Text de cerca: Resultats trobats: 288
Etiqueta: Ensenyament Ordre
La Venus de Gavà al programa del canal 33 "Odisees" Aquest divendres, 16 de novembre a partir de les 22,10 hores

La deesa de Gavà és el títol del quart capítol d'"Odissees", un viatge a través del patrimoni cultural i artístic de Catalunya per destacar aspectes curiosos, singulars i atractius d'unes determinades peces o llocs que tenen al darrere una història molt interessant i, alhora, molt poc o gens coneguda. La sèrie, que consta de 13 capítols es va estrenar el 5 d'octubre amb "'La càrrega', de Ramon Casas". Està dirigida i presentada per Enric Calpena, i té el suport del Departament de Patrimoni Històric i Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Etiquetes: Cultura Ensenyament

Més d'una cinquantena d'infants participen als Superlectors El certamen, que ha sumat enguany la seva dissetena edició ha culminat amb el lliurament d'obsequis i diplomes en un acte celebrat aquest dilluns a la biblioteca Marian Colomé

El concurs dels Superlectors de Gavà ha conclòs una nova edició, i ja en van 17, amb el tradicional acte de lliurament d'obsequis als infants i joves participants. La biblioteca Marian Colomé ha estat, novament, l'escenari d'aquest esdeveniment on pares, mares, avis i àvies han pogut aplaudir la constància dels petits lectors que, des d'octubre fins ara, han llegit fins a 1229 llibres. Enguany, han participat en el certamen 53 infants distribuïts en tres categories, segons l'edat. Així hi ha el grup dels més petits, amb infants fins a 5 anys, on hi prenen part els encara prelectors, de manera que són els seus familiars els qui els expliquen el conte. La segona categoria encabia nens i nenes de 7 anys a 10 anys i la tercera d'11 a 13 anys.

La directora de la biblioteca Marian Colomé, Isabel Martín, admet que "enguany ha pujat el nombre de participats en una desena, i s'han llegit més llibres que l'any passat, per tant estem contents". Martín també destaca el fet que "els infants hagin pogut llegir qualsevol llibre" i "s'ha mantingut del ritme de lectura dels petits, per evitar que llegissin amb un afany competitiu, perquè pensem que la lectura ha de ser una activitat divertida i espontània."

En l'acte de reconeixement dels Superlectors, l'Alcalde Joaquim Balsera va voler "felicitar als petits perla feina feta" i a les seves famílies per "l'afany de voler inculcar-los el gust per la lectura des de la infantesa". Per a Balsera resulten "especialment valuoses aquestes accions en moments de dificultat com l'actual i una bona manera de conrear i recuperar el valor de l'esforç". La tinenta d'alcalde de l'àmbit de Serveis a la Persona, Apolonia Herrera, també va voler "felicitar als infants i a les seves famílies per aquesta iniciativa pedagògica i a la vegada divertida que cada any compta amb una gran participació."

Els alumnes de Gavà gaudiran de l'escola fa Nadal.

Prop d'un miler d'alumnes de Gavà van al teatre Es tracta de l'esperada activitat: "l'Escola fa Nadal" que tindrà lloc aquest dimecres L'Espai Maragall

Com cada any, i per celebrar l'arribada inminent del Nadal, l'Ajuntament organitza un passi teatral per als infants de la ciutat. En aquesta ocasió, la companyia La Roda Produccions serà l'encarregada de posar en escena l'obra "Un Nadal amb la rateta", una història protagonitzada per la Rateta, que escombrant l'escaleta i es troba un dineret. Com s'apropava el Nadal i volia estar d'allò més maca, ràpidament baixà a la merceria i es comprà el llacet més maco de tota la vila. Tant bonic li quedava aquell llaç a la cua que de seguida se li aproparen molts pretendents per demanar-li la mà. Un gall cridaner, un porcmolt llaminer, un ase elegant, un gos molt poruc i un gat massa espavilat... Rateta, rateta, tu que n'ets tan boniqueta, no et voldries casar amb mi, jo que sóc tant bon fadrí? Tot un càsting per decidir qui seria l'escollit! Un espectacle molt  musical amb un narrador ben peculiar: En Tom. Un jove granger, veí de la Rateta, que ens ensenyarà mil i una curiositats dels animals que té a la seva granja. També coneixerem les cançons típiques de Nadal amb una gran dosis d'humor.

La representació  d"Un Nadal amb la rateta",  tindrà lloc demà a l'Espai Maragall. 946 alumnes de de cicle inicial de primària de totes les escoles de la ciutat gaudiran d'aquesta activitat. En total, es faran dues sessions. La primera s'ha programat a les 9.30 hores i la segona les 11.15 hores.

