP's Gavà, participa en aquesta iniciativa per compartir objectius i esforços en favor del poble sahrauí. La seva presidenta, Margarita Roca, afirma sentir-se "molt contenta i orgullosa de poder tirar endavant aquesta iniciativa perquè el què volem és que, d'una manera o altra, es segueixi parlant del poble sahrauí".

 

L'objectiu de la signatura del conveni és la cooperació amb el poble sahrauí, per la recerca de la pau i, en especial, el recolzament a les persones refugiades en els campaments de Tinduff.

La Mostra de Cinema i Drets Humans, el Gavàmón 2013, començarà el 18 d'octubre

 

La ciutadania escollirà les pel·lícules de la IX Mostra de Cinema i Drets Humans L’elecció dels films es farà el proper 7 de juny a l’Espai Maragall

La Mostra de Cinema i Drets Humans, el GavàMón 2013, començarà el 18 d’octubre. El certamen arriba a la novena edició sota el paraigües de la Carta-Agenda Mundial dels drets humans a la ciutat. El 18 d’octubre s’obrirà un espai de difusió i exhibició de diferents treballs realitzats per la ciutadania de Gavà compromesa amb els drets humans.

Amb l’objectiu d’organitzar la Mostra de Cinema i Drets Humans amb la major implicació i participació de la ciutadania, el proper 7 de juny de 2013, a l’Espai Maragall, després de la projecció de la pel·lícula que organitza l’entitat Cineclub, es procedirà a la votació de les pel·lícules que es projectaran en la IX Mostra de Cinema i Drets Humans.

<< Inici < Anterior 1 2 3 Següent > Final >>

bannerpdf

Això és gavatv.cat

10 anys de l'Espai Maragall

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Te'n recordes? - Documental "Les sorres"

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.