Sessió plenària de juny
Carmen Luque   
divendres, 1 de juliol de 2016 12:48

 

ple juny

El Ple aprova dos declaracions de caire social i una ecològica

La iniciativa per un salari digne, l’eradicació de herbicides contaminants i les polítiques de lluita contra la pobresa energètica, centren el debat plenari

Tres declaracions polítiques presentades pels grups municipals d’ERC, GSSP i PSC van centrar bona part del debat de la sessió plenària del mes de juny celebrada ahir a la tarda.

 

Els sis grups municipals (PSC, C’s, ERC, GSSP, PP, i CiU) va aprovar per unanimitat la moció presentada per Gavà Sí Se Puede (GSSP) contra l’ús del herbicida, glifosat, en el municipal. El seu portaveu, Miguel Herrera va ser l’encarregat de la lectura del text que en la seva part expositiva explica que “el glisofat ha estat decretat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a potencialment cancerigen per als humans. Existeixen estudis científics que relacionen l’ús del glisofat amb afeccions i malalties”.  A la moció, entre altres acords, s’exigeix al govern d’Espanya, de la Generalitat i a la Unió Europea l’eradicació del seu ús “trobant alternatives ecològiques més adequades i respectuoses amb la salut de les persones i del medi ambient” i “que s’iniciïn els treballs necessaris per a la transició, cap una jardineria gestionada públicament amb criteris de qualitat i sostenibilitat”.

 

El regidor de CiU, Antoni Rafanell, va obrir el torn de paraules d’explicació de vot assegurant que, “deixar d’utilitzar aquests productes també és una de les nostres prioritats. És dolent per a la salut i es pot substituir per altres productes que no tinguin afectació a la salut de les persones com s’ha fet en altres països com França i Alemanya”

 

La portaveu del PP, Mónica Parés va remarcar que “ens unim al fons de la declaració perquè en un món dinàmic amb molt canvis es poden modificar els nostres hàbits si se demostren que acaben sent perjudicials. L’ús de determinats herbicides és una d’aquelles qüestions en les que tots hi podem estar d’acord però malauradament cal que moltes administracions, empreses i institucions es posin d’acord per acabar amb la seva producció i utilització”

 

El regidor d’ERC, Andreu Pérez Lorite va manifestar que la declaració presentada per GSSP és una “moció amb la qual tothom està a favor perquè mira per la nostra salut” i, per tant, “nosaltres en aquest cas analitzem i valorem positivament la seva presentació”.

 

Per al portaveu del grup municipal de C’S, Miguel Ángel Ibáñez, “ a mida que els avanços tecnològiques ens permeten disposar de solucions alternatives i a la vegada ens plantegen els efectes secundaris que tenen molts dels productes que venim utilitzant en diferents àmbits l’obligació, evidentment, és d’anar retirant-los i substituir-los per altres més sostenibles, molt més ecològics, no únicament per les persones sinó per tot el conjunt del planeta”.

 

En la mateixa línia es va manifestar el portaveu del grup municipal socialista, Miquel Àngel Diaz qui a més va parlar de la normativa europea i espanyola que estableix “fer un ús racional dels herbicides per reduir els riscos i efectes sobre la salut i el medi ambient”. Diaz va assegurar que  “l’Ajuntament de Gavà treballa en aquesta eradicació progressiva del producte tant en espais verds com a la via publica i en la seva substitució per mètodes no contaminants”.

El portaveu de GSSP va agrair als grups municipals el suport unànime a la moció.

 

Declaració del PSC

En aquesta sessió plenària es van aprovar dues declaracions més, aquestes de caire social. El PSC va presentar una declaració, a proposta de la Plataforma d’afectats per la hipoteca (PAH), en defensa de les polítiques de lluita contra la pobresa energètica i l’emergència habitacional.