Prop d'un miler d'alumnes de Gavà gaudeixen del teatre gràcies a l'activitat "L'Escola fa Nadal" Aquesta esperada iniciativa té lloc avui dimecres a l'Espai Maragall i pretén inculcar valors en els nens

Com cada any, i per celebrar l'arribada imminent del Nadal, la regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Gavà organitza un passi teatral per als infants de la ciutat. Es tracta de "L'Escola fa Nadal", que entre d'altres coses és una excusa per tal de fer que els nens tinguin un contacte directe amb el món del teatre. En aquesta ocasió, la companyia La Roda Produccions ha posat en escena l'obra "Un Nadal amb la rateta", una història protagonitzada per la Rateta que escombrant l'escaleta es troba un dineret. Dani Cherta, director de La Roda, opina que "aquest és un espectacle molt adient pels nens" i ho matisa explicant que "el que volem és transmetre els valors de la rateta, que és lluitadora en aquesta versió que hem fet". Cherta també deixa clar que La Roda "sempre intenta fer espectacles que donin una sèrie de valors i sobretot que enganxin als nens".

La representació d'"Un Nadal amb la rateta" ha tingut lloc a l'Espai Maragall i s'han fet dos passis, un a les 9:30h. i el segon a les 11:15h. Teresa Roca, cap d'estudis de l'escola Immaculada Concepció, destaca d'aquesta activitat que "és un moment d'unió de totes les escoles de la ciutat, i penso que és molt important aquesta cohesió per tal de que estiguem junts i lluitem pel mateix". D'altra banda, Àngels Torres, professora de la mateixa escola, ens confessa que "pels nens això és una festa, els encanta i ho gaudeixen molt". A més, després de la representació "es parla a classe i es fa una mica de comprensió, potser algun dibuix o algun treball, o fins i tot un mural".

En total han gaudit de "L'Escola fa Nadal" 946 alumnes de de cicle inicial de primària de totes les escoles de la ciutat.

Vídeo: Juanjo Carrasco

Trobada dels escolars del Salvador Lluch amb Pilarín Bayés La popular il·lustradora ha fet una xerrada col·loqui aquest dimecres amb l'alumnat de cinquè de Primària on ha parlat del sentit de dibuixar

La coneguda dibuixant  Pilarín Bayés ha estat, aquest dimecres, a l'escola Salvador Lluch de Gavà, on va ser rebuda amb gran alegria per la quasi totalitat de l'alumnat que l'esperava emocionat al pati del centre. Bayés, que a més de ser popular pels seus característics dibuixos que durant generacions han il·lustrat els llibres de text, destaca pel seu caràcter proper i afable, i prova d'això és que, en arribar, es va aturar a saludar a tots els infants que volien veure-la i xerrar amb ella. Tot seguit, va donar inici l'activitat a la biblioteca del col·legi, on la convidada va guiar una xerrada col·loqui on va parlar de la seva dilatada experiència i, sobretot, de la intenció i utilitat del dibuix. Durant la trobada mantinguda amb l'alumnat de cinquè de primària, on també hi assistí la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Gavà, Maite Martí, Bayés va respondre les preguntes dels petits i, sobretot, es va interessar per les inquietuds dels qui potser, en el futur, es voldran dedicar professionalment al dibuix.

 

Bayés explica que "poder veure que els nens i nenes m'aprecien és el més bonic que hi ha, perquè la nostra feina és solitària. Tot ho faig pensant en els petits i veure que reconeixen els meus dibuixos i que aquests contribueixen a fer de l'escola un entorn amable i atractiu em satisfà enormement".

 

Carme Fernández, que es directora de l'escola, explica que "ha estat una oportunitat que se'ns va oferir des del Departament d'Ensenyament ja que el 2012 va ser l'Any Pilarín Bayés i ella es va oferir a fer aquestes trobades. És un personatge en majúscules. Ella és molt propera i els seus dibuixos saben plasmar perfectament la quotidianitat". Fernández afirma que "la Pilarín sempre ha estat present a l'escola i ja fa anys que llegim, al cicle mitjà, el Zoo d'en Pitus, il·lustrat per ella. Són dibuixos que plasmen la quotidianitat i la tradició i, justament enguany hem agafat un model seu de la Vella Quaresma perquè els infants la pintin".

 

Des de fa 1 any, Bayés treballa intensament il·lustrant la Bíblia que, segons admet ella mateixa, "serà un llibre extens que arribarà a molts països" i afegeix que li fa "molta il·lusió perquè trobo que es tracta d'històries com les dels contes populars amb trets de la nostra manera de fer que ens lliga amb altres cultures d'occident".

 

Des de l'inici fins ara, la Pilarín ha publicat més de 765 llibres, alguns traduïts a vuit idiomes; ha col·laborat en innombrables publicacions, exposicions d'obra original, i els seus dibuixos s'han aplicat a tot tipus de suports i formats.

Arrenca la divuitena edició del Concurs dels Superlectors Fomentar el gust per la lectura entre els nens i nenes menors de 13 anys és l’objectiu del certamen 

El Concurs dels Superlectors està organitzat per la Biblioteca Marian Colomé, per participar només cal tenir moltes ganes de divertir-se amb les històries i els personatges que es troben amagats dins els llibres de la biblioteca.

Durant els mesos d’octubre i novembre, els infants que hi vulguin participar hauran d’apuntar-se a la biblioteca, i rebran el carnet de participant. En aquest carnet s’hi aniran sumant punts a mesura que es vagin llegint llibres. Al desembre es farà el lliurament d’obsequis entre els participants. Hi ha tres ccategories, segons l’edat. La dels més petits fins als 5 anys de manera que són els seus familiars els qui els expliquen el conte. La segona categoria formada per nens i nenes de 7 anys a 10 anys i la tercera d’11 a 13 anys.

