Josep Pañella i Salvador Barri, junta de la Coop. Agropecuària PDF Imprimeix Correu electrònic
Josep Antoni Moreno   
dijous, 28 d'agost de 2014 11:15

juntacooperativa

Josep Pañella i Salvador Barri

"Som un equip unit, amb ganes de tirar endavant per la pagesia de Gavà"

Josep Pañella i Salvador Bar­ri, són els nous president i vicepresident de la Coo­perativa Agropecuària de Gavà des des del passat 30 de juny

Vau ser l’única candidatura per di­rigir la Cooperativa, per què vau decidir presentar-vos?

Salvador Barri: Considerem que necessitàvem un canvi d’aires i una regeneració. I tenim projectes molt en­grescadors que, amb un bon equip al darrere, creiem que és interessant tirar endavant. Volem fer moltes coses per la Cooperativa.

Josep Pañella: També volem apro­fitar per donar les gràcies a tots els socis pel suport que ens han do­nat. A partit d’ara, aquesta junta estarà oberta a tothom per al que calgui a tots els socis. Personalment, si els meus companys m’han fet l’honor de fer-me’n president, m’hi vull dedicar plenament i fer-ho amb ganes.


Com definiríeu l’equip que heu format?
SB: Home!, primer de tot, és un equip de debò. Som un grup molt unit, amb força, jove, preparat i amb ganes de tirar endavant per la pagesia de Gavà. Dues paraules que el defineixen podrien ser unió i cohesió.


En el teu cas, Salvador, i en el d’en Joan Bordas, trobem dos representants de la planta ornamental. Què  aportareu a la Cooperativa?
SB: Crec que podem aportar-hi mol­­tes coses. El nostre és un punt de vista diferent del del pagès “tradicional” i que és bo perquè enriqueix. Com més gent hi hagi, de més sectors diferents, tot serà més plural i més ric.


Quins projectes voleu engegar en aquesta nova etapa?
JP: Les primeres passes que vo­lem fer són de delegació. Volem delegar, que la junta traspassi la feina a di­ferents comissions: de magatzem, de compra, de Fira, institucionals, de se­guretat, del parc agrari... Volem fer-ho així, que cadascú faci el que li toca fer amb autonomia. Això és treballar en equip.
SB: També volem fer canvis al magatzem i en el punt de venda, on se subministren productes als pagesos. La idea és potenciar cada cop més això, introduint nous productes, in­novant en varietats noves de diferents articles, modificant horaris per facilitar-hi l’accés. Són moltes les co­ses que s’han de fer, porta molta fei­na, i  el resultat es veurà a mitjà i llarg termini.


Quines són les vostres preocupacions principals?
JP: Moltes. L’estat dels camins, les corredores, les aus... Hem de po­sar fil a l’agulla per solucionar aquests temes, a més de la preocupació clàssica del pagès: que el mercat ens ajudi una miqueta amb els productes.


M’expliques aquest problema amb les aus?
JP: El problema és que en tenim moltes i gairebé no podem sembrar res sense que s’ho mengin. Hem de posar canons, mantes tèrmiques o disparar trets a l’aire; per això hi ha la comissió de caça. Sembla mentida, pe­rò els ocells ens fan molt de mal.


Quin és l’estat de salut de la pagesia a Gavà?
JP: Jo crec que hi ha gent jove que vol tirar endavant i també crec que ens en podem sortir. Però per aconseguir-ho, hem de treballar molt i fer moltes hores, que és el que sempre hem de fer els pagesos.
SB: És cert que hi ha un forat ge­neracional, però hi ha una nova fornada que va pujant i que ho fa amb moltes ganes. I és que la terra tira molt. Encara que sigui sacrificada, te l’estimes molt. És un sentiment que ve de família, de generacions i és el dar­rer que voldries deixar. Tot i que és difícil i són temps complicats, la jo­ventut puja amb molts més recursos. I encara que, quantitativament, hi ha­gi menys pagesos, estan més ben preparats.


L’agricultura ecològica és una op­ció de futur?
SB: Pel que fa a mercat, cada cop hi ha més gent que es decanta pels productes ecològics. Tot i que comparat amb Europa és molt incipient, és evident que és una tendència. I és un cercle que s’ha de tancar: la gent els demana i tu també has d’arriscar-te i oferir-los. Algú ha de començar, en­cara que sigui difícil, perquè és canviar els hàbits de consum i de cultiu. Però és que és el futur.
JP: També s’ha de dir que cada dia els productes que fem servir al camp són més ecològics. Crec que la tecnologia que s’aplica al camp està tenint en compte cada cop més el res­pecte pel medi ambient.


La Fira d’Espàrrecs és el gran mo­ment en què la pagesia es dóna a co­nèixer al poble. Com plantegeu l’edició que ve?
JP: Estic convençut que en col·la­­boració amb l’Ajuntament acon­se­-guirem fer una gran fira aquest 2015 i que hi haurà una molt bona participació de lots d’espàrrecs i de paneres. Però hem de canviar algunes coses, hem de trobar idees noves també per la Fira.
SB: El tema que hem comentat, el de l’agricultura ecològica, pot ser una de les coses que podem aportar a la Fira d’Espàrrecs del 2015. Po­dríem, per exem­ple, exposar productes del camp ecològics perquè el con­sumidor els co­negui. I podríem fer-ho de manera di­dàctica perquè se n’informi i també sàpiga que es fan a Gavà.

 

Un breu apunt

Són el president i el vicepresident del nou Consell Rector de la Coo­pe­ra­tiva Agropecuària, l’entitat que agrupa la pagesia de la nostra ciutat. Es­tan al capdavant d’un equip en què en Joan Llopis fa de secretari i en Joan Ramon Taberner exerceix de tresorer. Isidre Margarit, Josep Vallés, Joan Bordas, Pedro González, Ernest Mestres i Joan Figueras completen la llista com a vocals. La candidatura va ser l’única que es va presentar a les darreres eleccions per substituir la junta que ha encapçalat Salvador Bernadó els darrers 16 anys.
Josep Pañella, el nou president, acaba de fer els 59 anys i porta un quart de segle fent de pagès. És majorista de fruites i verdures, però es va engrescar amb el treball directe al camp quan el seu pare es va jubilar. Salvador Barri, el vicepresident, té 42 anys i és la tercera generació dedicada a la terra, en aquest cas des del sector del cultiu i producció de planta ornamental per a jardineria. Tots dos, i la junta que tenen al darrera, arriben al càrrec amb una intenció clara: potenciar el treball en equip i portar a la Cooperativa nous aires, més adients amb el temps que vivim.

 

 

Darrera actualització de dijous, 28 d'agost de 2014 11:38
 

bannerpdf

L'agenda del cap de setmana

El temps pel cap de setmana

Els cinemes d'abans a Gavà

Minuts Musicals: Panam - "River"

Cuinem a casa: Tiramisú

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.