Mones 2013 PDF Imprimeix Correu electrònic
Javi Cózar   
dimecres, 27 de març de 2013 08:25

mones-pasqua-2013El Barça és, com sempre, un dels principals motius d'aquesta tradició

Les mones de Pasqua es mantenen com la gran tradició de Setmana Santa

Tot i que les figures de xocolata han adoptat aquest nom, les mones tradicionals eren molt diferents

Com cada any, amb l’arribada de la Setmana Santa arriba també la tradició de les Mones, figures de xocolata que els padrins compren als seus fillols pel Dilluns de Pasqua. Com cada any, les novetats les marquen els personatges de moda d’àmbits com la televisió, el cinema i el futbol. Anna Maria Olivella, propietària de la Pastisseria Torradeflot, ens explica que aquest any les més demanades son “les de Peppa Pig, les Monster High, el Tadeo Jones, la Campanilla, i jugadors del Barça, el que més el Messi”. Per confeccionar aquestes figures de xocolata els pastissers hi dediquen moltes hores. De fet, és habitual començar a treballar en les primeres mones “tot just quan acaba la campanya de Reis”, tal i com ens revela el pastisser Josep Torradeflot. Les mones es fan començant per “la tortada, la mantega, es farceix i s’adorna”, i després es fa la decoració, és a dir, la figura de xocolata, que hi ha de dues classes, o bé “la que es fa amb motllo, que és el típic ou”, o be la tradicional que té una elaboració força més complexa ja que “s’ha de fer un patronatge de cartró que desprès s’ha de tallar, s’ha d’enganxar i polir, pintar amb pistola, i si és de xocolata blanca s’ha de decorar amb colors vegetals que siguin comestibles”. Tot i aquesta feinada, Torradeflot reconeix que la confecció de mones té un avantatge sobre d’altres productes de pastisseria ja que “es pot fer amb temps ja que la xocolata no es fa malbé ni es seca, és un producte molt agraït”.

 

Tot i que en el calendari de qualsevol pastisser està assenyalat en vermell aquesta temporada, de fet els darrers anys la venda de Mones ha patit una important davallada fins el punt que “ara son més importants a nivell de vendes les tradicions del tortell de Reis i la coca de Sant Joan”. Avui dia emprem la denominació de Mona per designar les figures de xocolata, però la Montserrat Jané, propietària de la Pastisseria Jané, ens recorda molt oportunament que “l’antiga Mona era com un pa de pessic amb un ou al mig i es diuen Cristines”. Tot i que aquesta tradició ha caigut en desús, “encara hi ha alguns gavanencs que demanen aquesta Mona original”. La tradició manava que “per cada any que tenia el fillol es feia una mona d’un ou diferent fins que s’arribava a la Primera Comunió, però nosaltres havíem arribat a fer fins a vint ous, és a dir, pràcticament fins que es casaven”.

 

Es poden trobar figures que van des dels 3 euros les més senzilles fins els 250 euros que pot costar una figura gran. Aquesta tradició simbolitza originalment que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat.

 

Darrera actualització de dimecres, 27 de març de 2013 09:46
 

bannerpdf

L'agenda del cap de setmana

El temps pel cap de setmana

Els cinemes d'abans a Gavà

Minuts Musicals: Panam - "River"

Cuinem a casa: Tiramisú

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. No obstant això, podeu canviar la configuració de cookies en qualsevol moment.

Accepto l’ús de cookies per aquest lloc.