A la darrera edició del certamen hi van participar 53 infants.

Josep Manel Marrasé.

Presentació del llibre “La alegría de educar” L’Escola Bressol El Guirigall i Plataforma Editorial presenten aquest aquesta obra de Josep Manel Marrasé dijous vinent a la biblioteca Marian Colomé

El proper dijous 6 de febrer a les 18.00 hores es durà a terme, a la biblioteca Marian Colomé, la presentació del llibre “La alegría de educar” de Josep Manel Marrasé i publicat per Plataforma Editorial. L’obra intenta recuperar el sentit més autèntic de la formació a les aules prioritzant per damunt de tot l’educació en valors.

 

L’acte anirà a càrrec de Teresa Cristóbal, membre de l’equip directiu de l’Escola Bressol El Guirigall, i de Josep Manel Marrasé, autor del llibre i professional en l’àmbit educatiu des de fa més de trenta anys.

 

A la presentació els ponents reflexionaran sobre el paper de l’educació a l’actualitat i la necessitat de desenvolupar el talent i la creativitat dins les aules sempre des d’una filosofia positiva basada fonamentalment en la gestió de les emocions.

Sánchez i Blanco amb la directora del Marià Felip visitant l'exposició

Exposició de l’alumnat del Maria Felip Es tracta de l’activitat educativa “Fes click al teu barri” on els nois i noies han fet fotografies de Gavà que ara es poden veure a la Casa Gran

L’alumnat de l’escola d’educació especial Marià Felip de Gavà ha fet possible l’exposició fotogràfica “fes click al teu barri” que incorpora instantànies del nostre entorn i que ara es poden admirar en una de les sales polivalents de la Casa Gran. La mostra forma part de les activitats educatives del centre i segons ha precisat la seva directora, Guadalupe Carreras, “ha estat una experiència enriquidora que els permès posar-se en contacte amb l’entorn i amb la tècnica de la fotografia. Han emprat càmeres reflex i digitals i, en qualsevol cas s’han familiaritzat de seguida amb la tècnica i s’han divertit molt”, sobre el fet de poder veure exposats els treballs, Carreras admet que “els ha emocionat molt, no només a ells sinó a les seves famílies”.

 

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, qui també ha visitat aquesta exposició ha destacat la importància de l’activitat que, “més enllà de seu valor artístic té un gran valor pedagògic, perquè ha permès a aquests nois i noies treballar la seva creativitat i el seu esperit artístic”. Sánchez explica que “és molt important també que els equipaments com aquest es puguin posar al servei d’entitats, centres i ciutadania perquè es tracta d’espais públics que cal incentivar per fer ciutat”.

 

La tinenta d’alcalde d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Gavà, Emma Blanco, ha explicat que “la proposta s’encabeix en el marc de les activitats de la Carta Agenda dels Drets Humans i és interessant perquè es treballa a través de fotografies la seva mirada de la ciutat”. Blanco assegura que “ha estat adient fer extensiu aquest treball d’escola a la resta de la ciutat fent aquesta exposició en aquest equipament, que és de tots i totes, i que permet sumar les mirades plurals en la construcció de la ciutat de drets”.

Vídeo: Lluís Martínez/Juanjo Carrasco

L’Institut Bruguers ha celebrat Sant Jordi Aquest dimecres el centre educatiu ha organitzat actuacions musicals, un certamen literari i una jornada gastronòmica, amb l’elaboració i tast de plats del món

L’institut Bruguers de Gavà ha celebrat, aquest dimecres, Sant Jordi amb una jornada cultural on gastronomia, literatura i música s’han donat la mà.  Així, i aprofitant la commemoració del centenari del naixement de Joan Vinyoli i el 75è aniversari de la mort d’Antonio Machado es va fer un recital poètic amb Enric Casasses i Dolors Coll i els alumnes s’hi van sumar amb lectures poètiques i recitant poesia musicada. Durant la jornada, es va procedir també al lliurament de premis dels Jocs Florals i de The Literary competition. Alhora, es van entregar els guardons del concurs de cartells de Sant Jordi i del Graffiti. També es va poder gaudir de diverses actuacions musicals, de parades de venda de llibres i roses i de tallers de papiroflèxia, de roses de Sant Jordi, de punts de llibre, d’experiments químics o de petits invents, entre molts altres.

 

Un altre dels centres d’interès de la jornada va ser la gastronomia amb la X Fira de Cuines del Món, on els estudiants van tenir l’oportunitat de presentar diferents receptes a l’aula i tastar alguns plats cuinats per ells i les seves famílies

L'alcaldessa de Gavà amb els estudiants de la ciutat que han participat en el programa

Alumnat de 6 centres educatius de Gavà han participat al programa Mart XXI Nois i noies de 3r i 4t d’ESO mitjançat un enfocament científic i tecnològic ha treballat en la creació d’una colònia humana al planeta Mart

La sala polivalent de la Universitat Politècnica de Catalunya del campus del Baix Llobregat ha estat l'escenari on alumnat de 3r i 4t d'ESO  de centres educatius de Castelldefels, Gavà i Viladecans han presentat la seva experiència en el programa Mart XXI. Aquest projecte, fruit de la col·laboració entre els ajuntaments i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), té l'objectiu de fomentar l'interès pel coneixement científic i tecnològic entre nois i noies amb aptituds i capacitats però amb risc d'abandonament prematur dels estudis.

