Text de cerca: Resultats trobats: 154
Etiqueta: Dones Ordre

Un dels fotogrames de la pel·lícula

Cine fòrum al SIAD Dins els actes del Març Violeta aquest divendres es projectarà el film " La Fuente de las mujeres" dirigida per Radu Mihaileanu

El SIAD de Gavà acollirà, aquest divendres, ales 10 hores, una sessió de cinefòrum amb la projecció de "La Fuente de las mujeres" dirigida pel romanès Radu Mihaileanu i que s'encabeix dins l'ampli ventall de propostes del Març Violeta. La cinta narra la història d'un grup de dones que viu en un llogarret situat entre el nord d'Àfrica i Orient Mitjà, que han d'anar a buscar aigua  en una font de la muntanya. Ho fan sota el bat del sol, i entre elles hi ha Leila, una noia que està a punt de casar-se, i que els proposa a la resta fer una vaga d'amor. La proposta consisteix en que no hi hagi ni abraçades ni sexe al seus homes fins que aquests no portin ells mateixos l'aigua.

 

El film, que data del 2011, ratifica el seu caràcter de meravella, amb els seus personatges colorits, la seva abundància de moments musicals i la seva artificialitat.

Vídeo: Juanjo Carrasco

Assumpta Montellà presenta a Gavà El silenci dels telers El llibre, que ja va per la quarta edició, té com a protagonistes les treballadores de les antigues colònies tèxtils catalanes

L'escriptora mataronina Assumpta Montellà va presentar ahir a la biblioteca Josep Soler Vidal el llibre El silenci dels telers, en què repassa la vida de 21 dones que van treballar a les colònies tèxtils catalanes durant el segle passat. L'autora de La maternitat d'Elna rescata de nou el testimoni de dones singulars, que massa sovint han passat desapercebudes per la història.

 

Montellà dóna veu a aquestes dones i nenes, treballadores infatigables de les fàbriques durant anys. Els seus relats, però, no són els únics. L'escriptora també parla de les mullers dels propietaris o de les criades. El llibre entrellaça diverses visions entrecreuades dins d'un microsistema de vida fosc i precari. "És una mirada femenina en un tema industrial en el qual sempre s'ha recordat el nom dels industrials, dels amos, dels capellans, els directors però poc el nom de les dones tot i que el 80% de producció estava en mans femenines", explica Montellà, qui afegeix que l'objectiu "era intentar recuperar aquesta història silenciada des de la quotidianitat de les dones, des del dia a dia, des de que entraven a treballar a les 5 del matí moltes vegades quan eren nenes de 5, 6 i 7 anys".

 

Es tracta d'un llibre rigorós i un emocionat homenatge d'Assumpta Montellà a totes aquestes dones que es va publicar a l'octubre passat i que ja va per la quarta edició. "Això és un èxit, tal com estan les coses. Jo al principi vaig subestimar el tema perquè marxava molt de la meva temàtica habitual, que és l'exili, fronteres. A més, de temes de la segona revolució industrial i de les colònies tèxtils hi havien grans especialistes. Però em van demanar que faci un llibre sobre dones i colònies tèxtils, i aquí si que hi havia un buit".

 

L'autora està ja immersa en altres projectes, el més immediat dels quals és un sobre la batalla del Ebro . "Ara el que tinc entre mans és un treball de recerca sobre la batalla del Ebro, la lleva del biberó aprofitant que enguany és el 75 aniversari d'aquest fet", explica Montellà.

Vídeo: Marc Farré

 

Taller d’escriptura per a dones a Gavà La iniciativa, que ha començat aquest dilluns al SIAD, pretén promoure la participació de les dones en el concurs de novel·la Delta

El Premi Delta és un concurs literari per a dones biennal que organitzen els municipis del sud del Baix Llobregat i que, enguany, arriba a la seva setena edició. Per promoure’n la participació el comitè organitzador ofereix tallers d’escriptura per a dones a tots els municipis del Delta. A Gavà, les sessions que s’imparteixen al SIAD, han començat aquesta setmana i hi acudeixen una desena de persones. Segons explica la coordinadora del taller, Mónica Cano, “es pretén oferir eines per saber plasmar en forma de text literari la seva creativitat i fer-los perdre la por a mostrar allò que escriuen”.

 

Tot i que hi ha dones que ja havien tingut contacte anterior amb tallers d’escriptura literària, per a la majoria aquesta ha estat la seva primera vegada. Enguany, s’ha incrementat el nombre d’inscrites al taller, i per davant encara tenen 5 sessions més de dues hores de durada cadascuna.

 

Ció Lema, la darrera gua­nyadora, amb la tinenta d'alcalde Emma Blanco durant la presentació de l'obra

 

Oberta la convocatoria de la setena edició del Premi Literari Delta El termini de presentació de les obres finalitza improrrogablement, a les 14 h del dilluns 23 de setembre

Els ajuntaments i les biblioteques municipals d’onze municipis de la comarca, entre ells Gavà, amb la col·laboració del Consell de Dones del Baix Llobregat son els convocants de la VII edició del Premi literari Delta de narrativa per a dones, que enguany té com a amfitrió el Prat de Llobregat.