 

El portaveu socialista Miquel Àngel Diaz abans de llegir el text de la moció va explicar que “l’actual crisi ha impactat de manera dramàtica a la vida de milers de persones i només en els darrers 7 anys hi ha hagut més de 70.000 desnonaments i uns increments molt elevats en el preu de l’aigua i el gas”. Diaz va recordar que davant aquesta situació han estat els ajuntaments i els ens locals “els que hem rebut en primera instància l’impacte d’aquesta problemàtica”. Diaz també va criticar durament l'actitud del govern en funcions del Partit Popular, que va recórrer davant del Tribunal Constitucional alguns articles de la Llei del Parlament de Catalunya 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Cal recordar que es tracta d'una llei aprovada per unanimitat al parlament català.

 

A la declaració aprovada amb els vots a favor de tots els grups, tret  el PP que es va abstenir, s'exigeix al govern que es retiri immediatament el recurs presentat davant del Tribunal Constitucional contra aquesta llei catalana, i es dóna suport als acords presos a la cimera sobre la Llei que va tenir lloc el passat 3 de maig entre el govern de la Generalitat, els ens locals i els grups promotors de la Iniciativa legislativa popular de l'habitatge i la pobresa energètica. A la mateixa declaració, s'insta el govern de la Generalitat a mobilitzar els immobles en mal estat de conservació i, en aplicació de la Llei 18/2007, posar-los a disposició de les famílies i persones que els puguin necessitar. També s'insta la Generalitat a aprovar una partida extraordinària destinada a ajuts al pagament del lloguer per evitar desnonaments de lloguers.

 

En el torn de argumentació dels posicionaments el portaveu del grup municipal de CiU,  Ramon Castellano, va criticar al govern espanyol de “manca de sensibilitat social” i va expressar el seu rebuig per promoure “recursos contra normes, no només en aquest àmbit, del Parlament de Catalunya. Sembla que allò que no poden aconseguir per les urnes volen aconseguir via Tribunal Constitucional. En aquest cas normes que protegeixen les persones més vulnerables”.

 

El regidor del grup municipal del PP, Josep Llobet, va anunciar que s’abstindrien perquè “compartim part de l’exposició i el que es diu a la declaració”, va recordar que el seu partit va votar a favor de la llei del 2015 i que el recurs presentat pel govern espanyol fa referencia a “aspectes competencials”. Llobet va finalitzat dient que “aquests recursos no impedeixen al govern de la Generalitat que dediqui esforços a l’eradicació de la pobresa energètica”.

 

El portaveu del GSSP, Miguel Herrera, es va mostrar totalment a favor de les reivindicacions plantejades per la PAH “i considerem que qualsevol partit o govern progressista hauria de tenir en compte les seves propostes i reivindicacions en els seus programes polítics i de govern així com les alternatives que ofereixen sobre desnonaments”. També considera aquest grup un atac “a la sobirania popular la reacció del govern del PP la interposició del recurs a una llei aprovada pel Parlament”.

 

La regidora d’ERC, Marta Jiménez, va recordar que la seva formació política ja havia presentat una declaració política “en suport de les mesures de la Generalitat per lluitar contra la pobresa energètica, al novembre “ i va condemnar el recurs del govern espanyol que “demostra que li importa més una interpretació de la legalitat, bastant discutible, que l’efecte que té sobre les persones i el seu patiment”.

 

De la seva banda el portaveu de C’s, Miguel Angel Ibáñez davant la situació que vivim creu que “tindria que haver una política d’ajusts socials globals amb mitjans suficients que, des dels ajuntaments, que són els més propers i els que coneixen els problemes de primera mà, es pogués fer front”. Ibáñez va aprofitar per criticar la política d’habitatges de l’Ajuntament.

 

A la sessió van assistir un grup de representants de la PAH. Dos d’elles Noelia López i Eliana Castillo van explicar que el full de ruta de l’entitat “és que tots els ajuntaments, com ha fet avui l’Ajuntament de Gavà, aprovi aquesta moció per aconseguir una llei estatal que ampari a tots els ciutadans”.  Ambdues van aprofitar per agrair als grups municipals que van votar sí el suport a la seva proposta i també a la ciutadania de Gavà que va signar durant la recollida que l’entitat va fer per aprovar la llei de 2015.