 

Pel que fa a Gavà han participat en aquesta edició del projecte 33 alumnes dels col·legis Santo Ángel, Sagrada Família, Sagrat Cor, San Pedro i dels instituts El Calamot i Bruguers.

 

Mart XXI s'ha situat en un lloc important en les estratègies pedagògiques de Gavà i és una eina molt vàlida per a la generació de vocacions científiques, tecnològiques i innovadores entre els i les adolescents. L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, al finalitzar l’acte va destacar que es tracta d’un projecte que té per objectiu “motivar l’alumnat que té capacitats i actituds a continuar els estudis a través d’aquest projecte que els apropa a la ciència, al coneixement, al món universitari d’una manera divertida, a través d’un treball en equip”. Sánchez va destacar la col·laboració “entre els ajuntaments, el món educatiu, i la universitat” i va incidir en que “per a l’Ajuntament de Gavà els projectes educatius son projectes estratègics i que continuarem treballant”.

 

Durant l’acte de cloenda del Mart XXI tres alumnes de cada un dels municipis participants van exposar els seus treballs, van fer visibles els seus aprenentatges i vivències des d'un punt de vista personal, generant la participació del grup, i estimulant així la seva responsabilitat i autoestima. Posteriorment es van lliurar diplomes al centres i als estudiants que han participat

El coordinador del programa Jordi Gutiérrez es mostrava molt satisfet del treball fet per aquests nois i noies “Els alumnes han complert amb escreix el que s’esperava d’ells, han dissenyat la colònia de Mart i han arribat a la conclusió de que és possible malgrat que molt cara. Aquest fet m’ha alegrat molt perquè sovint el grup decideix que tecnològicament és impossible quan en realitat és viable, però molt car”. Gutiérrez va remarcar que han aconseguit l’objectiu de que l’alumnat s’hagi divertit: “Això ens agrada molt, ja que un dels nostres objectiusés que els alumnes descobreixin que la tecnologia, a banda de pràctica, és molt divertida i realment creiem que ha estat un gran èxit”.

 

Per a Marc Adan, estudiant del col·legi Sagrada Família ha estat una experiència molt bona “hem pogut aprendre coses noves. Els professors han estat magnífics, hem conegut gent meravellosa i ha estat una oportunitat de conèixer per dins la universitat. Gràcies a aquest treball jo que estava indecís sobre si fer mòduls o estudiar batxillerat, m’he donat compte que m’agradaria fer una carrera, en concret Arquitectura”.

 

Enguany, durant cinc sessions celebrades al mes de gener i febrer, els i les joves han dissenyat una suposada colònia humana al planeta Mart. Amb aquest punt de partida han treballat aspectes relacionats amb llançament, navegació, aterratge i sistemes de locomoció; telecomunicacions; sistemes de producció i consum d'energia; domòtica, robòtica, producció alimentària, suport vital i gestió de residus; sistemes d'obtenció, distribució i consum d'aigua; tractament de la llum, i arquitectura.

 

Els joves, molt actius a l'entrada de l'Espai Maragall

Òpera per a joves a l’Espai Maragall Uns 200 alumnes gavanencs de 1r i 2n d’ESO gaudeixen d’un espectacle per apropar aquest gènere musical

Uns 200 alumnes de 1r i 2n d’ESO de l’Institut de Bruguers i l’Institut Calamot han pogut gaudir aquest matí d’una experiència que segurament no hauran viscut mai abans: han assistit a un espectacle de la companyia Òpera amb tu a l’Espai Maragall en el que han pogut sentir peces de diverses òperes. La iniciativa va sorgir de la Coordinadora d’AMPAS de Gavà, on el seu president, Luis Alberto Guitart, va veure aquesta obra fa un any i va considerar que “seria molt bo portar-la a Gavà per tal de que els nens coneguin el que és una òpera, ja que sentiran fragments de diverses òperes i operetes, i també era una bona forma de que interactuïn ja que als nens se’ls fa pujar a l’escenari, no cantaran però sí que actuaran com a extres de l’òpera”. Guitart admet que l’òpera “és un gènere musical que costa apropar als joves, a ells no els treguis de la seva música moderna, però d’aquesta manera si que podem fer que s’acostin, que participin, i que coneguin altres gèneres musicals”.

Des de l’Ajuntament de Gavà s’ha recolzat aquesta proposta i s’ha vist amb bons ulls. La regidora d’Educació, Laura Barrufet, ha destacat que “és una molt bona iniciativa que a més va molt en la línia que s’està seguint des de l’Ajuntament de treballar per una educació global”. Respecte a la teòrica dificultat que suposa apropar l’òpera als joves, Barrufet vol deixar clar que “tot i que és un gènere musical que no és molt proper als nens, això no vol dir que no els agradi, així que quan la coordinadora d’AMPAS ens va fer aquesta proposta la vam considerar ideal”.