 

L’objectiu d’aquesta iniciativa, que va néixer l’any 2000 i té caràcter biennal, és promoure la participació cultural de les dones de la comarca i visibilitzar les seves creacions literàries i artístiques, donant-los un reconeixement públic amb la publicació de les obres guanyadores. Els organitzadors consideren que fomentant la presència d'escriptores es promou la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en la literatura.

 

Es poden presentar al concurs dones majors d’edat amb obres originals, inèdites i no premiades en altres concursos. Els premis són de 3.000 euros i edició de l’obra per a la novel·la guanyadora  i un premi de 1.000 euros per a la finalista. El veredicte es farà públic en l’acte de lliurament dels premis, que se celebrarà el dilluns 2 desembre 2013 al Prat de Llobregat.

Les guanyadores de les 6 edicions anteriors han estat Sònia López Vicente, de Viladecans, amb l’obra Dama de lluvia; Isabel Prescolí, de Gavà, que va presentar Ácidos, de naranja y limón; Sílvia Adela Ko­han Tolmach, de Sant Boi, amb la novel·la Un año de mi vida; Margarita Espuña, de Castelldefels, amb El creador de historias; M. Isabel Joven López, de Sant Joan Despí, amb L'ofici dels muts, i Ció Lema Ballo, d’Esplugues, que va ser la darrera gua­nyadora amb la novel·la Qui t'havia dit que l'aigua del mar era dolça?

 

Bases de la 7a edició del Premi Delta

 

Etiquetes: Dones Llengua Premis

Un dels moments de la trobada amb Ció Lerma.

Trobada amb Ció Lerma L’escriptora santboiana, guanyadora del sisè Premi Delta de Narrativa per a Dones ha comentat a Gavà la seva novel·la “Qui t’havia dit que l’aigua del mar era dolça”

Dins de la programació d’activitats del Març Violeta, l’escriptora santboiana Ció Lerma, guanyadora del sisè Premi Delta de Narrativa per a Dones, ha visitat Gavà per comentar la seva novel·la “Qui t’havia dit que l’aigua del mar era dolça” amb les integrants del club de lectura de la Biblioteca Josep Soler Vidal. L’obra narra les vivències d’una dona durant la Guerra Civil espanyola i la postguerra a Barcelona. És la història verídica i personal que una àvia explica a la seva neta, que no és altra que l’autora del llibre. Segons relata ella mateixa “feia temps que tenia pensat que volia fer un llibre sobre això, i quan per fi em faig decidir em vaig posar a escriure com un possessa i vaig acabar-la en un estiu.”.

 

Ció Lerma confessa sentir-se sorpresa no només per haver guanyat el Premi Delta sinó també per l’èxit assolit i afirma que “durant moltes trobades eles lectors i lectores em fan preguntes concretes de passatges que em resulten sorprenents. És molt gratificant”

“Qui t’havia dit que l’aigua del mar era dolça” ha estat la primera novel·la de Ció Lerma. En aquests moments, ja està elaborant la seva segona obra tot i que segons precisa, “encara no sé quan la podré tenir enllestida”.

Presentació de "Maldita sea", obra guanyadora del Premi Literari Delta Sònia Martín Albà, de Viladecans ha estat la vencedora d’aquesta setena edició del certamen. L’acte se celebra aquesta tarda al Prat

Sònia Martín Albà és l'escriptora de Viladecans que enguany ha estat la guanyadora del VII Concurs de Narrativa escrita per dones, Premi Literari Delta (2013-2014) amb la seva obra “Maldita sea”, de temàtica policial.  En aquest acte es lliurarà el premi i, a més, hi haurà una conferència a càrrec d'Elena Losada Soler  al voltant de la novel·la criminal escrita per dones. Elena Losada Soler, professora titular de literatura portuguesa a la Universitat de Barcelona, on es va doctorar l'any 1986 amb una tesi sobre la recepció a Espanya de l'obra d'Eça de Queirós. És investigadora del Centre Dona i Literatura. Gènere, sexualitats, crítica de la cultura, on coordina Lletra de Dona, secció de crítica literària on-line. Ha publicat diversos estudis sobre qüestions de gènere, especialment sobre la representació femenina a la narrativa realista del segle XIX i sobre l'escriptora brasilera Clarice Lispector; així com una edició crítica de A Ilustre Casa de Ramires de Eça de Queirós (Imprensa Nacional - Casa da Moeda, 2000). Ha impartit durant el curs 2003-2004 l'assignatura optativa de segon cicle "La veu femenina a les literatures lusòfones" i en diverses ocasions un seminari de doctorat sobre la imatge de la dona adúltera a la narrativa europea del segle XIX.

