Sessió plenària de novembre PDF Imprimeix Correu electrònic
Carmen Luque   
divendres, 29 de novembre de 2013 11:52

pleno-noviembreSessió plenària de novembre, celebrada ahir a la tarda

El Ple demana als governs d'Espanya i de la Generalitat més recursos per a la Llei de dependència

Aprovada amb els vots a favor de tots els grups a excepció del PPC una Declaració Política presentada conjuntament per PSC i ICV-EUiA

 

Dues declaracions polítiques de caire social van centrar el debat en el  ple de novembre, celebrat ahir a la tarda.

Els grups del Govern Municipal (PSC i ICV-EUiA) van presentar conjuntament una Declaració Política sobre la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència molt crítica amb els governs estatal i autonòmic. En ella es denuncia l’actuació per part de Govern d’Espanya de fer modificacions legals “totes restrictives en els drets de les persones i la disminució de recursos que es destinen al seu compliment”. També s’insta al Govern de la Generalitat a “garantir un model d’atenció a les persones amb dependència i de promoció de l’autonomia personal” i es demana que “deroguin totes les retallades de prestacions i serveis que s’han fet de manera retroactiva durant el 2013 i a restablir-les als pressupostos de 2014”.

 

La portaveu del grup municipal socialista, Raquel Sánchez, va explicar que amb aquesta Declaració es vol “denunciar el desmantellament que s’està produint en la llei 39/2006, coneguda como llei de dependència”. Sánchez va donar dades concretes sobre les retallades pressupostàries per part de l’Estat: “L’any 2012 ja van ser 600 milions d’euros els que es van retallar de la partida pressupostària. Al Pla Nacional de Reformas 2013 també s’ha anunciat una notable reducció de 1.087 milions d’euros i en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2014 hi ha una retallada efectiva d’un 47%. Això fa que cada vegada estigui més lluny l’acompliment de l’objectiu del finançament al 50% per part del Govern Central i el 50% per part de les comunitats autònomes que estableix la llei”. També el govern de la Generalitat va rebre les crítiques de la portaveu socialista “el govern de la Generalitat està afegint retallades i  a més està introduint altres criteris més restrictius que estan fent que hi hagi una devaluació evident de la qualitat assistencial i un canvi de model de les polítiques socials que s’estan portant per part dels governs de la Generalitat i d'Espanya”.

 

Raquel Sánchez va demanar sensibilitat i recursos als dos governs: “En moments de crisi econòmica el que no és pot fer és treure l’atenció i treure la cura i les obligacions que ens corresponen sobre tot respecte a aquest col·lectiu de persones depenents que tenen més necessitats”.

 

La portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA, Emma Blanco,  va manifestar la necessitat que les persones tornin  a ser la “pota principal d’aquelles decisions que es prenen en altres àmbits”, va denunciar la deixadesa  i l’actitud irresponsable dels governs estatal i català i va destacar la sensibilitat dels ajuntaments vers als ciutadans i ciutadanes més vulnerables. Crec que és un moment on s’han de buscar formules raonades per poder donar una atenció real i uns serveis estipulats per llei i sobretot crec que es un moment en que les polítiques socials i les persones siguin el centre de les polítiques més enllà del debat de si una administració o una altra fa o no. El que està clar es que han de portar el 50% i no passar la pilota a un món local que esta veient que cada cop té més necessitat i menys recursos”.

 

Per al portaveu de Ciutadans, Miguel Àngel Ibáñez, és necessari marcar unes prioritats i més en situacions de crisi econòmica: “Una llei de dependència sense una dotació pressupostaria suficient és paper mullar, son necessitats no ateses i és com s’ha dit carregar sobreesforç a les famílies afectades. Per tant tant des del govern espanyol com des del govern de la nostra comunitat autònoma deuen complir aquest cofinançament dels 50% cadascun i amb una gestió correcte i seriosa es poden fer coses”.

 

Per al portaveu del grup municipal d’ERC, Andreu Pérez Lorite la problemàtica es centra qüestions econòmiques, el culpable es qui fa la distribució dels recursos i no reparteix correctament. “Mentre no controlem nosaltres els recursos propis, s’envegin i no tornin perderem pel camí molt diners i no podrem tenir la suficient economia per poder ajudar als nostres conciutadans amb problemes perquè els recursos se’n van i no tornen”.

 

El regidor de CiU, Antoni Rafanell , va recordar que el seu partit va votar en contra l’any 2006 quan es va tramitar aquesta llei perquè “era una llei invasora de la Generalitat pel seu insuficient finançament”. I segons Rafanell no estaven equivocats: “La Generalitat des del primer moment sempre ha aportat més diners del 50% que li corresponen, l’any 2012 la xifra va arribar al 80%. Qui està pagant garantint que les persones depenents puguin ser ateses és la Generalitat malgrat la profunda deslleialtat del govern espanyol”.