Sílvia Borges, la directora de la companyia Òpera amb tu, apunta que la interactivitat és un dels elements principals del seu muntatge ja que “ens hem adonat que avui dia la gent no es conforma amb veure un espectacle i veure com ho fan els altres, sinó que a la gent li agrada participar, hi ha moltes vocacions entre el públic i molta gent que estant de públic voldria provar el que és estar a dalt d’un escenari, i nosaltres els donem aquesta oportunitat”. L’espectacle, que ja ha passat per moltes localitats del Barcelonès, està assolint un èxit espectacular, i de fet Borges ens assegura que “si alguna impressió ens queda després de cada representació és que la gent se’n va transformada perquè han vist una obra inesperada”.

De la seva banda, l’actriu protagonista de l’obra, Donna Reinhard, no dubta en assegurar que la intenció de la companyia és “divulgar la lírica i l’òpera per tal que ningú tingui mai més por d’aquest gènere una mica estrany per alguns, i que no sigui mai més un tabú o un gènere elitista reservat només a les persones que poden anar al Liceu”. Reinhard està totalment compromesa amb aquesta missió de transmetre als joves el gust per l’òpera, i de fet no creu que sigui una tasca tan complicada: “es tracta de comprendre com artistes el que la música et dona com a missatge, un missatge que en el cas de Verdi, Puccini, o fins i tot Wagner, no és tan complicat ja que parlen d’amor, de mort, de problemes de parella i problemes de la vida”. Reinhard compara l’òpera amb “els vídeo-clips actuals, que avui dia els tenim integrats però que en aquella època no existien i la comunicació era més directa”.

Lorenzo Silva.

Lorenzo Silva conversarà amb alumnes de l’Institut Bruguers L’escriptor de novel·la negra i Premi Planeta, Lorenzo Silva, assistirà a una trobada amb estudiants de 4t d’ESO de l’Institut Bruguers de Gavà

Els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Bruguers, que tenen com a lectura obligatòria durant el curs la novel·la de l’escriptor de novel·la negra i Premi Planeta, Lorenzo Silva, Algún día, cuando pueda llevarte a Varsovia, podran intercanviar impressions amb l’autor, afincat a Viladecans, el proper 12 de març a la Biblioteca Marian Colomé. Segons Trini Castillo, professora de l’institut: «És una novel·la especialment interessant, ja que reflecteix la relació dels veïns d’un barri de Getafe amb la immigració, i com treu a la llum determinats valors tan importants per als nostres joves». 

Un dels moments de la trobada de Silva a Gavà.

Lorenzo Silva: “La literatura és un exercici de comunicació” L’escriptor madrileny afincat a Viladecans s’ha trobat amb alumnat de l’Institut Bruguers per parlar de la seva novel·la “Algún día, cuando pueda llevarte a Varsovia”

L’escriptor madrileny afincat a Viladecans, Lorenzo Silva, ha estat a la Biblioteca Marian Colomé de Gavà per intercanviar opinions amb els joves de l'Institut Bruguers que han llegit la seva novel·la en castellà “Algún día, cuando pueda llevarte a Varsovia” que és lectura obligatòria des de fa anys.

 

Trini Castillo, que és la professora de castellà del centre, assegura estar “molt satisfeta amb aquesta activitat, que ha estat possible gràcies a la col·laboració de la nostra biblioteca, i a la bona disposició de Silva que, viu aquí al costat i, sempre és obert a fer trobades amb joves”.

 

Silva va escriure l’esmentada novel·la al 1997. Aquesta no es pas la primera vegada que l’autor es troba amb els joves lectors, la qual cosa, assegura “és bo i sempre sorprenent, ja que cada lector és un món i té una visió pròpia del mateix llibre. D’aquesta novel·la n’he parlat amb molta gent en aquests últims 17 anys i he vist clar que cada lector renova la història amb aportacions enriquidores. Cal tenir present que la literatura és un exercici de comunicació entre el qui explica la història i el que l’acaba d’explicar quan la llegeix”.

En aquesta edició han participat al certamen 8 centres educatius de la ciutat.

Gavà celebra la 28ª edició dels Jocs Florals Escolars La tradicional gala de lliurament de premis, es va fer aquest diumenge al Casal Municipal de Cultura American Lake

L’American Lake va acollir, aquest diumenge, l’acte de lliurament dels premis de la 28ª edició dels Jocs Florals Escolars. Com és tradició, el concurs poètic s’estructurava en tres temes i es van lliurar tres guardons diferents en cadascun d’ells.  Aquest 2015, en l’apartat Englantina, que premia la millor poesia patriòtica, el tema era “La Venus de Gavà”, en l’apartat Viola, destinat a reconèixer la millor poesia religiosa, el tema era “La responsabilitat” i en l’apartat Flor Natural que reconeix la millor poesia amorosa, el tema escollit era “Els avis”.