 

Hi haurà ludoteca per a infants de 3 a 10 anys, el centre d’interès de la qual girarà entorn a la novel·la infantil de misteri. Caldrà demanar prèviament el servei a l’adreça electrònica dones@elprat.cat o b.am.prat@diba.cat

 

Les persones assistents seran obsequiades amb un exemplar de l'obra, fins a exhaurir-ne les existències.

Etiquetes: Cultura Dones Llibres

Maruja Torres.

Maruja Torres, al jurat del Premi Literari Delta Aquest guardó té com a objectiu donar a conèixer les obres literàries escrites per dones

 

Ja s’han publicat les bases de la vuitena edició del Premi Literari Delta, que impulsen diversos ajuntaments (Gavà, el Prat, Sant Boi, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Begues, Castelldefels, Esplugues i Viladecans), juntament amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat, i que té com a objectiu donar a conèixer i fer un reconeixement públic de les obres literàries escrites per dones.

 

S’hi poden presentar obres fins al 21 de setembre a les 14 hores. Posteriorment, un jurat format per vuit expertes, entre les quals cal destacar l’escriptora Maruja Torres, valorarà els textos presentats i escollirà una guanyadora i una finalista. L’autora guanyadora s’endurà 3.000 euros i la finalista, 1.000. El veredicte es donarà a conèixer l’1 de desembre en un acte a Sant Boi.

Etiquetes: Cultura Dones Llibres

L'espectacle s'estrenarà el 12 de març.

“Clau de Lluna” s’aturarà a l’Espai Maragall L’espectacle que s’estrenarà el 12 de març té un caràcter plenament participatiu i servirà per a commemorar el Dia Internacional de la Dona

El proper 12 de març l’Ajuntament programa l’espectacle “Clau de Lluna” a l’Espai Maragall de Gavà. Una òpera-collage de Joan Martínez Colás sobre el rol de la dona dins de la història de la música. L’espectacle protagonitzat íntegrament per dones estarà encapçalat per Laia Camps soprano, Merche Handrichmezzo-soprano i Mònika Lao com a pianista i ballarina. Un dels trets fonamentals de l’espectacle és la participació d’un col·lectiu de dones de Gavà que vulguin prendre part d’aquesta gran experiència. Es farà un taller durant un mes per a preparar l’espectacle, la iniciativa està oberta a nenes a partir de 7 anys, passant per noies, adultes i persones grans i no es requereix cap formació artística prèvia.

 

Una iniciativa ideal per a compartir en família, mares i filles i fins i tot amb les àvies per a viure l’art en primera persona i commemorar el Dia Internacional de la Dona dalt de l’escenari.

 

El taller es realitzarà aquest 18 i 25 de febrer, 3 i 10 de març de 18.30 a 20h.

 

Per a més informació d’aquesta iniciativa o per a inscriure’t per a participar a l’espectacle, pots posar-te en contacte amb el Departament de Cultura cultura@gava.cat o el Departament d’Igualtat igualtat@gava.cat.

L'obra es va presentar a l'Espai Maragall.

Emotiva funció de Teatr3s a Gavà Dins el programa d’actes del mes dedicat a la dona la companyia de teatre amateur local va posar en escena, diumenge “Frida Kahlo. Viva la vida”

Teatr3s va presentar a l’Espai Maragall de Gavà  “Frida Kahlo. Viva la vida”, un monòleg obra del dramaturg mexicà Humberto Robles, que segons assegura el director del grup, Carles Solsona, “ens permet aprofundir, no només la vessant artística de la pintura sinó també com a persona, com a dona passional i enamorada i revolucionària”. El muntatge, segons Solsona, ha aconseguit “fer viatjar l’espectador amb una increïble capacitat d’anar d’un extrem a l’altre i de fer-te riure i plorar en qüestió de segons”.

 

L’actriu mexicana, Marisol Salcedo, va ser l’encarregada de donar vida a aquest personatge, que tot i que coneix des de l’escola, per representa-lo, ha hagut de fer “una llarga recerca de documentació llegint llibres amb informació per internet i veient les dues pel·lícules que s’han fet fins ara”.

 

La funció s’encabia, d’una banda, en el cicle de teatre amateur de Gavà, i de l’altre en els actes dedicats a la dona que aquest mes de març ajuntament, entitats i ciutadania  han elaborat plegats.

Un dels moments de la funció.

En Clau de Lluna es presenta a Gavà Mig centenar de dones de la ciutat han participat en aquesta òpera col·laborativa que es va posar en escena, aquest dissabte, a l’Espai Maragall

Unes 50 dones de Gavà van actuar, dissabte, en l’espectacle En Clau de Lluna una òpera collage de Joan Martínez Colás que tracta sobre el paper de la dona en la música. Aquesta producció, fruit de la col·laboració, pretén, a través de la paraula, la imatge i el so aprofundir en la transcendència que la dona ha tingut al llarg dels segles en el món de la música. La feminitat ha estat la inspiració dels més destacats compositors. Amb Clau de Lluna, un grup de dones artistes ens mostren com els compositors han retratat l’esperit polièdric de la dona a través de la música. La representació del sol i la lluna com el masculí i el femení serveixen d’excusa per aquest espectacle on descobrirem com autors tan importants com Giovanni Batista Pergolesi o W. A. Mozart han representat la dona en la seva obra. La segona part de l’espectacle es centra en la figura femenina al llarg dels segle XX i XXI, amb obres del compositor Joan Martínez Colás. Un dels trets diferencials de l’espectacle és la participació d’un col·lectiu de dones de la ciutat que després de fer un taller de quatre sessions s’incorporen a l’espectacle sent una autèntica vivència per elles i convertint aquella representació en única i irrepetible.