 

El portaveu adjunt del Partit Popular, Sergi Engli, va fer un recorregut històric i sociològic de quan es va tramitar la llei i de la situació política del partit governant a Espanya aleshores :“Van treure una llei que encara que era molt necessària la van treure sense cap ni peus,  sense pensar una mica. És una llei electoralista”. Engli va explicar que el que cal fer es  “assegurar la viabilitat del sistema”, també , “gastar molt menys en independència i dedicar-se molt més a dependència” , per finalitzar dient: “La llei marca un finançament al 50% per a cadascú. Potser en una situació concreta no es pot produir però es produirà. El Partit Popular s’abstindrà perquè tenim molt clar que estem en la línia d’alguns dels punts que es plantegen però no de tots”.

 

La Declaració política, que va incorporar esmenes d’ERC, va ser aprovada amb el suport de tots els grups municipals, a excepció del Partit Popular que es va abstenir.

 

En aquesta sessió plenària el portaveu del grup municipal de Ciutadans, Miguel Ángel Ibáñez va presentar una Declaració Política en la que es demana la derogació de la llei per la qual es sostrauen les pensions als nens tutelats per la Generalitat. Una Declaració que incorporava aportacions al text final del PSC. “L’objectiu d’aquesta Declaració Política és traslladar a l’àmbit municipal en aquest cas de Gavà la demanda que feia el Síndic de Greuges als diferents grups parlamentaris presents al Parlament de Catalunya. El sentit és el fet que a partir de l’any 2010 la Direcció d’Atenció a la Infància i Adolescència retreia o es quedava tant els diners de seguretat social com de la pensió d’orfandat dels menors que tutelava”, va explicar Ibáñez qui es va mostrar contundent davant aquesta situació: “Creiem que aquesta subtracció de les pensions en concepte de despeses derivada de la seva atenció és una taca dins d’una llei molt important i molt pionera en el seu moment”.

 

En el text de la Declaració s’expressa “el suport de l’Ajuntament de Gavà a la Sindicatura en la seva petició de modificar aquesta llei (14/2010). També es sol·licita al departament de Benestar i Família de la Generalitat que deixi sense efecte la instrucció per la qual els adolescents deixen de percebre les quantitats que els hi corresponen amb els conceptes d’orfandat o prestació de fill a càrrec”  i al govern de la Generalitat “que prengui les mesures oportunes per modificar aquesta llei de manera que no permeti la subtracció de les pensions als menor tutelars”.

 

El plenari va aprovar aquesta Declaració de C’s a l’obtenir el suport dels dos grups del govern municipal. PPC i ERC es van abstenir i CiU va votar en contra.

 

El regidor d’ERC Jordi Calatayud  considera que  “el problema no es la llei, que va ser aprovada per unanimitat, sinó la seva aplicació i per això l’únic que cal es canviar la instrucció 1/2012 per tal d’assegurar que els diners que la Generalitat administra es destina a formació dels menors que es el millors que se’ls pot donar, més que no diners en efectiu”.

 

Calatayud després d’explicar el seu vot va anunciar que “el nostres diputats al Parlament de Catalunya presentaran ben aviat una proposta per corregir aquesta instrucció i garantir que els diners d’aquests menors que administra la Generalitat es destina efectivament a la seva formació i educació per preparar-los per a la societat competitiva a la qual entraran al complir el18 anys”.

 

La portaveu d’ICV-EUiA, Emma Blanco va assegurar que “les lleis es poden canviar i aquesta és una mica la intenció de la derogació d’aquesta part de la llei. En el seu moment tots els grups, jo crec, no van caure en la situació que es podia donar. Ara i després dels informes de la Sindicatura de Greuges crec que és de rebut que es pugui corregir i subsanar aquest error i més quan el que estén fent és treballar en la defensa dels drets dels nostres joves”.

 

El regidor de CiU, Antoni Rafanell, va anuncia el vot en contra del seu grup i l’argument va ser llegir la disposició de la llei que es vol derogar . Aquest és un extracte: “És la Generalitat qui ha de percebre la pensió d’orfenesa en tots els casos amb l’excepció de l’acolliment preadoptiu”.

 

La regidora del Partit Popular, Mònica Parés després de una exhaustiva argumentació sobre la llei, va dir que en aquest període de tres anys “han passat moltes coses i potser és l’hora d’adaptar les lleis als nous temps, a les noves circumstàncies i al nou context econòmic, social i polític”. Segons Parés, “la voluntat del Partit Popular és que la Llei de Drets I Oportunitat de la Infància i Adolescència continuï marcada pel consens parlamentari i a l’espera de la tramitació parlamentaria de la mateixa aquest grup s’abstindrà”.

 

Finalment la portaveu del grup municipal socialista, Raquel Sánchez, va explicar el vot favorable del seu partit: “Atenent les recomanacions del Síndic de Greuges val la pena fer una revisió d’aquesta llei i modificar-la per deixar sense efecte la disposició addicional. Però a més demanem a la Generalitat que aboni als menors amb caràcters retroactius aquelles quantitats que va retenir-los”.

 

 

 

 

 

Darrera actualització de divendres, 29 de novembre de 2013 12:30
 

bannerpdf

Política

banner opinio

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.

Això és gavatv.cat

10 anys de l'Espai Maragall

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Te'n recordes? - Documental "Les sorres"

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.