 

En aquesta edició han participat al certamen 8 centres educatius de la ciutat, és a dir un menys que al 2014, ja que enguany no ho ha fet l’institut Bruguers. Els estudiants han triat majoritàriament el temàtica dedicada als avis. Segons el coordinador dels Jocs Florals, Isidre Olivella, “ens han arribat composicions molt i molt maques d’aquests joves. Realment els avis i àvies de Gavà poden sentir-se molt contents de tot que se’ls estimen”.

 

Els participats tenen edats compreses entre els 10 i els 18 anys i el jurat ha rebut, en aquesta ocasió, prop de 240 poemes, tot i que Olivella precisa que “la participació ha estat molt més gran, però a nosaltres només ens arriben les obres que els propis centres han seleccionat”.

 

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, també va voler reconèixer “la feina feta per l’alumnat”, i va assegurar que “les seves composicions permeten veure com els infants i joves veuen la vida a través de la paraula”.

 

El diputat de la Comissió Executiva de la Diputació de Barcelona i regidor de CiU a l’Ajuntament, Ramon Castellano, també present a l’acte, va lloar la feina que fa el Centre Cultural “per mantenir aquesta tradició que esdevé molt valuosa per seguir potenciant la llengua i la cultura catalana”.

Diaz va visitar amb gran interès l'expsició.

Alumnes del Sagrat Cor exposen les seves fotos de Gavà La mostra titulada “Gavà, un clic” és fruit d’un taller de 14 hores que una quinzena de joves d’ESO han fet al centre escolar per tercer any

Una quinzena d’alumnes de quart d’ESO del col·legi Sagrat Cor exposen aquets dies les fotografies que han fet de la nostra ciutat en l’exposició “Gavà, un clic”. La mostra, instal·lada al hall de l’Espai Maragall fins a finals de maig, presenta una vintena d’instantànies de diferents indrets del municipi que, per una raó o altra, els han cridat l’atenció i han captat en picat, és a dir, de dalt a baix de l’escena a captar col·locant la càmera amb angulació. Per als joves l’experiència, asseguraven, ha estat “molt gratificant i divertida” i segons Albert García, alumne d’aquest taller, “ens ha permès, d’una banda, tenir una visió diferent de Gavà del que estem acostumats, i de l’altra, treballar la creativitat”.

 

El professor d’aquest curset, que ha constat de 14 hores de durada (8 de teoria i 4 de pràctica), Daniel Viñuales, explica que han treballat “les regles bàsiques de la fotografia, com ara l’exposició, la regla dels terços, els diferents plànols i la perspectiva, que en aquesta ocasió hem forçat de dalt a baix”.

 

A l’acte d’inauguració d’aquesta exposició, que ha tingut lloc aquest dimecres, no hi faltà, per part de l’Ajuntament, el tinent d’alcalde de l’àmbit de Benestar i Acció Social, Miquel Àngel Diaz, qui després de felicitar els joves i lloar el seu talent i ganes d’aprendre va assegurar que “projectes com aquests demostren que comptem amb gent jove creativa i decidida a implicar-se amb propostes creatives. És per això que des de l’àmbit municipal, i entenent que aquesta és una bona pràctica educativa seguirem treballant per fomentar-la”.

Foto de grup dels Superlectors de l'any passat.

Concurs dels Superlectors fins el 30 de novembre La Biblioteca Marian Colomé acollirà el proper 12 de desembre, a les 18 hores, la tradicional festa final de la present edició

Els nens i nenes que vulguin prendre part en la present edició del Concurs dels Superlectors encara ho poden fer fins el 30 novembre. Es tracta d’una activitat amb força participació impulsada, des de 21 anys, per la biblioteca Marian Colomé. L’objectiu d’aquest proposta passa per fomentar el gust per la lectura entre els petits i  treballar perquè, des de ben aviat, esdevingui un hàbit que es vagi consolidant. Llegir fomenta la imaginació, la intel·ligència, la capacitat verbal, la concentració i a més enriqueix el seu vocabulari. És fonamental per als nens que els pares i mares els llegeixen contes o llibres quan són menuts ja que afavoreix la comunicació afectiva. Si els nens llegeixen des de ben petits, els serà més fàcil, quan siguin grans, resoldre conflictes, afrontar diferents situacions i prendre decisions.

 

Durant tot el mes d’octubre, 72 nens i nenes ja s’han apropat a la Biblioteca Marian Colomé a recollir el seu carnet de Superlector per participar en el concurs. Però aquells infants que encara no s’hagin fet amb el carnet, tenen temps d’inscriure’s fins a finals del mes de novembre. Només cal tenir entre 2 i 13 anys i tenir moltes ganes de gaudir amb els llibres.

 

El 12 de desembre, a les 18 hores es celebrarà la  Festa de cloenda del 21è Concurs dels Superlectors a la Biblioteca Marian Colomé.

Nova edició del CodeClub per a infants Les sessions tindran lloc els propers 3 mesos a la biblioteca Josep Soler Vidal i les inscripcions prèvies comencen el 3 de desembre

Durant els mesos desembre, gener i febrer donarà inici, a la biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà, el CodeClub, un taller de 10 sessions de programació bàsica adreçat a nens i nenes d’entre 10 i 12 anys. Serà un grup tancat d’entre 8 i 10 nens, raó per la qual cal fer inscripció prèvia, a partir del 3 de desembre, acudint a la mateixa biblioteca de forma presencial o per telèfon.