 

El muntatge era un dels actes encabits també en el programa dedicat a la dona que l’Ajuntament en col·laboració amb entitats i ciutadania ha programat per tot aquest mes de març.

Un dels moments de l'actuació.

Concert del Cor Lutiana a Gavà El recital, on hi van participar també les corals La Igualtat, Sellarès i Tornaveu va tenir lloc aquest passat diumenge a l'Espai Maragall

El Cor femení Lutiana va presenta aquest passat diumenge a Gavà  “Lutimusicals”, un espectacle fresc i pensat per a tots els públics on es van interpretar fragments molt coneguts del teatre i el cinema musical. Entre el repertori hi havia des de Somriures i llàgrimes a Sister Act, passant per Mamma Mia, Mary Poppins o Frozen.

 

El grup de veus de dones, que s’ha fet popular arran del seu pas pel programa de TV3 “Oh, Happy Day”, han presentat així el seu segon muntatge estrenat recentment a Sant Hilari i a Arbúcies amb força èxit de públic i amb l’objectiu de fer-lo rodar per tot Catalunya i més enllà. Es tracta d’un projecte que va més enllà del cant coral perquè s’hi barreja la coreografia i, en el cas de Gavà, també va ser singular i especial perquè es va comptar  amb la col·laboració de les dones de la Coral La Igualtat, Coral Sellarés i el Cor de Cambra Tornaveu.

Un fotograma de la pel·lícula.

Projecció de “Sufragistes” aquest divendres En el marc del programa dissenyat amb motiu del Dia Internacional de les Dones es passarà aquesta pel·lícula a l’Espai Maragall

L’Espai Maragall acollirà, aquest divendres, la projecció de la pel·lícula “Sufragistes” una de les activitats encabides en el programa dissenyat amb motiu del Dia Internacional de les Dones que aquest mes porta a terme l’Ajuntament en col·laboració amb els entitats de la nostra ciutat.

 

La cinta és un drama històric britànic de 2015 dirigit per Sarah Gavron i escrit per Abi Morgan on s’explica la història de les sufragistes angleses al començament de la Primera Guerra Mundial. La seva principal protagonista és Carey Mulligan en el paper de Maud Watts, una dona de classe treballadora que s’incorpora al moviment sufragista. Meryl Streep, Helena Bonham Carter, Anne-Marie Duff i Romola Garai l’acompanyen interpretant grans figures de la lluita pel sufragi femení.

 

Les entrades, que són gratuïtes, es poden recollir durant aquesta mateixa setmana a la taquilla de l’Espai Maragall. El passi començarà a les 22 hores.

L'Alcaldessa també va voler participar en l'acte.

Gavà celebra el Dia de la Poesia Coincidint amb l’efemèride, la biblioteca Josep Soler Vidal va acollir el dimarts un acte on es van recitar diverses composicions

Gavà ha commemorat aquest dimarts el Dia Mundial de la Poesia amb un recital de poemes a la biblioteca Josep Soler Vidal. L’activitat, a més, s’emmarcava en el programa Gavà és Dona que durant el mes de març s’ha celebrat a la ciutat. Per aquest motiu varen ser poetesses locals les encarregades de fer lectura en veu alta de les diferents composicions, en concret,de textos de l’activista feminista Maria Mercè Marçal i l’escriptora autodidacta Antònia Vicens, a més dels propis.

 

Tot plegat amb l’acompanyament musical a la guitarra del gavanenc Cristobal Pérez, un element que segons la director de la biblioteca Josep Soler Vidal, Maite Pinteño, “ha permès vestir mes bé aquest acte. Penseu que moltes cançons són poemes musicats i algunes de les companyes que han vingut han fet justament l’esforç de musicar composicions pròpies. Creiem que ha estat un detall bonic”.

 

L’acte va culminar amb un recital de poemes improvisats on hi va poder participar tothom qui ho va voler.

Les obres han de ser originals, inèdites i no premiades en altres concursos.

Oberta la convocatòria de la novena edició del Premi Literari Delta El termini de presentació de les obres finalitza improrrogablement, a les 14 hores del dilluns 21 de setembre

Els ajuntaments d’Abrera, Begues, Castelldefels, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Pallejà, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Viladecans amb la col·laboració de les biblioteques municipals i amb el suport del Consell de les Dones del Baix Llobregat i de la Diputació de Barcelona, convoquen el IX Premi Literari Delta. Concurs de Narrativa Escrita per Dones.