 

Declaració d’ERC

Amb els vots a favor del PSC, ERC, GSSP i CiU i les abstencions de C’S i PP es va aprovar la declaració política presentada per ERC amb la incorporació d’esmenes de PSC de suport a la iniciativa ciutadana per un salari digne “Anem a mil”.

 

El portaveu d’ERC, Albert Massana va llegir el text, en que es que reclama un Salari Mínim Interprofessional (SMI) de 1.000 euros mensuals (i catorze pagues anuals) i un canvi de model laboral i productiu. La iniciativa està impulsada per Anem a mil que està duent a terme una campanya perquè els ajuntaments aprovin mocions en suport a la iniciativa i treballin perquè, a nivell municipal, s’assoleixi la xifra de mil euros com a salari mínim. Actualment, una de cada cinc persones amb feina es troba en situació de risc de pobresa (més de 637.000 catalanes i catalans, segons les darreres estimacions oficials). El SMI vigent, fixat pel Govern espanyol és de 655,20 euros mensuals.

 

El regidor de CiU, Antoni Rafanell va explicar que el seu grup està totalment d’acord amb el text presentat “amb l’actual salari mínim de poc més de 600 euros no és poden assumir les despeses bàsiques d’una persona” i va afegir que  “quant els catalans puguem decidir segurament que tindrem un sou interprofessional molt més alt, segurament per sobra d’aquests 1.000 euros”.

 

La portaveu del PP, Mónica Parés,  esta d’acord amb “aquesta declaració d’intencions de que la gent cobri més” però va explicar que “davant aquesta iniciativa ciutadana el Partit Popular s’abstindrà a la espera de seguir analitzant aquesta i altres propostes que garanteixin realment la creació de llocs de treballs dignes i de qualitat i sobretot amb l’objectiu que té el nostre partit d’arribar als 20 milions de llocs de treball l’any 2020”.

 

GSSP argumentava el seu vot a favor a través del seu portaveu, Miguel Herrera:  “La proposta que permeti tenir una vida digna és una cosa que els partits d’esquerra hem de defensar i per això portem als nostres programes polítics”. Sobre el augment del salari mínim va afegir que “augmentar-lo de forma digne significa augmentar-lo de forma real i no de forma simbòlica respecte al IPC com proposen els partits de dretes. A més un augment real del salari mínim incrementaria el consum la qual cosa reactivaria l’economia”.

 

De la seva banda el portaveu de C’s, Miguel Ángel Ibáñez va assegurar estar d’acord amb l’esperit de la declaració: “ Creiem que el salari mínim té que cobrir les necessitats mínimes. Estem d’acord  en que s’ha de reduir les desigualtats, en que tenim que evitar el fenomen de tenir treballadors pobres, gent que està treballant i que no arriba a final de mes”. Però considera que “el camí és anar augmentat progressivament el salari mínim lo que creiem que no es bo es fer un augment de cop perquè poden tindre efectes no desitjats” i aposta per l’impost de renda negatiu.

 

El portaveu socialista, Miquel Àngel Diaz va firmar que, “no es pot viure, tenir una vida normal cobrant el que es cobra amb el salari mínim interprofessional ni per un jove, ni per una dona ni per les persones que estan a prop de la jubilació, per posar com a exemple a aquest col·lectius, els mes perjudicats pels salaris que s’apliquen a l’empres privada”.  Diaz va explicar que “des les alcaldies socialistes del Bai Llobregat hi ha un compromís ferm perquè hi hagi un sou mínim de referencia, un sou equivalent al 60% del salari mitja a Catalunya, estem parlant de més de 1.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Gavà a que el sou del seus treballadors no estigui per sota dels 1.000 euros”.

 

El portaveu d’ERC va agrair el suport rebut i en contestació amb els grups que es van abstenir va dir “els empresaris no sempre s’ha  d’estar mirant els costos, en països com EEUU i Anglaterra s’ha pujat el salari mínim de forma important “.

Darrera actualització de divendres, 1 de juliol de 2016 13:00
 

bannerpdf

Política

banner opinio

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.

Això és gavatv.cat

10 anys de l'Espai Maragall

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Te'n recordes? - Documental "Les sorres"

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.