Ascensor impossible PDF Imprimeix Correu electrònic
Javi Cózar   
dimarts, 4 de juny de 2013 05:51

ascensor-impossible-concordia-gava

L'ascensor a una banda i l'estreta escala a l'altra

Uns arquitectes gavanencs aconsegueixen col·locar un “ascensor impossible”

Ha calgut refer l’escala on s’ha instal·lat ja que no tenia ull i disposava d’esglaons de només 80 centímetres

Un veritable treball d’orfebreria. Així podríem qualificar la tasca dels arquitectes Jordi Roca i Àngela Garcia, de l’empresa Factor RGR, que han estat els principals responsables de la instal·lació d’un “ascensor impossible” en un immoble del carrer Concòrdia de Gavà. El projecte, d’entrada, no se’l creia ningú. Quan es va fer la primera reunió amb els veïns per explicar tot el procés, alguns no ho veien clar. Fins i tot els mateixos arquitectes tenien dificultats a l’hora de fer entendre els dibuixos. I és que el repte era majúscul: amb la impossibilitat de posar un ascensor extern, la caixa havia d’anar a l’interior de l’edifici, però aquest és molt antic, dels anys 50, i no s’avé a cap de les normatives actuals, com es pot comprovar per exemple a l’escala, que és molt estreta i té esglaons de nomes 80 centímetres. A més, no es podia disposar l’ascensor aprofitant l’ull de l’escala perquè aquest senzillament no existeix, és un foradet d’uns pocs centímetres d’amplada. Per acabar de complicar la cosa, les plantes estaven dividides en semi-plantes, és a dir, que cadascuna dels quatre habitatges que hi ha a cada planta estaven repartits en dos nivells diferents, dos a una banda de l’escala i els altres dos a l’altra banda.

 

Amb aquest escenari, la solució passava, tal i com ens explica l’arquitecte Jordi roca, per “girar l’ascensor, trobant una forma estranya de col·locar un ascensor perquè no és normal ja que trenca els eixos de la planta”. A més, Roca explica que “es van haver d’ocupar els patis en part per poder col·locar els trams d’escala que havíem desmuntat, ja que vam desmuntar l’escala poc a poc, de dalt a baix i poc a poc per tal de que els veïns poguessin accedir en el dia a dia a casa seva”. De fet, aquesta coordinació entre els veïns i els responsables de la instal·lació va ser necessària per tal d’assegurar que ningun hagués de marxar de casa seva mentre van durar les obres. Àngela García, que és arquitecte tècnic, ens explica que aquesta coordinació va començar “des de la primera reunió amb els veïns, on ells van poder preguntar tot el que van voler i nosaltres els vam explicar tots els problemes que es trobarien, i després amb el constructor vam fer uns horaris i ha funcionat tot perfecte, cap dia no hi ha hagut cap veí que no hagi pogut entrar a casa seva a dormir”.

 

Els arquitectes ja van proposar aquesta solució l’any 1999, però els veïns no van trobar cap constructor que s’atrevís a executar-la. Finalment, van ser els mateixos arquitectes que van contactar amb un constructor gavanenc, Construcciones Moreno, amb el que es va treballar colze a colze per permetre la vida diària dels veïns mentre durava l’obra. Un dels principals problemes va ser ficar a dins de l'edifici els esglaons de l’escala, que estaven fets de formigó prefabricat i degut al seu pes “es va haver d’estudiar molt bé com s’entraven i per on s’entraven, així que vam començar a enderrocar l’escala pels trams superiors que donen al terrat, de manera que allà vam fer una prova de com havia d’anar la resta de l’obra i solucionar els imprevistos sense molestar a ningú”. També es va haver de fer “un tram d’escala provisional de fusta que s’encaixava perfectament entre plantes per tal de que es pogués fer servir si hi havia qualsevol emergència mentre estàvem a mig enderrocar un tram d’escala”.

 

Els veïns van viure tot aquest procés amb els lògics inconvenients però ara que està tot acabat es mostren molt satisfets. Paquita Pimentel, que és la presidenta de l’Associació de Veïns de l’edifici, assegura que “la vida ens ha canviat molt perquè ja estàvem pensant fins i tot en canviar de pis i vendre aquest, però la zona ens agrada molt i ens costava anar-nos-en d’aquí, així que ara amb l’ascensor ni parlar-ne d’anar a un altre lloc”.

 

Ara que ja està tot enllestit, Roca admet la seva “satisfacció” perquè “al final dissenyar també és resoldre problemes de les persones, no només fer una façana maca, i aquest ha estat un dels espais més petits en els que hem intervingut però al mateix temps una de les obres de les que estem més satisfets”.

 

La instal·lació de l’ascensor es va fer entre gener i juliol de 2012 i es va executar amb un pressupost aproximat de 200.000 euros.

 

Darrera actualització de dimarts, 4 de juny de 2013 08:21
 

bannerpdf

Això és gavatv.cat

10 anys de l'Espai Maragall

Històries de Gavà - Els cinemes d'abans

Minuts Musicals - Marc Grau - "Eden of love"

Te'n recordes? - Documental "Les sorres"

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.