 

Les dones que vulguin participar en el concurs han de ser majors d’edat i  no poden haver estat guanyadores d’edicions anteriors d’aquest premi.

 

El jurat està integrat per: La persona que ostenti la regidoria d’Igualtat de Gènere de Sant Vicenç dels Horts, que actuarà com a presidenta del jurat Isabel-Clara Simó, escriptora Marta Corcoy, periodista Mercè Anguera, mestra de primària i autora de la novel·la La princesa invisible (Premi Joaquim Ruyra 2011) Isabel Precolí, escriptora i Premio Internacional Ellas 2005 Maria Antònia Massanet, màster oficial de l'iiEDG en Estudis de Dones, de Gènere i Ciutadania Carme Via, guanyadora de l'edició anterior Montse Collazos, directora de la Biblioteca Les Voltes Leonor Vico, responsable d'Igualtat que actuarà com a secretària del jurat.

 

Les obres han de ser originals, inèdites i no premiades en altres concursos. El tema és lliure i poden ser escrites en català o en castellà, però han d’incorporar la perspectiva de gènere i es recomana l’ús de llenguatge inclusiu. Es valoraran els textos que posin en valor la visibilitat de la dona en la societat actual o en el decurs de la història de la humanitat.

 

Les obres s’han de presentar en suport informàtic (llapis de memòria) i, per duplicat, en paper. Han de tenir una extensió de 80 a 200 pàgines, escrites en DIN A4 i cada pàgina ha de tenir 32 línies, lletra Arial 12 i interlineat d’1,5. El material s’ha de lliurar dins d’un sobre tancat i sense nom al registre general dels ajuntaments de les ciutats que convoquen el premi literari. Dins del sobre, n’hi haurà un altre (la plica) amb les dades personals (fotocòpia del DNI, telèfon, adreça de correu electrònic, lloc de residència i títol de l’obra). Tant al llapis de memòria com en tots els sobres hi ha de constar el títol de l’obra i el text: PREMI DELTA 2017.

 

El termini de presentació finalitzarà, improrrogablement, a les 14 hores del dijous 21 de setembre de 2017. El veredicte es farà públic en l’acte de lliurament dels premis, que se celebrarà el divendres dia 1 desembre 2017 a Sant Vicenç dels Horts. L’autora premiada haurà de comparèixer obligatòriament a l’acte o bé designar algun/a representant que tingui coneixement profund de la seva obra i en pugui participar activament. El comitè organitzador publicarà l’obra guanyadora i es reserva el dret de correcció d’estil i de llenguatge sexista en cas necessari.

 

Els premis són: Obra guanyadora: 3.000 euros i edició de l’obra en paper i en digital. Obra finalista: 1.000 euros i edició en digital de l'obra.

Etiquetes: Cultura Dones

Balsera, a la dreta de la imatge, durant el diàleg amb l'Alcaldessa.

Balsera: “ Cal apostar pel treball en xarxa per crear riquesa” El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i Alcalde de Gavà va fer aquesta apreciació duran l’acte d’obertura II Jornada “Emprenem”

Esplugues de Llobregat ha acollit aquest dimecres la II Jornada d’emprenedoria femenina a la comarca,una trobada que pretén fomentar l’emprenedoria femenina i crear un espai d’intercanvi de coneixements i experiències. La iniciativa, que parteix de l’Ajuntament d’Esplugues i comptava amb la col·laboració del Consell de les Dones del Baix Llobregat, va arrencar justament amb un diàleg entre l’alcaldessa del municipi amfitrió, Pilar Díaz, i el president del Consell Comarcal Joaquim Balsera qui va lloar “el treball de xarxa que, des de l‘any passat fan les dones emprenedores” ja que segons afirma “només sumant, i amb l’esforç col·lectiu i la innovació, aconseguirem superar l’actual situació i crearem riquesa en les nostres comunitats. Es per això, que hem de treballar per fer créixer aquesta mena d’iniciatives.”

 

Durant la trobada, on hi van prendre part un centenar de dones, es va parlar d’internet i noves tecnologies com a eines de negoci i de creació de xarxes per poder obtenir ajuda mútua. Així mateix, es va donar a conèixer la feina feta per la Xarxa de Dones Emprenedores d’esplugues, l’única xarxa activa i real de la comarca , que es pren segons van precisar “com a exemple per crear-ne d’altres", i la Xarxa d’Empresàries del Baix Llobregat, projecte nascut a la jornada del juliol passat amb la intenció de canalitzar el talent descobert aleshores.

 

L’Alcaldessa d’Esplugues Pilar Díez explica que “la iniciativa vol incentivar el contacte entre les dones amb inquietuds a la nostra comarca. Algunes perquè comencin el camí de posar en marxa un projecte personal i  professional, i d’altres perquè el consolidin amb força. És per això, que des d’aquest consistori, i gràcies al ferm suport del Consell Comarcal, hem pogut fer-ho possible”.

 Un dels moments de l'acte de presentació.