 

Les sessions es faran els dissabtes i tindran, cadascuna, una durada d’uns 90 minuts. Concretament es faran els dies 3,10 i 17 de desembre, el 14,21 i 28 de gener i el 4,11,18 i25 de febrer.

 

Els objectius del Codeclub passen per fomentar l’ús de les biblioteques entre els infants tot oferint-los una  una oferta formativa atractiva. També es vol  promoure l'equitat, ja que es tracta d’una iniciativa és gratuïta i oberta a tots els nens i nenes amb la intenció que la participació sigui paritària al 50%.

 

El Codeclub pretén treballar la creativitat, la planificació i el pensament crític a través de la programació de jocs, incentivar les vocacions científico-tecnològiques entre els infants, fomentar la col·laboració de l'entorn universitari a les biblioteques públiques i avaluar els resultats d'aquest projecte pilot per tal d’estendre’l a tota la xarxa de biblioteques a curt termini. Si és possible, s'investigaran els resultats obtinguts.

L'activitat tindrà lloc al Museu de Gavà a partir de les 12 hores

El 12 de febrer el Museu acull una tertúlia vermut entorn el món de l’educació “Tertúlias vermut" és una iniciativa que té per objectiu intercanviar anècdotes, records i experiències sobre la història de Gavà

El 12 de febrer, a les 12 hores, es farà al Museu de Gavà una tertúlia vermut amb el títol Quan anava a escola. Un moment per respondre preguntes com aquestes: A quines escoles anaven els gavanencs i gavanenques? Com ha canviat l’educació a la nostra ciutat? Quins mestres són els més recordats i enyorats?

 

Al mes de març hi haurà una segona tertúlia, en la qual es parlarà sobre l’antic Casino de Gavà.

 

Aquesta iniciativa es va posar en marxa l’any passat amb dues propostes: “Records dels estius a Gavà” i “Records del cinema a Gavà”. L’objectiu de les tertúlies vermut és conèixer de primera mà com ha estat l’evolució de la ciutat en aspectes concrets mitjançant l’intercanvi d’anècdotes, records i experiències.

 

Les sessions estan dirigides per un grup d'historiadores i afeccionades a la història de Gavà format per Noemí Casado, Alina Arnau, Núria Evangelio, Elicínia Fierro, Mónica López, Esther Maniega i Mata Llop.

 

Sánchez, parlant amb estudiants aquest matí

Gavà Talent Factory: a la caça dels joves emprenedors gavanencs Avui arrenca aquest projecte que incentiva el talent emprenedor entre els estudiants dels centres educatius de Gavà

Avui s’ha presentat a l’Espai Maragall el Gavà Talent Factory, una iniciativa de l’Ajuntament de Gavà que té l’objectiu de potenciar el talent emprenedor entre la joventut de la nostra ciutat. El programa va adreçat als estudiants gavanencs, concretament poden participar els alumnes de 4rt d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat, cicles formatius de grau mitja i grau superior, i programes de qualificació professional inicial matriculats en qualsevol centre educatiu de Gavà. Els joves que vulguin participar han de formar grups de dos o tres membres i pensar en una idea de negoci que sigui innovadora, creativa, i que pugui ser viable. D’entre tots els projectes s’escolliran 25 semifinalistes que, amb l’ajut d’un mentor, hauran de desenvolupar la idea i fer el pla d’empresa del projecte. Els 10 finalistes obtindran com a premi un programa de formació que, depenent de l’edat dels guanyadors, serà o bé un basat en el Business Model Canvas (menors d’edat) o bé un d’alt rendiment basat en la metodologia Lean LaunchPad d’Steve Blank.

 

Però el premi gros se l’emportaran els tres millors projectes que sortiran d’entre aquests 10 finalistes: el tercer premi permetrà als seus guanyadors participar en el Barcelona Entrepeneur Experience Day, que inclou un programa de visites a una ronda de finançament incubadora d’empreses i accions formatives en emprenedoria; el segon premi suposarà un viatge de dos dies a Brussel·les amb un programa de visites a institucions i organismes relacionats amb l’emprenedoria i la innovació en l’àmbit europeu; i el primer premi consisteix en un viatge de 4 dies a Sillicon Valley (San Francisco), amb un programa de visites a les empreses més representatives de sectors innovadors.

 

Tot plegat fa que la tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Gavà, Raquel Sánchez, qualifiqui aquesta iniciativa com “un projecte on l’important no és tant aconseguir un dels premis finals, que també, sinó més aviat participar en tot el procés”. Sánchez ha destacat l’alta participació en la presentació d’aquest matí, gairebé 400 alumnes gavanencs, i ha assegurat que “només per ells i pel fet de que participin i comencin a treballar en aquesta dinàmica d’emprenedors ja val la pena haver posat en marxa aquesta iniciativa”.