Presentació de la xarxa XEBAIX Aquest acte, encabit dins el Març Violeta, és un web que pretén unir les dones emprenedores per fomentar la col·laboració i fer més pròsper el seu negoci

El Centre de Suport a l’Empresa ha acollit aquest dilluns la presentació de la Xarxa de Dones Emprenedores del Baix Llobregat, la XEBAIX una iniciativa impulsada des del Consell Comarcal que pretén promoure la col·laboració entre dones emprenedores que contribueixi a fer més fort els seus negocis. El projecte va partir, segons ha explicat Monica Chaves, tècnica del Consell de les Dones del Baix Llobregat, “de la voluntat d’unir a empresàries de la comarca i d’altres xarxes ja existent en alguns municipis com Esplugues, Cornella i Sant Just. Ara volem enfortir llaços i intentar que cada municipi en faci la seva pròpia i ajudar, sobretot, a les dones emprenedores dels municipis mes petits”

 

XEBAIX va néixer a finals de l’any passat i segons ha explicat Belen Berneda, que forma part de la xarxa "tenim molta empenta i molts projectes. Hores d’ara, estem negociant amb diverses entitats financeres per aconseguir microcrèdits amb millors condicions.”

 

La tinenta d’alcalde de l’àmbit d’Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Gavà, Emma Blanco, considera que "és important fer visibles les dones emprenedores de Gavà” destacant que "l’esperit del 8 de març és compartir sabers perquè això ens fa mes fortes i ens ajuda a arribar més lluny”, i s’ha referit a la necessitat de “poder crear una xarxa així a nivell local”.

 

La tinenta d’alcalde de l’àmbit de Promoció Econòmica, Apolonia Herrera, ha “agraït a la tinenta d’alcalde d’Igualtat i Ciutadania la celebració d'aquest acte emmarcat en el Març Violeta perquè contribueix a dinamitzar l’economia i a crear ocupació”.

Durant l’acte, la periodista Txell Costa ha guiat la xerrada “Fes-te visible a les xarxes socials”, on ha parlat de les eines existents a internet per promocionar el nostre negoci.

Jennifer, a la seva feina

Una jove s’introdueix en el món de la fibra òptica gràcies al Centre de Suport a l’Empresa Jennifer Barreira aconsegueix un contracte en una empresa d’un sector dominat majoritàriament pels homes

El seu nom és Jennifer Barreira, té 26 anys, i ha aconseguit un contracte de sis mesos gràcies a una iniciativa del Servei Català d’Ocupació (SOC) que el Centre de Suport a l’Empresa ha implementat a Gavà. Es tracta del programa “Joves per l’ocupació”, que va néixer fa tres anys amb l’objectiu d’“insertar en el món laboral a joves entre 16 i 25 anys que ni estudien ni treballen, i al mateix temps aconseguir que retornin al sistema educatiu reglat”, segons ens explica Esmeralda Pinedo, que és la tutora de l’Ajuntament de Gavà del programa “Joves per l’ocupació”. El programa d’enguany ha acollit a un total de 15 persones joves que han pres part d’una iniciativa molt completa ja que el programa inclou “un itinerari personalitzat de cada persona jove amb les seves necessitats i les seves motivacions, una formació professional que en aquest cas ha estat el curs d’instal·lador de sistemes de fibra òptica de 300 hores de durada, la finalització dels estudis de la ESO a través de l’Institut Obert de Catalunya, i finalment es col·labora amb les empreses per la contractació d’aquests joves”.

 

Mentre es feia la selecció de les persones joves, els responsables del Centre de Suport a l’Empresa van detectar que “per tenir possibilitats d’inserció laboral, aquestes havien d’estar interessades en l’especialitat de fibra òptica”. Pinedo va insistir a la Jennifer en la seva observació de que aquest és un sector dominat pels homes, però “ho vaig fer precisament per motivar-la encara més, ja que veia que ella estava molt preparada per fer aquesta feina i crec que qualsevol dona pot fer la mateixa feina que un home”.

 

Barreira està molt contenta amb aquest contracte. De moment són sis mesos, però té l’esperança de que Fibra y Sistemas S.L, l’empresa de Gavà on treballa, acabi ampliant la seva relació contractual. La feina de Barreira consisteix en “fer el manteniment de les càmeres on estan les instal·lacions de fibra òptica, i per exemple etiquetem els cables o mirem que els tubs estiguin bé”. Quan estava fent el curs era molt conscient de que el món on volia ficar-se està majoritàriament dominat per homes “ja que el meu cunyat també va fer el curs i justament també va acabant treballant a Fibra y Sistemas S.L, així que sabia que allà tenia poques possibilitats de que m’agafessin pel simple fet de ser dona, però em vaig esforçar molt en el curs i en les pràctiques i ara estic molt contenta d’estar treballant”. De fet, Barreira ens confessa que ella “és l’única dona de l’empresa fora de les oficines i et sents una mica observada, però la veritat és que els treballadors són genials, i el company amb el que estic treballant es una bellíssima persona, no tinc cap queixa en absolut”.

 

Pinedo confirma que la Jennifer “s’ha insertat molt bé, el que no ens ha sorprès perquè ja la vam veure com treballava en el curs de formació dins de les pràctiques de l’aula-taller de FOC, i això ha estat un avantatge”.

 

Dels 15 joves que van participar en aquesta edició del programa, cinc joves es van incorporar a l’empresa Elecnor i Barreira i un altre jove han entrat a Fibra y Sistemas S.L. Les empreses que col·laboren amb aquest programa han signat un contracte amb el SOC que els permet rebre una subvenció igual al salari mínim interprofessional a canvi de que facin als joves un contracte de 6 mesos.

 

L’Ajuntament de Gavà ha obtingut un reconeixement per part de la Generalitat de Catalunya, que el cita com a exemple de bones practiques en el web de la Generalitat . La pàgina del programa de  garanties juvenils posa el programa “Joves per l’ocupació” de 2012 de l’Ajuntament de Gavà com un bon exemple de gestió. En aquest programa es van incorporar al mercat de treball set joves amb un contracte de 6 mesos també en el sector de la fibra òptica.

Emma Blanco.

Guia per l’aplicació de la perspectiva de gènere als pressupostos municipals El document, fet amb el suport de la Diputació, estableix els criteris a seguir per redistribuir els recursos de manera més eficient i igualitària

La tinenta d’alcalde de l’àmbit d’Igualtat i Ciutadania, Emma Blanco, ha presentat a la premsa la guia per a l’aplicació de la perspectiva de gener en el disseny dels pressupostos de l’Ajuntament de Gavà explicant que “es tracta d’un document que s’ha fet amb el suport de la Diputació de Barcelona i que estableix les bases a tenir en compte en l’elaboració d’uns comptes municipals sota el criteri d’igualtat. Crec que es una eina molt positiva i pionera”.

 

La tinenta d’alcalde explica que “amb aquesta guia s’estableix la metodologia a seguir, a partir de l’anàlisi d’indicadors i d’un procés formatiu, encaminats per fer possibles uns pressupostos més eficients i participatius”.

 

La guia recull informació sobre el cicle i procés pressupostari municipal i sobre la classificació de la despesa, i estableix la dinàmica formativa en tres grups de treball: Serveis Socials, Promoció Econòmica i Unitat de Pressupost i Control Intern i Igualtat.Així mateix, concreta els criteris de classificació de la despesa pública segons la seva sensibilitat al gènere, i es seleccionen els indicadors de gènere sobre la realitat del municipi i per programes. A més, es donen orientacions per a la valoració de resultats sobre l’estat del pressupost des de la perspectiva de gènere i per a la seva difusió.

 

“Hi ha moltes maneres de ser periodista, i jo vaig triar ser-ne de pau” La tasca de la periodista congolesa Caddy Ad­zuba ha suposat que visqui amenaçada i que hagin intentat posar fi a la seva vida en dues oca­sions

Com valora el seu pas per Catalunya, que l’ha portada fins a Gavà?

Ha estat un gran plaer participar en el projecte Ciutats constructores de pau, perquè és un espai on els activistes podem donar a conèixer el nostre treball i sensibilitzar la població catalana. El que més m’ha cridat l’atenció han estat les visites a les escoles, on he comprovat que els alumnes no coneixien els conflictes que s’estan patint arreu del món.

 

Ve d’un país que n’ha patit molts, de conflictes. Què és el que la va fer alçar la veu?

Quan una persona es cria en pau i, de cop, un dia, la seva vida desapareix perquè comença un conflicte, es pregunta: Per què em mereixo això? Què hi puc fer? Quin és el meu paper? On són els que han provocat aquest conflicte? I un cop ens hem fet aquestes preguntes, no hi ha cap més camí que convertir-se en activista. Cal alçar la veu. I es comença a treballar per fer reflexionar les persones que poden tenir algun tipus d’influència per aconseguir la pau.

 

Es pot alçar la veu, però com s’aconsegueix que t’escoltin?

Amb la força moral, perquè no es pot fer amb una moral feble. Per una banda, perquè es pateix moralment i hem d’estar per sobre d’aquest patiment per poder ajudar els altres. S’ha d’oblidar el patiment propi. I també s’ha d’evitar la por, perquè és el que ens impedeix fer les coses. Si ens deixéssim endur per la por, la primera vegada que ens amenacessin ho deixaríem córrer.

 

I com s’arriba a aquest estat en què el patiment propi no importa?

En primer lloc, has de ser conscient que el patiment forma part de tu. I quan mires els altres, que també pateixen, compares les situacions. I llavors veus que els altres han patit més que tu. Per exemple, a molts la guerra els ha obligat a l’exili o al desplaçament. Altres no han tingut tanta sort i han caigut en mans dels rebels, han estat violats, nens han estat enrolats a l’exèrcit... Llavors, encara que hagis caminat 450 quilòmetres a peu per poder fugir, penses en el que ha passat tanta gent. I pensar en la gran sort que has tingut et fa sentir més fort. I, per donar suport a tots aquells que han patit més que tu, has d’aguantar i ser fort.