 

Un dels mentors que faran de guia d’un dels 25 projectes semifinalistes és Josep Maria Vallés, gerent de Millenium Baby. Vallés ens assegura que “aquests projectes m’encanten perquè a les escoles s’ensenya molta teoria però la pràctica te la trobes a base de bufetades a la vida. A més, crec que l’edat dels estudiants és molt bona per començar a tenir idees, a emprendre, i sobre tot a pensar diferent del que hi ha establert”. Vallés també defineix una mica quina serà la funció dels mentors que, com ell, guiaran els 25 projectes semifinalistes: “nosaltres posarem una mica de seny en aquestes idees que moltes vegades són genials però també una mica boges, així que els farem tocar una mica de peus a terra i els farem veure que a nivell econòmic, financer i de mercat les idees siguin viables”. Tot i aquesta funció, Vallés és de l’opinió que els mentors també “és important que no tallem cap iniciativa, s’ha d’animar-los a continuar i no posar pals a les rodes, hem d’advertir-los dels riscos que han de tenir en compte però al mateix temps animar-los a que tinguin idees i les tirin endavant”.

 

Un altre dels mentors que participa en el projecte és Manel Armengol, xef del restaurant gavanenc Major 36. Armengol admet que aquesta iniciativa és totalment nova per ell però la qualifica com a “fantàstica” i destaca que els mentors no només guiaran als alumnes en el seu aprenentatge sinó que també hi haurà un retorn “ja que ens posarem en contacte amb els joves i ens ajudaran a despertar una mica del nostre dia a dia, que és l’arbre que no ens deixa veure el bosc, ja que de vegades estem tan ficats en la nostra feina que no ens assabentem del que passa al voltant”.

 

També s’ha valorat molt positivament aquesta iniciativa entre els responsables dels centres educatius que hi participen. Per exemple, Ramon Sebastià, que és professor d’Economia del col·legi Bon Soleil, creu que el Gavà Talent Factory “és una iniciativa molt interessant en la que els alumnes podran aprendre moltíssimes coses, creixeran i es formaran com a ciutadans capaços de desenvolupar-se en la societat d’avui dia”. De la seva banda, Rosario Robles, professora del col·legi Santo Ángel de Gavà, no es talla en assegurar que el Gavà Talent Factory “és una idea impressionant perquè engresca als alumnes i això és molt motivador, els professors necessitem oportunitats d’aquests tipus per empènyer als alumnes a ser més creatius”.

 

Gavà Talent Factory és una iniciativa molt curiosa ja que surt de l’impuls entre el sector públic i el privat: l’Ajuntament de Gavà és qui l’ha engegat però ho ha fet en col·laboració amb tots els centres educatius gavanencs, públics i privats, i amb diverses empreses que volen fomentar l’emprenedoria i la innovació empresarial.

 

Un moment de la conferència

Primera sessió formativa del Gavà Talent Factory Un grup d’estudiants de l’Institut de Bruguers assisteixen a una xerrada orientativa sobre la creació d’empreses

Gavà Talent Factory ja s’ha posat en marxa amb la primera xerrada formativa programada pels joves estudiants gavanencs que hi participen. Ha estat un grup de l’Institut de Bruguers que s’ha desplaçat fins el Centre de Suport a l’Empresa per sentir les explicacions de Ramon Jové, sènior de Secot (Voluntariat Sènior d’Assessorament Empresarial). Jové els ha explicat alguns aspectes clau a tenir en compte a l’hora de crear una empresa, però el més important que ha volgut transmetre als joves és que “els paradigmes del mon han canviat i ells han de passar a ser emprenedors, el que no vol dir que muntin una empresa ja que es pot ser emprenedor a dins d’una, sinó que el que volia és animar-los a que canviïn coses, que no es quedin asseguts, a que siguin els que tirin de les regnes i, en definitiva, que no ens copiïn massa a nosaltres, els més grans, perquè els hi deixem un món molt lleig”.

D’altra banda, Jové s’ha mostrat també molt content amb la existència d’iniciatives com el Gavà Talent Factory, que ha qualificat com a “molt bona” perquè “significa cultivar, és fruit pel futur, és crear intranquil·litats i “ganes de”, fomentar els “perquè no” i els desafiaments”. A més, Jové destaca que es molt important parlar d’aquests temes en aquestes edats i fins i tot abans, i ens posa l’exemple d’una altra xerrada que va impartir sobre cooperatives fa un mes a l’Hospitalet “a nens de 10 anys”, i tot i que admet que “ara no sabem si aquests nens posaran una cooperativa, és important que tinguin les idees, això és sembrar”.

Un dels alumnes que ha assistit a la conferència ha estat Joan Cesena, que té 15 anys i estudia 4t d’ESO. Cesena també creu que Gavà Talent Factory “és una bona oportunitat per nosaltres ja que com ara hi ha tants problemes per trobar feina, està bé que ens donin una oportunitat per seguir endavant amb les nostres pròpies idees”. Cesena destaca que iniciatives d’aquest tipus “són bones perquè quan no hi ha esperança per trobar una feina, és important que ens donin aquesta esperança”.

<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

bannerpdf

Això és gavatv.cat

10 anys de l'Espai Maragall

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Te'n recordes? - Documental "Les sorres"

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.