 

En un moment en què el periodisme no passa pel seu millor moment, vostè l’ha convertit en una eina per assolir els seus objectius. Per què va triar aquesta via?

Hi ha moltes maneres de ser periodista. Pots ser periodista de conflictes, sensacionalista, polític, esportiu... I jo vaig triar ser periodista de pau perquè tenia un objectiu per dur a terme.

 

Per aquesta tasca ha estat guardonada amb el Premi Príncep d’Astúries. Com l’ha rebut?

Ha estat un honor, perquè anteriorment l’han rebut personalitats de gran renom. Que hagin donat aquest premi a una simple ciutadana del Congo és una gran alegria i és una bona manera de donar a conèixer la feina que fan els periodistes de pau. També és una oportunitat per sensibilitzar l’opinió pública i les seves institucions sobre el conflicte que està patint el meu país.

 

Vivim d’esquena a l’Àfrica?

No és veritat! Occident mira l’Àfrica de cara, però ho fa des d’un angle equivocat. Només es mou per interessos particulars i egoistes. Però si es digués avui als europeus que no s’acostin més a l’Àfrica, els seus estats no podrien sobreviure. Àfrica és el futur!

 

I quina és la seva proposta?

Com a africans, som països acollidors, que obrim els nostres braços per acollir els occidentals, que estem disposats a les inversions i a les col·laboracions, però sempre al 50 %. Subjectes sempre a la igualtat. I que es deixi de creure que Occident és superior a l’Àfrica. Això són creences que haurien de quedar enrere. El que no és normal és que tinguis una mare que t’alimenta i que creguis que és inferior a la teva pròpia boca.

 

Àfrica, però, no surt a la premsa, si no és per temes com el de l’ebola que estem vivint actualment...

És cert, i és una pena que segueixin donant una visió negativa, estigmatitzant el continent. Són els ciutadans els que han d’adonar-se que l’Àfrica és molt més del que veiem als mitjans de comunicació.

 

De tornada a l’Àfrica, què s’emporta?

M’emporto la calidesa dels catalans i les seves ganes de portar la pau al món.

 

BIOGRAFIA

 

Caddy Adzuba va arribar a Gavà cansada, però amb ànims després de passar per diverses ciutats catalanes en la gira de Ciutats constructores de pau. Hi va venir abans de recollir el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia per explicar el conflicte que viu el seu país, la República Democràtica del Congo, i especialment com aquesta guerra està afectant les dones congoleses en un país on cada dia es produeixen 40 violacions. Des de la tribuna que li dóna Ràdio Okapi, una emissora promoguda per l’ONU, treballa per la pau i per aconseguir que es millorin les condicions de vida al continent africà.

 

 

 

Etiquetes: Dones Gavà Societat

El polideportivo de Can Tintorer es el lugar de entreno del equipo integrado, en estos momentos, por 12 jugadoras

El Club Bàsquet Gavà promueve un equipo de mujeres de más de 25 años El proyecto "Maiestard" cuenta con la implicación del Ayuntamiento

Todos los lunes y miércoles 12 mujeres, con edades entre los 27 y los 50 años, se dan cita en el pabellón de la Zona Deportiva de Can Tintorer, para practicar deporte. Ellas son las primeras que se han animado a formar parte del proyecto "Maiestard", impulsado por el Club Bàsquet Gavà con la colaboración del Ayuntamiento.

 

Una iniciativa, que según explica la coordinadora de la sección femenina del Club, Esperanza Reche, "sur­gió hace unos años de un grupo de madres que acompañaban a sus hijas a practicar baloncesto". Por motivos diferentes se pa­ró el proyecto pero se ha vuelto a impulsar con renovadas fuerzas. "El equipo va dirigido a todas las mujeres de la ciudad no sólo a las relacionadas con el Club. Todas las que quieran practicar deporte como forma de ocio, de relaciones y de salud sólo tienen que animarse y venir", explica Reche. De las 12 personas que se han ani­mado, sólo una había jugado a baloncesto, la capitana del equipo María Jesús, "había empezado a familiarizarme con este deporte hace años y siempre me había quedado el gusanillo de seguir practicándolo. Esta inicitiva es lo que siempre había buscado porque puedo entrenar, pasarmelo bien con compañeras y estar en forma".

 

El presidente del Club Bàsquet Gavà, Josep Maria Barrabés, durante la presentación del equipo recordó que los objetivos del Club van más allá "de la simple práctica del baloncesto" y recordó que "tenemos un equipo de Specials y hace tres años constituimos ACCEDE, una ONG que coopera con Etio­pia y que trabaja para inculcar los valores de la solidarid en niños y jóvenes" .

Etiquetes: Bàsquet Dones
<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 Següent > Final >>

bannerpdf

Això és gavatv.cat

10 anys de l'Espai Maragall

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Te'n recordes? - Documental "Les sorres"

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.